top of page

Tuff 0-1 förlust på Wiklöf Holding Arena

Som vi hade nämnt inför. FC Honka har kapaciteten att välta vem som helst i Nationella Ligan en bra dag. Förutom en bra dag hade Honka också marginalerna med sig denna lördag då 452 personer hade hörsammat kallelsen om gratis inträde. Inga plastämbar delades dock ut denna gång, så kanske nästa initiativ innehåller även den faktorn.


I våras slog Honka HJK på bortaplan med ett tidigt mål av Wilma Sjöholm och ursinnig kamp hela matchen därefter. En kopia av detta hände i Mariehamn den 10 juni. I matchens 6e minut slog Daniela Sandås en boll över Åland Uniteds backlinje i steget på den djupledslöpande Sjöholm. Jessica Kiviaho tvekade aningen i utrusningen och Sjöholms skott satt precis i främre klykan. En kalldusch för hemmalaget, men helt i enlighet med det scenario Steve Beeks hade målat upp inför matchen som en potentiell inledning.


Målet gav Honka den energi och den frenesi laget behöver för att kunna göra det de är allra bäst på, att spela på resultat. Väldigt tajt, väldigt oömt och väldigt pragmatiskt kan man säga att spelet drevs. Åland United stressades i speluppbyggnaden och i de bakre regionerna dubblerade och tripplade man i alla lägen så det bokstavligen blev stopp i röret. Varje gång bollen var död tog man maximal tid att slå igång spelet igen. Då dessutom domaren Ksenia Koulik tillät detta kom matchen att genomsyras av griniga efterslängar och starka känslor, vilket ju inte alltid är negativt i fotboll, speciellt för laget som har fördel av detta.


Chanser uppkom dock i bägge ända. Eevi Sutelas hårda skott i den 12e minuten gick tajt över ribban. Sedan var det hemmalaget som jagade. Taylor Aylmers frisparkar var ett mäktigt vapen och såväl Sanni Ojanen som Senja Salo kom åt att nicka på mål, men Honkas mycket välspelande målvakt Sofia Manner höll sitt mål rent. Jacqui Hand hade en par skott som Manner klarade och även Dana Leskinens stora läge i den 26e minuten då just Jacqui förarbetade, klarades av av dagens troligen synligaste spelare.


Eftersom Honka spelade extremt energiskt och var beredda på bollerövringar kom även de till farliga lägen under första halvlek. Noora Juusela hotade flera gånger, med skott och frilägen samt tvingade Jessica Kiviaho till mycket aktivitet. Närmast ett mål till kom dock Elli Seiro då hon i den 36e minuten träffade ribban. I siffrorna 0-1 gick man dock till pausvila.


Andra halvlek skulle sedan bli väldigt dramatisk, åtminstone ur bägge lags supportrars synvinkel. Åland United trodde på sig själv och var ute efter att utjämna och gå förbi medan Honka slogs för allt de var värda för att försvara sin ledning. Tyvärr tappade domaren aningen av sitt grepp och mot slutet av matchen firades det gula varningskortet upp till höger och vänster då frustrationen på planen blivit högre än vad som kunde bemästras.


I början av halvleken höll det ändå på att gå på tok, då Noora Juusela igen var framme efter slarv i Åland Uniteds uppspel. Skottet gick dock förbi mål och Åland Uniteds jakt kunde fortsätta ur samma läge som innan. Den sista halvtimmen blev en desperat show då Åland United motarbetades av uppoffrande försvarsspel, men framför allt av Sofia Manner. Taylor Aylmer och Hailey Whitaker steg också allt tydligare in i handlingen och riktigt farliga lägen i Honkaboxen kunde skapas. Silja Tuominens skott i 60e minuten gick över mål, Whitakers inlägg efter en fyndig frispark av Aylmer missades med någon centimeter av de tre framrusande Åland Unitedspelarna i den 65e. Vidare hade vi skott av Anna Nurmi, styrning av Dana Leskinen och skott i stolpen av inhopparen Anni Hakasalo på hennes första bollberöring i matchen.


Ännu på övertid tryckte hemmalaget på för åtminstone en kvittering. Jacqui Hand fick ett stegfel vid sin första chans inne i straffområdet, men då returen slogs in av Anna Nurmi drog hon på igen på halvvolley spikrakt mot krysset. Sofia Manner kastade sig och presterade troligen årets räddning i Nationella Ligan. Den räddningen räddade tre poäng åt Honka. Matchens sista spark var ett skott mot mål av Taylor Aylmer, men då Manner fångade även den bollen blåste Ksenia Koulik av matchen och ett vilt firande uppstod hos bortalaget som nu steg närmare medaljkampen och ligger bara en poäng bakom Åland United.


Första halvan av gruppspelet är därmed spelat. KuPS och HJK ligger i topp med 21 poäng, följda av Åland United med 18 och sedan då Honka med 17. Mycken dramatik återstår ännu innan övre slutspelet, eller Mästerskapsserien som det heter ska starta i september. Inkommande lördag, den 17 juni spelar Åland United hemma igen. Det blir årets huvudvärk, HPS som står för motståndet då och i och med att matchen är ett samarbete med Alandia Cup går avsparken först klockan 19.00. Inga plastämbar delas ut som sagt, men vi hoppas att även andra än våra högt värderade hardcoresupportrar ska börja finna oss, då vi en gång för alla spelar väldigt bra fotboll.


Åland Unieds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Sanni Ojanen, Senja Salo, Hailey Whitaker- Taylor Aylmer- Olivia Ulenius (68e Tilda Råtts), Silja Tuominen (68e Anni Hakasalo), Riikka Lilja- Jacqui Hand, Dana Leskinen


Foto Sascha Zachhuber

176 visningar

1 Comment


Bättre lycka nästa gång

Like
thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HPS_RGB.jpg
bottom of page