top of page

Tre poäng också i Tammerfors. Ilves lade sig och vi leder ännu!

Media har lite börjat suga på slutspelsliknelser. Fem omgångar kvar och vi möter bara lag från mitten och toppskiktet mera i år. De riktigt kritiska matcherna under åren som gått har ofta varit de mot de så kallade bottenlagen. Under den allra senaste tiden har Åland United mött och besegrat just dessa. TPS föll med 1-0 efter stor dramatik. JyPK besegrades hemma med 3-0 utan desto mera att berätta för barnbarnen. Denna lördag fick också Ilves stryka på foten hemma i Tammela. 3-1 till Åland United och dessa kritiska matcher, inför de 5 så kallade- och den ena riktiga cupfinalen, klarades av utan missöden. Vi har inte varit bortskämda med sådant i Åland United under de senaste åren. Nu gick det och höstens inofficiella play off kan börja.


Matchen i Tammela började svängigt. Redan under de 10 första minuterna hade Emelie Johansson, serverad av Ode Fulutudilu och Isabella Mattsson haft nära mål ögonblick. Även Ilves, genom eminent väggspel och ett långskott just över ribban av Lynsay Kelly, hade hunnit sticka ut hakan. Sedan, i den 14e matchminuten hände det som inte får hända. Kiira Kaivola i Ilvesmålet spelade en kort inspark enligt nutida regler inom straffområdet. Bollen kom tillbaka till Kaivola och rätt irrationellt valde hon att spela tillbaka dit där bollen kommit ifrån. Där fanns dock Rosa Maria Herreros Ossorio och så var det 0-1 till Åland United.


Ilves svarta minut fortsatte, för efter avspark, då Åland United inte ännu hunnit etablera ordentlig press, spelade ändå Ilvesförsvaret bollen rakt i fötterna på Ode Fulutudilu, som vände ut Tuuli Enkkilä och avfyrade ett vackert skott som flög in i krysset bakom Kaivola, från cirka 22 meter. 0-2 och hej va det gick.


Den första halvan av första halvlek kan faktiskt beskrivas som total dominans av bortalaget, Bollen rörde sig från kant till kant och genom alla lagdelar. Dock kladdades det en aning på bollen och några lite omotiverade felpassningar eller bolltapp gjorde att Ilves ändå kändes farliga. I den 21a minuten fick Ode ett fantastiskt läge då hon löpte på en boll bakom backlinjen, rundade Kaivola, men träffade en skinka på en av de två Ilvesförsvarare som i desperation löpt mot eget mål. Hörna blev det där och den förlängdes av Pille Raadik mot bakre ytan där Anna Westerlund var mycket nära att näta. Kiira Kaivola hann till platsen och ingen boll i mål denna gång.


Första halvlek fortsatte i stort med ett Åland United som höll boll, men ibland slarvade och ett Ilves som försvarade i sin 4-4-2 formation och sedan försökte kontra, utan att riktigt få till det. Ett långskott från Jade Bergius var ungefär vad man fick gjort framåt. Bortalaget skulle dock få utdelning ännu i första halvlek. Isabella Mattsson jobbade fram ett avslutsläge i boxen för Fulutudilu och Ode satte också bollen i nät. Assisterande domaren ansåg dock att situationen var offside, så ingen förändring på resultattavlan blev det där. Däremot två minuter senare blev det 0-3 efter att Emelie Johansson hade vunnit tillbaka en lös boll på mittfältet, Rosa Herreros hade nickskarvat bakom Ilves mittbackar och Ode hade löpt rättajmat, kommit fri och placerat bollen förbi Kaivola i nät.


Halvtidsresultatet i denna i och för sig rätt hafsiga, men ändå kontrollerade match var 0-3 till Åland United. Ilves har ju brukat komma tillbaka i andra halvlek med besked. Både HJK och TiPS har fått lida tuffa kval innan man kunnat rida ur stormen. Redan i andra halvleks första minut kom Enkkilä till skott med vänstern, men Anna Tamminen i ÅU målet stod stadigt och greppade bollen galant.


Ilves stötte dock på. Pressen var högre och aggressivare. Dessutom, det viktigaste, hade man mer folk och snabbare aktioner i kontringen då man vann boll. I den 63e minuten hade man en frispark ute till vänster på Åland Uniteds planhalva. Bollen slogs in mot straffpunkten och seglade något överraskande över huvudet på den mötande Åland Unitedförsvararen samt hamnade hon Moona Talka som avslutade klockrent i mål, utan större chans för Tamminen.


Ilves fortsatte sitt energiska spel efter målet Jenni Kantanen hade ett farligt skott som Tamminen räddade till hörna i den 64e minuten. tre minuter senare var det Åland United som först serverade Ode och sedan på situationen efter, på inlägg från Anni MIettunen gave ett läge för Rosa att skjuta direkt. Ett hårt skott, men tyvärr förbi målramarna. I den 72a minuten hade Ilves etablerat ett riktigt tryck framåt och efter trassliga scener i Åland Uniteds straffområde fick Ilves en farlig frispark precis utanför boxen. Rosa-Tuulia Mikkola tog avslutet, men missade ribban med några centimeter. I den 80e minuten fick Anna Tamminen hålla dramatiken borta genom en fin räddning vid stolproten på Pipsa Saarilahtis avslut. 1-3 höll sig och det var faktiskt Ode och Shannon Simon som hade de bästa målchanserna i matchens slutminuter.


Trots Ilves energi i andra halvlek var det nog inte mycket snack om saken. Åland United tog tre rättvisa poäng och befäste serieledningen ytterligare. Nästa helg är det då lite play off över det hela. HJK borta brukar ju vara dramatiska historier. Nästa lördag, den 12e september är det just detta som gäller.


Samuel Fagerholm var förstås belåten över att laget klarat av att behärska resultaten mot dessa alltid farliga bottenlag:

"Jamen visst var det starkt att vinna igen. 3-0 i halvtid ska ju räcka och sen ska man kunna spela slut matchen. Detta räckte i dag. Det kanske inte räcker med just en sådan här insats nästa lördag mot HJK, men allt har sin tid. Vi är nära nu och Åland United brukar resa sig till de stora matcherna."


Nationella Ligan fortsätter vara spännande.

239 visningar

Commentaires


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HPS_RGB.jpg
bottom of page