top of page

Tre poäng mot parkerad buss och fortsatt ligaledning

Det var ett väldigt sargat PK-35 Vanda som Jari Väisänen lotsade in på WHA denna lördag. Netta Koso och Roosa Toivanen var avstängda, några var småskadade, vissa hade flunsan och dessutom var några spelare fördelade till samarbetsföreningen EBKs avgörande matcher i division 2. PK-35 Vanda, som faktiskt just nu spelar sin resultatmässigt sämsta säsong i sin klubbhistoria kom till WHA med endast 12 spelare. En startelva och en reservmålvakt. Därmed hade tonen för matchen lagts redan innan avspark.


Det är sällan man numera ser en bussparkering så tydlig som denna- lördagskväll på WHA, redan från början av matchen. På papperet hade Jari Väisänen säkert skrivit 3--5-2 eller 5-3-2 men ska sanningen fram spelade PK-35 Vanda mer eller mindre 6-2-2 hela matchen igenom. Målet var så klart att hålla siffrorna nere och att sedan, med sin identitet som tiki taka lag kunna hålla bollen tillräckligt för att skapa en till två målchanser och med dem kämpa om poängen. Det blev inte mycket av kontringar eller anfallsspel för gästerna. Dock desto mer försvarsspel och gammalt hederligt catenaccioförsvar.


Åland United kom alltså åt att ha mycket boll. Redan under matchens första minut hade PK-35 Vandamålvakten Velma Oikarinen tvingats agera två gånger, på avslut av först Rosa Maria Herreros Ossorio och sedan Shannon Simon. Inom fem minuter därefter kom Anna Westerlund att hota två gånger på nickar till följd av hörnor slagna av Anni Miettunen. Den första nådde Oikarinen och tippade bollen över ribban till ny hörna. Den andra träffade i stolpen och nollan hölls intakt.


I och med gästernas låga försvarsspel lom Åland United att etablera ett bollinnehav väldigt okarakteristiskt det som brukat vara det vanliga mot just PK-35 Vanda. I den 15e minuten rullade man upp från höger och via Rosa Herreros serverades bollen till slut framför Anni MIettunen som krutade på och 1-0 hade fötts.


Resten av första halvlek var i praktiken hemmalagets bollinnehav och bortalagets tajta försvarsspel nära eget mål, i akt och mening att förhindra tidiga bollar över linjen. Åland United fick hålla i bollen och föra spelet. Shannon Simon kom till en par skottlägen, men sköt förbi, men också i ribban. Rosa Herreros nickade förbi på Ashley Riefners servering. Riefner själv kom till avslut på ett inlägg av Olivia Mattsson, men valde olyckligt att avsluta med nick, istället för att ta ner bollen och skjuta och bollen flög över tvärliggaren på målet. Man kan säga att första halvlek, trots endel stress och hafs som ofta gav bort bollen lite onödigt tidigt, var totalt i Åland Uniteds fötter. I den 44e minuten kom PK-35 Vanda till sitt första avslut då Tia-Maria Jaakonsaari sköt från distans och Anna Tamminen, i ÅU målet lade sig i rätt tid för att fånga bollen.


I halvtid stuvade Samuel Fagerholm lite om i laguppställningen för att få mera potentiellt utnyttjande av de små ytor som nu erbjöds på sista tredjedelen. Redan en par minuter in i andra halvlek höll det sedan på att lyckas, men avslutet på Miettunens hörna rensades på mållinjen av Vandalagets försvar.


I den 51a minuten skulle det dock bli 2-0- Ode Fulutudilu föll i hörnet av straffområdet och domaren Lotta Vuorio pekade på straffpunkten, trots stora protester från gästernas håll. Isabella Mattsson var dock professionellt kylig då hon satte bollen i nät och gav sitt lag en lite tryggare ledning.


Trots fortsatt övertag mot ett snabbt tröttnande och även grinigare motståndarlag fortsatte Åland United kontrollera och dominera trots att spelare som Jaakonsaari och Sanna Saarinen ibland ville visa vad de går för och höll bollen in absurdum på egen sista tredjedel. Åland United kunde stundtals både bryta uppspelen och vinna bollar längre bak. Detta ledde i sin tur till attacker och målchanser för hemmalaget.


Fulutudilu, Herreros och Isabella Mattsson hade sina chanser utan att näta. 2-0 räckte ändå till att hålla laget i ligaledning med två omgångar framför. Samuel Fagerholm känner väl till tabelläget men vill helst fokusera på lagets spelare:

"Det var en stark seger för oss i dag. Första gången sedan 2014 som Åland United vunnit mot PK-35 Vanda. Vi vet även i dag att de sista matcherna kommer att ha betydelse. Laget gjorde en bra insats och nu ska vi bara glida vidare utan att bli oskärpta."


Nästa match för Åland United i Nationella Ligan blir lördagen den 31 oktober klockan 17.00. Vi hoppas få se alla på WHA då. Detta kan mycket väl bli det år då ett åländskt lag för första gången vinner en dubbeltitel på nationell nivå!252 visningar

Comentários


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page