top of page

Tre poäng i Åbo i solskenet

Precis som att björnen sover i skogen och att alla heter Glenn i Göteborg är det sant att Åland United alltid har det tufft på Övre Plan i Åbo. Onsdagens match i Nationella Ligan mellan TPS och Åland United var inte ett undantag. Hemmalaget TPS försvarade och kontrade, medan Åland United hade extremt svårt att få igång ett konstruktivt anfallsspel. Resultatet blev en formidabel knuff och studstillställning som sedan Åland United, medges måste att det var rättvist, vann med 0-1.


Soligt och varmt var det. Över 400 åskådare fanns där. Alla förutsättningar för bra fotboll var även närvarande. Fotboll blev det. Hur bra den var kan diskuteras, men bortalaget hade kylan och kvaliteten att avgå med segern som man ju som känt i fotboll kan göra utan stilpoäng. Väl så får vi säga.


Under första halvlek var bollen i luften under stora delar av tiden. Dueller på mittfältet och snabbt spelade bollar framåt som nickades undan av försvaret var det sedan också. Målchanserna begränsades till långskott, som till exempel Viivi Ollonqvists försök på distans i 19e minuten, som dock blockerades av Anna Westerlund, så att Anna Tamminen bara hade att plocka upp bollen i skopan.


Den bästa målchansen i hela halvleken kom till Anni Miettunen efter dryga halvtimmen. Shannon Simon i kombination med Signy Aarna anföll helt skapligt och kunde få ut bollen till Rosa Maria Herreros Ossorio på vänsterkanten. Rosas inlägg gick över hela TPS försvaret och kom till Miettunen, vars hårda skott klingade i stolpen utan att Siiri Välimaa i Åbomålet hade kunnat göra mycket ifall bollen hade valt att gå i nät istället.


I halvtid redde man ut begreppen både inom laget och från tränarhåll. Lugn och ro med bollen var vad som behövdes och sedan skärpa längst fram.


Andra halvleken började faktiskt bättre för bortalagets del. Shannon Simon och Ode Fulutudilu hade varsin chans under de fyra första minuterna, men Välimaa höll målet sitt tomt. Efter detta blev spelet igen rätt taffligt på den lilla och torra planen, där bollen studsade hårt och högt. De riktiga målchanserna höll sig i skymundan. Åland United hade vad man kan kalla spelövertag, men siffrorna hölls envist som 0-0.


I minut 71 kom äntligen målet. Shannon Simon slog in en hörna från höger som nickades in framför mål, där Signy Aarna kunde avsluta i nät i samarbete med Ode Fulutudilu som höll undan både målvakt och försvar.

Sedan gällde det närmast för Åland United att förvalta ledningen och det rodde man i land under byteskarusellen de sista 20 minuterna. Ett mål till kunde man ha gjort, men Fulutudilus skott i slutminuterna klingade i ribban. Bland bytena som gjordes kan vi glatt notera två ligadebuter för Milla Rosenberg och Ellen Strömborg som fick komma in och spika fast kistan på slutet.

Åland United går således till Midsommarfirandet med fyra poäng vilket vi får anse vara helt godkänt. Den 27/6 är det dags igen, borta mot JyPK och sedan den 4/7 står Åland United på WHA igen i en hemmamatch mot Ilves. Då hoppas vi också lite putsa till våra publiksiffror, som efter två omgångar av Nationella Ligan ligger på tredjesista plats. Bättre kan vi ålänningar!


Samuel Fagerholm var nöjd med poängen:

”Vi måste inse att varje match i den här ligan är svår. Även fast man kan tycka att man borde kunna vinna med stora siffror så händer det inte så där bara. Vi hade en tuff match, vi spelade inte så väldigt bra, men vi vann. Det är vad vi kommer att minnas då vi läser resultaten i höst. Det är också viktigt!”


ÅUs lag: Anna Tamminen- Anni Miettunen, Anna Westerlund, Tiia Peltonen, Pille Raadik- Monica Hagström (78e Ashley Riefner), Olivia Mattsson, Shannon Simon (90e Ellen Strömborg), Rosa Maria Herreros Ossorio (57e Emelie Johansson)- Signy Aarna, Ode Fulutudilu (90e Milla Rosenberg)


TPS lag: Siiri Välimaa- Netta Laasio, Laura Kattelus, Amalia Härkönen, Mira Andersson- Jenni Rannus, Saija Östlund, Viivi Spets (54e Amanda Aatsinki), Patricia Träsk (69e Nelly Lehtilä)- Viivi Ollonqvist, Gabriela Pelogi (69e Tiia Hirvonen)194 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HPS_RGB.jpg
bottom of page