top of page

Tre poäng blev ett i Vaajakoski

I tropisk hetta spelade JyPK och Åland United om tre ligapoäng i dag i Vaajakoski. En poäng skiljde lagen åt inför avspark och både KuPS som låg just ovanför och TPS som låg precis under hade förlorat sina matcher. Alla avgörandets nycklar gällande plats i övre slutserien och häng på medaljer stod på spel, för det av lagen som skulle mäkta med seger.


Hettan till trots inledde Åland United piggt och skapade under den första halvleken ett massivt tryck mot hemmalagets mål. Trots att Henna Honkanen efter tre minuters spel hade matchens första avslut, som gick i famnen på Anna Tamminen, kom Åland United i och med sin aggressiva press att rada upp chanser under hela den återstående halvleken. Rosa Maria Herreros Ossorio friställdes redan i den 11e minuten av Bri Campos och fick skjuta på närmast tom målbur inifrån straffområdet. Tyvärr gick bollen över mål. Minuten senare fick hon igen en möjlighet att bredsida in bollen, men Pauliina Tähtinen hann emellan och räddade sitt mål med en hederlig utespelares glidtackling, så målvakt hon är. Även i den 22a minuten avslutades ett anfall med mycket Åland United bollinnehav av Rosa, som skruvade bollen mot bortre hörnet där Tähtinen med hjälp av sin goda spelförståelse kunde plocka ner den.


Pauliina Tähtinen fick agera hjältinna flera gånger till under första halvlek. Isabella Mattssons skott greppade hon och samma spelares lite sena avslut blockerades till hörna av uppoffrande backar. Bri Campos kom åt att skjuta aningen förbi och man kan säga att Åland United fick till allt på JyPKs planhalva, utan mål. Jasmin Miettinen och Leena Torpo stångades stenhårt i mittförsvaret och det som rann förbi dem tog Tähtinen hand om. Precis före halvtid, i den 43e minuten var 0-1 målet nära. Pille Raadik nickade en hörna slagen av Bri Campos i stolpen. I siffrorna 0-0 gick man därmed till halvtidsvila.


JyPK steg fram mera under andra halvlek. Lavdije Begolli, som av någon orsak spelade till vänster och inte till höger understödde Joelle Gosselin och Henna Honkanen i pressen. Även ytterbackarna Heidi Toukola och Marika Ritvanen fyllde på mera och gjorde livet lite mera surt för Åland United som under första halvlek kunnat dominera allt fram till offensivt straffområde ungefär. Honkanen och Begolli kom åt att avsluta, men skapade i sanningens namn inte så stor pulshöjning åt Tamminen i ÅU målet. I den 63e minuten var nyförvärvet Gosselin slutkörd och inhopparen Kia Voutilainen förde faktiskt med sig mer kvalitet och flexibilitet i JyPKs anfallsspel. Tiia Peltonen och Anna Westerlund, som även fick ta emot hårda smällar av de tuffa JyPK forwardsen stod kyliga och kunde tillsammans med sina ytterbackar Emelie Johansson och Pille Raadik som fick sig en riktigt tuff match med många goda ageranden i offensiv tredjedel, hålla straffområdet ganska fredat.

ÅU hade även en boll i ribban och en i mål, men bägge situation dömdes som offside.


Trots att JyPK alltså höjde sin nivå blev ändå den sista halvtimmen en ganska desperat jakt av Åland United på det där målet som skulle ge de tre poängen man kommit för att införskaffa. Monica Hagström steg fram med två riktigt vassa skott i den 62a och 64e minuten. Tähtinen fick tänja sig till sitt bästa för att hålla sin nolla. Den sista kvarten blev sedan väldigt direkt då Åland United matade bollar framför inbytta Phoenetia Browne, som fick 3 riktigt goda chanser, men hann aldrig få stegen att passa för att avsluta på mål. På övertid körde Pho över Tähtinen i samband med ett inlägg från Pille Raadik och riktigt på slutet fick hon så när tårna på en djupledsboll som hade kunnat gå i mål med lite mera tur.


Då matchen blåstes av var det nog ett lättat JyPK och ett sorgset Åland United som delade på poängen, trots att bägge lag initialt nog gått för seger. Samuel Fagerholm var aningen sarkastisk då även han tyckte att 3-0 till ÅU inte hade varit fel:

"Ja, vad ska man säga. Det ser vi ju alla. Vi gör inte mål och då vinner vi ju inte. Vi vet ju ändå att vi kan vinna, eller låt oss alltså säga, spela oavgjort mot vilket lag som helst i den här serien. Vi ligger 7 poäng från bronset just nu och det finns ingenting som säger att vi inte kan nå dit. Bara vi gör de där målen."


Tre omgångar återstår i grundserien innan slutserien tar vid i september och oktober. Den 12/8 möter ÅU Honka borta i en match som faktiskt TV sänds på Yle. Den 17/8 spelar vi hemma mot IK Myran och sedan, den 24/8 spelas den sista matchen, i Tammerfors mot Ilves, innan slutserien spikas. Inkommande helg, lördagen den 3/8 klockan 13.15 spelar Åland United i Alberga, Esbo mot FC Espoo i Finlands Cup. En lång höst kan bli väldigt utmanande och intressant och vi hoppas att våra supportrar vill fortsätta stöda oss och att ni dessutom ska bli allt fler!


136 visningar

Comentarios


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page