top of page

TPS hemma på tisdag

Man brukar säga att det gäller att vara bäst då det gäller. Åland United har på 10 matcher försatt sig i en situation då vi leder Ligan och i teorin, så väl som i praktiken, vinner vi mästerskapet om vi vinner alla matcher som är kvar. Därmed är det nu det gäller. Varje match kan vinnas och det är fråga om att ladda om samt klara av att vara jagad.


Tisdagskvällens motståndare TPS har en blytung säsong på gång. På nio matcher har man fått till 1 poäng, genom 1-1 hemma mot PK 35 Vanda, samt gjort 2 mål, av vilka ett varit självmål. Därmed är Saija Östlund lagets enda målgörare. Målet hon gjorde har dock figurerat i diverse highlights på snygga mål. En fantastisk frispark mot HJK gav TPS dess första mål i Nationella ligan i en 1-3 förlust.


Sami Haltia har inte haft mycket flyt. Förutom de tunga förlusterna har man i TPS haft influensa och matchen mot Honka flyttades till och med in i september på grund av misstänkt coronasmitta bland spelarna. Spelarna är nu testade och alla resultat visade sig vara negativa, vilket ju är positivt för både TPS och hela Nationella Ligan, men den spretiga träningen till följd av försiktighetsåtgärder ledde sedan till en brakförlust 0-6 mot KuPS i helgen. Mycket ska till för att laget ska finna harmoni och kämpa sig upp till en säkrad ligaplats för nästa år. Realistiskt gäller det för TPS att knappa in på konkurrenterna närmast ovan och kämpa om en kvalplats.


Då vi sagt allt detta ska vi minnas att laget, då det spelar den fotboll de är kapabla till, är ett helt okej ligalag. Man har rutin i exproffset Siiri Välimaa i mål och den eviga kaptenen Mira Andersson på ytterbacken. Man har talang bland annat i form av Saija Östlund på mittfältet och Jenni Rannus i offensiven. Ungdomlig iver framförs av de egna leden, samt ytterligare av de två nyförvärven från HJK Viivi Kiiski och Sophie Maidell. Man har även utländsk spetskompetens genom Gabriela Pelogi från Brasilien. Får TPS sitt spel att klaffa kan de slå vem som helst i enstaka matcher. Vi ska minnas att Åland United fick kämpa hårt borta i Åbo i juni för att ta sin 1-0 seger genom ett mål på hörna av Signy Aarna. Ingen ska tro att uppgiften för hemmalaget på tisdag kommer att bli lätt.


Precis som TPS spelade alltså Åland United under lördagen, då man besegrade TiPS borta med 3-0. Efter hemresan är det främst återhämtning och sedan matchförberedelse som gäller. Rebecca Björkvall rehabränar och Tilde Hellund fortsätter spela för IK Myran en tid ännu. Ashley Riefner stod över helgens match och mycket tyder på att hon inte är matchklar ännu på tisdag.


Samuel Fagerholm har intressanta avvägningar att göra, då denna match kommer så tätt inpå lördagen och då sen följande match, hemma mot JyPK faktiskt går redan inkommande lördag på WHA. Några spelare är säkert slitna, medan det finns friska ben bland dem som inte spelade så mycket mot TiPS. Selma Viktorsson har spelat två matcher med IFK Mariehamn, men väntas vara aktuell för ÅU truppen nu på tisdag.


"Det här blir ingen lätt match. Tvärtom, den blir väldigt tuff. Mycket hänger på hur vi kommer in och ställer oss till uppgiften. Kan vi hålla tempot och spela som vi vill ska vi klara av det." Så säger Huvudtränare Samuel Fagerholm om denna utmanande uppgift för laget.


Åland United-TPS börjar klockan 19.00 på WHA denna tisdag. Är man förhindrad att komma kan man se det hela på Ruutu+.

190 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen kopiera.jpg
bottom of page