top of page

Toppmatch i Helsingfors på lördag

Vardagen, med hårda ligamatcher i helgerna fortsätter nu för Åland Uniteds del. På lördag är det dags för en riktigt tuff kamp. Ligaledarna HJK står som värdinnor på Telia 5G Arena klockan 14.00. Under de senaste åren har lagen ofta haft tuffa och jämna möten, med ganska jämn poängfördelning om vi bortser från genomklappningen hösten 2016. HJK är, som vanligt vill man säga, favoriter till guldet som man dock inte uppnått på snart 15 år. Just de stora förväntningarna som både klubbens historia, nuvarande spelarmaterial och deras uttalanden skapar kan komma att vara lagets svaghet.


HJK har börjat starkt och leder efter fyra matcher med sammanlagda målskillnaden 16-6. Man har visat moral, till exempel förra helgen då man på stopptid avgjorde borta mot Honka i och med att succenyförvärvet Jutta Rantala bet sin gamla klubb i svansen genom att rulla in 3-2. Man har också visat bollinnehav och styrka att föra matcher, som då man krossade IK Myran hemma med 6-1. Vi har dock inte sett hur årets HJK hanterar poängförluster i ligaspelet. Kan vi, eller någon annan rubba dem kan det slå hål på hela illusionen och då får Joonas Rantanen jobba hårt med att få skutan rätt igen.


Laget i sig är starkt även i år. Trots att man förlorade viktiga spelare i Minna Meriluoto och Maija Saari som bägge lagt av och har tappat Eveliina Summanen till KIF Örebro och Katariina Naumanen till Stabaek i Norge för att nämna några har man fått in minst sagt fullgoda ersättare flere gånger om.


I mål huserar VM meriterade, unga Anna Koivunen från TPS. I Backlinjen har giganterna Anna Auvinen från Honka och Mimmi Nurmela från PK-35 Vanda, tillsammans med Nea Lehtola från Ilves, som i och för sig ofta huserar på en kant, etablerat sig. Mittfältstrion består av, förutom gamla godingen Linda Ruutu och unga stjärnan Annika Huhta och så av Emmaliina Tulkki som rehabiliterat hemma i Ilves efter sin sejour i Linköping. Tulkki har visat prov på nygamla takter och kommer att bli en av Damernas Ligas stora profiler detta år. Sedan har man ju offensiva spelare då. Bundesligameriterade Essi Sainio, Honkaförvärvet Jutta Rantala, som leder skytteligan i år med 6 gjorda hittills, samt grovjobbare som Hanna Ruohomaa ger alternativ både till forwardpositioner och kantspel. Sen har då senaste värvningen Ashley Riefner från PK-35 Vanda inte ännu fått blomma ut i den nya klubben, men vi vet alla vad hon kan göra då hon släpps fri på en kant. Som sagt. HJK är storfavoriter gällande hela ligan och det vet de själva också!


Samuel Fagerholm summerar förutsättningarna ur Åland Uniteds synvinkel så här:

"HJK är ett starkt lag och svårslagna, speciellt på sin hemmaplan. Jag tror vi vinner. "

Varför göra det invecklat om man kan förklara en sak endast med tydliga ord.


Laget är i form och har kunnat genomföra veckan enligt planer, med match på måndag, konsert på onsdag och så träning däremellan. Endast Maryette Karring är fortsatt utanför matchtruppen. Några spelare kan komma att ges ansvar i farmlaget IFK Mariehamn för att vässa klorna där. Slutet av veckan blir ett angenämt pussel för ledarstaben då det gäller att formera, förbereda och ta ut laget som ska starta och spela på lördag.


HJK meddelar självsäkert att de vet hur Åland United spelar. Vi kan meddela att vi också vet hur HJK spelar, så det kan bli hur spännande som helst det här, för nu måste vi faktiskt spela för att avgöra målens och poängens fördelning. Det är förresten inte så länge tills vi möter HJK igen. Det sker nämligen i cupfinalen i början av juni. Detta är dock Damernas Liga och mycket roligare än så här kan det inte bli i livet!167 visningar

Comentários


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page