top of page

TiPS borta på lördag

Nationella Ligan fortsätter tuffa på genom våren. Nu på lördag är det dags för Åland Uniteds tredje bortamatch inför de dubbla hemmamatcherna under Kristi Himmelsfärdshelgen. Färden går denna gång tillbaka till stället där premiären spelades för några veckor sedan, nämligen till Myrbacka stadion i Vanda där TiPS tvingas spela några hemmamatcher innan hemmagräset går att ta i bruk i Dickursby.


TiPS minns vi ju från de senaste åren som ett piggt och hungrigt ungt lag som gått från klarhet till klarhet. Förra säsongen nådde laget de största framgångarna i klubbens historia genom att ta andraplatsen i så väl Nationella Ligan som i cupen. Vem som vann bägge vet vi och detta utgör ju i sig ett scenario som kunde liknas vid ett revanschmöte om titeln i fall av boxning. Nu är det ju inte ännu titeln det är fråga om direkt, utan den fjärde omgången av ligaspelet och Åland United parkerar för tillfället tvåa medan TiPS är fyra i tabellen, med en poäng som skillnad mellan lagen.


Pauliina Miettinen, som fortsättningsvis coachar TiPS har en rätt liknande trupp som hon hade i fjol och som hennes föregångare haft i några år. Man har tappat Laura Kölhi till PK-35 Vanda, Venla Mäkelä till Ilves och mittbacken Eerika Hämäläinen till HPS. Dessutom har målgöraren Nora Lehto slutat. På plussidan har man, förutom då skyttedrottningen som skadades tidigt under säsongen Roosa Ariyo som är tillbaka i full form ett antal nyförvärv från lägre divisioner och ungdomslag, med Liina Nora som anslöt från Kuusysi som främsta exempel. Sen har man också två specialare i form av comebackande Tiia Hälinen, som vi känner från olika klubbar i vår högsta liga, samt även från spel utomlands och Melinda Koivula som haft ett mångårigt uppehåll efter att för cirka 10 år sedan anses som en av de största talangerna i finländsk damfotboll. Hälinen har hittills varit skadad, men Koivula har redan hoppat in vid två tillfällen i Nationella Ligan och kan vara en spelare som bjuder på lite extra om det vill sig så.


TiPS ligger som sagt fjärde just nu i Nationella Ligan efter segrar mot PK-35 Helsingfors och Ilves, samt en 0-2 förlust hemma mot HJK.


Åland United börjar ha fått upp ångan och jobbar med detaljer som ska få spelet att lossna både defensivt och offensivt enligt Steve Beeks matchplan. Trots fyra mål förra helgen har man fokuserat mycket på avslut och att förvalta de chanser man skapar, samt på att försvara på ett ändamålsenligt sätt.


Truppen är fortsatt rätt skadefri. Några blessyrer har setts om under veckan och Sarah Troccolis medverkan på lördag är osäker i skrivande stund. Man ser i varje fall fram emot en troligen tuffare uppgift denna helg än den förra bjöd på, men fyllda av tillförsikt reser man mot Vanda på fredag eftermiddag.


Mariana Jaleca gjorde sitt första mål för Åland United förra helgen. Hon kommer själv mer och mer in i laget och spelet enligt vad hon säger:

” Det är en ära att vara en del av Åland United. Laget har varit väldigt välkomnande och varje träning lär jag mig mer och kommer in i lagets rutiner, samt känner mig tryggare i min roll för varje match som går. TiPS på lördag kommer att bli en ny utmaning . Vi jobbar väldigt hårt inom laget och kommer att göra allt vi kan för att komma hem med 3 poäng.”


Matchen visas direkt på Ruutu+ med start klockan 14.00 på lördag 8/5.177 visningar

תגובות


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page