top of page

Supermatch på WHA denna lördag. Igen!

Kan man ha inflation i stora fotbollsmatcher? Knappast! Denna lördag är det dock dags för en sådan igen. Nationella Ligan bjuder på största möjliga dramatik till de sista två omgångarna. KuPS, som presterat mördande form och avancerat upp på tredje plats, fem poäng bakom Åland United som leder, kommer revanschsugna till Åland.


Alla som följer oss minns ju det dramatiska cupsemifinalen i augusti där KuPS ledde 2-0 och hade bud på 3-0 innan hemmalaget kom tillbaka och efter straffar lyckades ta sig till final. Två veckor senare var det ligamatch i Kuopio och Åland United fick alla tre poäng med sig hem, efter ett självmål som gav segersiffrorna 0-1. Detta var för övrigt senast som KuPS förlorade en fotbollsmatch. Efter ÅU förlusten den 15e augusti har laget radat upp 6 segrar och en oavgjord ligamatch. man har vittring på medalj och kommer inte till Mariehamn för att leka.


KuPS kännetecknas av hård och rätlinjig kampfotboll med många individuellt starka profiler. Ollipekka Ojala, som förlängt sitt tränarkontrakt med två år, har förstås Gentjana Rochi som stor trumf på topp. Är Rochi på det humöret kan det bli tufft för försvararna. 16 gjorda ligamål denna säsong är en statistisk sanning som det är svårt att blunda för. Tittar man dock lite närmare ser man att de flesta av dessa mål gjorts mot lag lite längre ner i tabellen. Ligans bättre försvar har alltså kunnat kontrollera henne. Detta får ge Åland United, som ju förfogar över hela ligans bästa defensiv, ytterligare ökat självförtroende.


KuPS är dock mer än Rochi. Aino Kröger är inte så pjåkig hon heller, med 11 gjorda ligamål hittills. Man har ett starkt miffält med Lavdjie Begolli, Anni-Maija Kauppila och Neea Berg, eller så rumänskan Ioana Bortan. Backlinjen, där svenska Maja Göthberg sett till hela året kanske varit den bästa spelaren har förstärkts under hösten av amerikanska mittbacken Kayla Sharples som bidragit till att kuopiolagets defensiv hållit bättre nu under säsongens senare del. Kort och gott är KuPS en stark och svår motståndare som behöver besegras en tredje gång denna säsong för att Åland United ska ha greppet om titeln, utan att behöva bry sig så värst om vad som händer i Vanda på fredagen (TiPS-HJK).


Åland United samlas igen efter landskampsuppehållet, då de som inte har varit på internationella uppdrag nog har tränat på som vanligt. Pille Raadik och Signy Aarna återvände lite i förtid i och med att Estlands match mot Slovenien ställdes in. Annorna Tamminen och Westerlund ska också vara tillbaka med laget nu, i god tid inför lördagens viktiga match.


Som brukligt har varit är det i praktiken en full trupp Samuel Fagerholm kommer att ha att ta ut sin startelva ur. Becci Björkvall jobbar på med rehaben och närmar sig lagträning med överraskande tempo. Riktigt där är hon dock inte ännu. Resten kan vara aktuella, vissa med små skavanker, vissa helt friska.


Monica Hagström tror starkt på Åland Uniteds chanser att knyta ihop denna säck på ett fördelaktigt sätt:

"Nu då vi har bara de två sista matcherna kvar är det ju som bäst. Allt är i våra egna händer. KuPS kommer att gå ut hårt och matchen blir säkert en tuff kamp i hårt tempo. Jag har ändå en stor tillit till det här laget. Om vi spelar som ett lag och gör det vi är bra på, då kommer vi att ta hem poängen mot KuPS."


Matchen börjar alltså 17.00 på lördag. Vi påminner om att munskydd är obligatoriska på läktarplats vid dessa matcher under Finlands Bollförbunds regi. Har man inget eget skydd med sig har Amalias Limonadfabrik gett oss möjligheten att dela ut gratis till dem som behöver.


Om man inte kan ta sig till WHA går alltihopa att se via Ruutu+.
273 visningar

コメント


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page