top of page

Strafförlust på blåsigt WHA

En kylig och blåsig vårkväll på WHAs härjade gräsmatta gav 212 åskådare en rätt skumpig fotbollsmatch på torsdagskvällen. Under matchens 20 första minuter andades hemmalaget Åland United energi och satsade framåt trots den rätt hårda motvinden. Bortalaget TiPS stod nere i försvarsformation och gjorde det svårt på den rätt svårspelade planen. Ändå kom man att dela rätt jämnt på målchanser. Phoenetia Browne hade brutit in från vänster och skakat TiPS försvaret som lyckades få bollen blockerad till hörna. Sen hade även Selma Viktorsson kommit åt att nicka, på just en hörna, men Henriikka Mäkelä stod helt rätt och kunde fånga bollen utan problem. Under samma tidsperiod hade Moona Talka och Jenna Topra haft varsitt skott från snäv vinkel, som dels gick över målet och dels räddades av Paula Myllyoja.


Ju längre första halvlek gick, desto svårare hade Åland United att riktigt komma in bakom den välsamlade TiPS försvarslinjen i motvinden. TiPS i sin tur kom åt att hålla bollen lite längre då de vann den och ingendera laget såg riktigt ut att så att säga föra spelet. Pho Browne hade ännu ett skott från snäv vinkel i den 25e minuten som Mäkelä räddade. I andra ändan kunde TiPS bli farliga på distans. Två skott av Nora Lehto träffade sidonätet och Myllyojas händer och sedan i halvlekens sista minut slog Linda Kaijasilta ett tidigt inlägg som sökte sig lite för nära mål. Så nära kom det att det faktiskt träffade ÅU målets ribba. 0-0 hölls intakt och känslan var att andra halvlek, då den rätt kraftiga vinden skulle gå i Åland Uniteds anfallsriktning skulle ändra på spelets karaktär.


Under Samuel Fagerholms ledning planerades i halvtid en tydligare offensiv. En par positionsbyten företogs för att passa spelarnas egen potential bättre och TiPS skulle mejas ner.


Det var också ett energiskt Åland United som inledde andra halvlek. I den 47e minuten fick Mäkelä agera matchjältinna för TiPS genom en magnifik fotparad likt en ishockeymålvakt, då Pho Browne nickavslutade ner i marken på en hörna. Det skulle ha varit ett snyggt mål, men den fina räddningen hindrade det. Mera tryck framåt etablerades. I den 60e minuten fick Browne igen ett nickavslut vars retur hamnade framför Emelie Johansson. Emelie tryckte till en bredsida, men tyvärr hamnade bollen förbi mål. Det uppstod många närapå situationer i TiPS straffområde, men laget försvarade uppoffrande och därför blev det sällan som riktiga öppna nät visade sig. Bri Campos sköt utifrån i den 66e minuten. TiPS hade under denna första del av andra perioden närmast kommit till enstaka avslut på distans. Närmast var Oona Sirén vars skott dock enkelt fångades av Myllyoja.


Energin, kampen och i viss mån de lite jobbiga omständigheterna började leda till trötta ben och huvuden. I den 71a minuten fick TiPS en straff då Oona Sirén dragits ner i strafforådet under en av TiPS kontringar. Ronja Isokääntä gav sedan inte Paula en chans genom en stenhård straff precis bredvid sto

lpens och ribbans skärningspunkt uppe till vänster. En fenomenal straffspark och ingen målvakt i hela världen skulle ha tagit den. 0-1 till gästerna och energi för att jaga fast och förbi behövde etableras. Monica Hagström hade redan kommit in och gett oss friska ben. I 85e minuten formerade Fagerholm om laget helt och Rebecca Björkvall kom in som mittback för att helt enkelt servera bollar framåt.


TiPS stod ut väl. Dels slogs man hårt och med många kroppar i eget straffområde, dels hade man lugnet och skickligheten att hålla i bollen då man vann den. Åland United trummade på och såväl Signy Aarna, Isabella Mattsson som Monica Hagström hade sina lägen. Bollen studsade dock inte in i nät i dag heller. Det unga och skickliga TiPS befäste sin position i topp 3 och åkte hem med nattfärjan tre poäng rikare. Åland United, trots sin energirika- och på samma gång krävande nyformerade spelstil hade ingen lycka i offensivt straffområde. Nya tag krävs nu. Om en vecka spelar vi cupfinal i Helsingfors mot HJK och redan söndagen efter det är det KuPS borta i ligan som väntar. För oss alla som jobbar inom- eller följer laget finns förstås en frustration över att resultaten inte går med oss. Vi har dock en övertygelse om att de kommer att börja göra det bara vi helt enkelt lyckas bryta förbannelsen med måltorka.


Mittbacken Pille Raadik uttryckte sig enkelt och koncist efter matchen:

"Vi har nu de senaste veckorna stått och pratat om våra goda insatser och om att vi bara inte gör mål. Nu är det där att göra mål vi måste börja få till om de goda prestationerna ska ha någon betydelse alls i längden. Denna vecka kommer vi alla att gå till oss själva för att fundera ut hur just jag, med min egen insats kan hjälpa laget att göra mål. Detta är i princip det enda problem som vi har!"


Alla Åland Uniteds supportrar och sponsorer är viktiga då det gäller att stöda laget och spelarna. Nu har vi en stor vecka i klubbens historia framför oss. Cupfinal på fredag alltså och sedan ska vi kunna få utdelning på våra i övrigt helt hyfsade prestationer borta mot KuPS på söndag (9/6). Därefter blir det landskampsuppehåll och en liten semester innan ligaspelet fortsätter i början av juli.


TiPS lag: Henriikka Mäkelä- Joanna Tynnilä, Eerika Hämäläinen, Emmi Sirén- Laura Kölhi (67e Aino Martikainen), Oona Sirén, Ronja Isokääntä, Linda Kaijasilta, Jenna Topra- Moona Talka (86e Heljä Jokea), Nora Lehto (93e Waranya Chaimuk)


ÅUs lag: Paula Myllyoja- Olivia Mattsson, Tiia Peltonen, Pille Raadik- Phoenetia Browne, Selma Viktorsson (85e Rebecca Björkvall), Bri Campos, Emelie Johansson- Isabella Mattsson, Signy Aarna, Rosa Maria Herreros Ossorio (67e Monica Hagström)201 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
annons_ålandstidningen_ÅU-Ilves-160424 kopiera.jpg
bottom of page