top of page

Stor seger i höstrusket

Det märktes på stämningen i Savon Sanomat Areenas korridorer att lördagskvällens ligamatch var speciell. Riktigt så, som man sagt i KuPS lägret, att vinnaren säkert kommer att ta hem bronset, är det ju inte, men onekligen skulle matchen i och med TiPS storförlust tidigare under dagen ge ett bra utgångsläge i bronskampen.


Precis som alltid i Kuopio och med ännu en extrlaladdning som tändvätska började matchen väldigt fartfyllt och aggressivt. Åland United pressade högt och kom till inlägg med de nykomponerade ytterbackarna Maryette Karring till vänster och Emelie Johansson till höger. KuPS i sin tur spelade bollen så fort man kunde till Gentjana Rochi som vände och vred samt öppnade skottlägen för forwardskompisen Aino Kröger. Under matchens 20 första minuter var det faktiskt KuPS med just Kröger som fick till två avslut och Neea Berg ett som var ettrigast, men Anna Tamminen tog det enda av dessa skott som gick på mål. Under samma tid hade Signy Aarna haft Åland Uniteds bästa målchans, men skjutit rakt på Daniela Solera i KuPS buren.


Sedan i den 21a minuten inleddes kvällens show. Isabella Mattsson spelade elegant ut till Rosa Maria Herreros Ossorio som spelade in till framrusande Emelie Johansson vars skott seglade in i bortre krysset otagbart för Solera. 0-1 till Åland United och ett psykologiskt väldigt viktigt mål. Efter detta började målchanser presenteras på löpande band. Rosa hade ett skott utifrån som Solera fångade. Mattsson kom fri efter att Johanssons rensning missbedömts av KuPS försvaret och sköt rakt på keepern. I den 30e minuten blev det dock just Isabella och Rosa som fick göra ett läckert mål. Mattsson trixade medan hon höll sig stark med bollen och lyfte den över backarna till Rosa som kom i fritt läge och helt enkelt dunkade in 0-2 från nära håll.


Slutet av första halvlek bjöd på fortsatt fyrverkeri. Isabella Mattsson låg bakom det mesta framåt denna kväll. Hon frispelade Signy Aarna i den 36e minuten och Signy fick tyvärr en lite för kraftig första touch på bollen så skottet blev inte optimalt. KuPS hade också tvingat Tamminen till en räddning då Rochi hade vänt och vridit sig till ett avslut. Sedan i den 41a minuten blev det 0-3 till bortalaget då Isabella fått bollen av hårt arbetande Signy ute till vänster, drivit in och skjutit på Solera. Erin Yenney var effektiv på returen och absolut ingenting kunde stoppa Åland United i detta skede.


I halvtid gjorde Samuel Fagerholm och Vesa Kumpula laget redo för eventuella scenarion där KuPS nu väntades anfalla desperat. Riktigt så blev det dock inte och det tog faktiskt fram till ungefär timmen spelat innan Ollipekka Ojala formerade om sin 4-4-2 till en 3-5-2. Signy hade fortsatt forcera framåt och fått till två avslut och Erin Yenney ett innan Rosa i den 74e minuten producerade 0-4 genom att sätta bollen i mål efter Erins inlägg.


KuPS var besegrat och under sista kvarten var det närmast fråga om huruvida 4-0 skulle vara tillräckligt. Bri Campos och Selma Viktorsson testade Solera vid en par lägen och Sara Nordin hade en frispark som så när träffade mål då skottet missade ribbans överkant med bara några centimeter. Efter en väldigt lång stopptid blåste domaren Dag Ayhan av matchen och Åland United kunde konstatera sig ligga på tredje plats med tre matcher kvar att spela.


Lördagens seger i Kuopio var alltså stor på fler sätt. Även Samuel Fagerholm kände så klart av detta:

"Nog är ju allt så klart mycket trevligare då det går bra och just nu har vi flow och spelar så som vi ju har velat spela hela tiden. Alla matcher vi har kvar är stora matcher nu och nästa lördag gäller det att befästa det vi i dag uppnådde genom att klara av att vinna hemma mot JyPK."


Åland United återvänder alltså hem. På lördagen den 28/9 klockan 17.00 kommer JyPK till WHA och hela Åland önskas välkommen för att hjälpa oss att hållas kvar i medaljposition.


ÅUs lag: Anna Tamminen- Maryette Karring (61a Selma Viktorsson), Anna Westerlund, Tiia Peltonen, Emelie Johansson- Sara Nordin (85e Sofia Lindström), Erin Yenney, Bri Campos- Signy Aarna, Isabella Mattsson (78e Phoenetia Browne), Rosa Maria Herreros Ossorio


På bilden ser vi dagens målskyttar som de såg ut efter matchen324 visningar
thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg

Nästa Match:

vs.

Träningsmatch
03 mars 2024
Kl 14.30 
Eckeröhallen
image.png
bottom of page