top of page

Stor match på lördag

Man kan ju tycka att Nationella Cupen med sitt försäsongsupplägg är just en serie försäsongsmatcher. Visst är den det, men det oaktat gäller tävlingen möjligheter att avancera i den stora cupen också, samt inte minst en test på var laget ligger för tillfället. Just HJK i Helsingfors är väl en så bra mätare man kan få i detta skede av säsongen. Alla minns cupfinalen i höstas, samt att HJK tog silver i Nationella Ligan framför just Åland United. Det är en stor match, med vilka mätare vi än använder som spelas i Talihallen på lördag.


HJK som förändrats en del, inte minst med att Jonne Kunnas har gett plats för tidigare assisterande tränaren Arttu Heinonen som huvudtränare, men också genom att flera tongivande spelare har lämnat laget. Främst tänker man så klart på rutinerade duon Essi Sainio och Leonie Pankratz som bägge avslutat sina karriärer. Så klart sticker också forwarden Oona Sevenius flytt till Italien och AC Milan ut, liksom mittfältaren Annika Haanpääs transfer till HPS och forwarden Wilma Sjöholms övergång till Honka. På plussidan noterar man främst unga talanger. Ligaerfarenhet besitts av nyförvärven Emilia Kupsanen och Elisa Ikonen från PK-35. Ung talang representeras av, förutom HFD Märskys unga spelare i form av Helmi Raijas och Lotta Lindström före detta EPS systrarna Nelli och Lotta Kalske, samt Siri Forsström som byter Valttis gröngula ränder till de blåvita HJK motsvarande. Peppi Kontturi heter sedan spelaren som kommer direkt ur klubbens egna ungdomsmaskineri.


HJK är alltid HJK och målsättningarna är alltid skyhöga. En par bakslag har man stött på i inledningen av försäsongen, främst i och med skadan som håller Jasmin Mansaray borta en lång tid. Även forwarden Ria Karjalainen har spelat väldigt sparsamt nu under vintern. Vad vi än säger finns det kvalitet i laget. Landslagsspelaren Joanna Tynnilä stagar upp försvaret med den rutinerade lagkaptenen Mimmi Nurmela. Längre fram i banan finns sådana som Jenna Topra, Tuuli Enkkilä och unga stjärnskottet från i fjol Ilona Walta. Längst fram väntar Veera Hellman på att komma i den form hon var på väg att uppnå redan i fjol innan skadan kom och förstörde säsongen. Det blir en tuff match för Åland United.


Bägge lag har inlett Nationella Ligan segerrikt. Åland United har slagit PK-35 hemma med 4-0, medan HJK har besegrat såväl HPS (3-1) som PK-35 (6-1). Poäng i denna match ger Åland United slagläge inför fortsättningen, medan poäng för HJK ger dem läge att vinna gruppen.


Steve Beeks och Åland United har tränat vidare med försäsongens tema och på samma gång förberett sig för denna match. Louise Andersson är tillbaka i löpträning, men nog ännu en god bit från fullskalig fotboll. Milla Rosenberg dras med en skada i benet och utgår denna helg från matchtruppen. Senja Salo har haft skavanker och slutet av veckan visar om hon kan spela i helgen eller ej.


Svansföringen i laget är fortfarande hög. Ett lag som tror på sig själv och på tränarteamets idéer är ute efter en lyckosam lördag som ger oss allt mer att bygga på inför hela den långa säsongen. HJK-Åland United spelas alltså i Tali fotbollshall i Helsingfors klockan 14.00 denna lördag den 4/3. Matchen streamas eventuellt med HJKs kanaler. Biljetter kan köpas på https://hjk.lippu.fi/webshop/webticket/eventlist

Bild Sascha Zachhuber

424 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page