top of page

Stor match på lördag!

Alla matcher i ett seriespel är ju i grunden lika viktiga och genererar lika många poäng. Vissa av dem tenderar ändå att bli lite större än andra. En riktigt stor match för Åland Uniteds del spelas hemma på Wiklöf Holding Arena inkommande lördag, 21/5 kl 17.00. PK-35 Vanda, som är i storform kan antingen fortsätta fräsa på högst upp i tabellen, eller så kan Åland United bjuda in sig själv ännu mer i medaljstriden.


PK-35 Vanda, som ju de flesta minns som storlaget från 2010-talet har detta år kommit tillbaka på rälsen ännu mer än tidigare. I oktober förlorade man mot Åland United i Cupfinalen på Olympiastadion, men fanns sedan i januari där och tog revansch hemma i Myrbacka genom en 3-2 seger i cupens första gruppspelsomgång. Förra året var i sin helhet ganska jämn mellan de bägge lagen. 2-2 borta, samt 3-1 och 3-2 hemma skrevs ÅUs siffror mot de rödsvarta. Jari Väisänen och hans entourage har sedan fortsatt i gammal god stil och PK-35 har nu inlett årets Nationella Liga med 7 raka segrar, senast mot KuPS med 2-1. Detta är faktiskt klubbens längsta segersvit, samt bästa säsongsinledning någonsin.


PK-35 Vanda har efter sin återkomst till högsta ligan inte haft så värst många stora stjärnor i laget. Oona Sevenius, som förlorades till HJK över vintern var väl den ljusstarkaste i förra årets upplaga. Nu är det gamla rutinerade kämpar som Sanna Saarinen, Netta Koso, Anna Vlasoff, Roosa Bröijer, Vilma Hakala och målvakten Velma Oikarinen som håller traditionen vid liv. Dessa höjs sedan av yngre förmågor likt Wilma Forsblom, Reetta Suomela, Karoliina Autio (flest mål hittills i år, 7 st), Ella Koivu och varför inte även Elina Mankki, som hade den äran att göra det avgörande målet förra helgen mot KuPS. Dessa och även några till som inte nämns i denna text bildar ett av de starkaste kollektiven i årets Nationella Liga. Jari Väisänens rutin och förmåga att förmedla sin fotbolls DNA till laget gör PK-35 Vanda väldigt svårslagna. Någon gång ska det dock hända även i år och Åland United känner sig manade att vara de som gör det.


Även Åland United är ju inne i en fin flow. Man ståtar med tre raka segrar och målskillnaden 10-1 i dessa matcher. Senast laget förlorade var under de första dagarna i april. Som vanligt utvecklas Steve Beeks lag positivt ju längre säsongen går. Förra helgen medförde lite slitningar i ben och lemmar, men tex Sarah Troccoli och Anna Westerlund som haltade i TV rutorna kommer med all sannolikhet att vara i bästa matchform på lördag. Louise Andersson är fortsatt borta med sin långtidsskada, Monica Hagström kör rehabträning och väntas tillbaka om ca 4 veckor. Dom Bond-Flasza är ej heller helt friskförklarad i skrivande stund. Netta Hanhimäki har haft förkylningssymptom och dagsformen avgör huruvida hon är tillgänglig på lördag.


Detta är en match som kan komma att vara den vi ser tillbaka på i höst, då stora avgöranden sattes igång. Det kan så klart även bli en match man inte minns så värst, men alla förutsättningar att bli en klassiker finns nu på förhand.


Avsparken går alltså 17.00 på Wiklöf Holding Arena. Studeranden vid Ålands Gymnasium önskas speciellt välkomna och de får dessutom njuta av gratis inträde mot uppgivande av namn och studieplats i biljettluckan. Kan man absolut inte vara på Wiklöf Holding Arena går matchen att se direkt på Ruutu+.111 visningar

Comentários


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page