top of page

Stor match på lördag

Uttrycket "seriefinal" blir ibland lite missvisande, men nog funkar det för att utmärka speciella matcher och deras dignitet. På lördag kommer ligaledarna Kuopion Palloseura till Wiklöf Holding Arena efter 7 raka segrar i Nationella Ligan. Då Åland United ligger på andra plats, fem poäng efter kan man nog kalla denna match för en första del av en seriefinal som kan visa sig bli tre matcher lång, då ÅU och KuPS ju kommer att mötas ännu två gånger till i ligaspelet.


Nationella Ligaklubben KuPS spelade sin första säsong i fjol och lyckades direkt ta sig nära medalj. I år är man ute efter en enda sak, då cupseger inte mera är möjlig och det är mästerskapspokalen. Klubben har gjort ett hårt arbete med att höja sitt damlags levnadsförhållanden och Ollipekka Ojala, som förra helgen dessutom blev tvåbarnsfar har bland de bästa förutsättningar detta land erbjuder att coacha sitt lag. Laget i sig består ju sedan av idel kvalitetsspelare.


Sedan i våras, då Åland United vann den dramatiska cupsemifinalen på Wiklöf Holding Arena har KuPS förändrats lite i och med Emmaliina Tulkkis beklagliga skada som håller henne utanför planen resten av denna säsong. Man har dessutom lånat ut Saana Hartikainen och Heidi Leppämäki till JyPK och Anna-Stina Simonen spelar sin fotboll för Ilves just nu. Därmed har man kunnat jobba med smalare trupp och hög kvalitet.


I mål spelar Emma Immonen som vi känner som en ung, orädd, men stundtals lite väl våghalsig målvakt. Backlinjen består av Svenska Maja Göthberg och duktiga amerikanskan Taryn Jakubowski som ytterbackar, medan Nanne Ruuskanen och Gabriela Cuevas tar hand om mittförsvaret. På mittfältet har Emma Peuhkurinen, som missade hela förra säsongen på grund av skada, fått stiga fram allt mer efter Tulkkis frånfälle. Framför henne huserar ofta den redan gamla och goda Anni-Maija Kauppila och albanskan Lavijde Begolli. Som ytterforwards har KuPS två riktiga kvalitetsspelare i "Bombaren från Pieksämäki" Aino Kröger, som kommer in från högerkanten med sin starka vänsterfot och unga Anni Hartikainen gör det samma, fast motsatt ute till vänster. Centerforwarden, Nordmakedonska Gentjana Rochi är sedan känd för oss alla. 12 mål på 7 matcher har hon hunnit med i årets Nationella Liga. Rochi tar en stor roll åt sig själv och fast Ojala i år fått henne att mera fungera i kollektivet är det nog ofta upp till hennes personliga kvaliteter då KuPS vänder jämna matcher till sin fördel. Rochi har dock, likt hela KuPS ännu inte lyckats så bra i de så kallade stora matcherna. Det ska bli spännande att se hur de bemästrar situationens allvar denna gång i Mariehamn.


Åland United har skapat sig en kultur där man kunnat klara av just de stora matcherna på bästa sätt. Som en riktigt stor en får vi nog betrakta den kommande kampen på lördag också. Fortfarande har Steve Beeks en kry trupp att jobba med, då Sarah Troccoli, efter att ha återkommit till spel förra helgen mot HJK nu är allt mer fit för större uppdrag.


Vår målvakt Christina Dineson fick visa upp en par riktigt högkvalitativa räddningar förra helgen och kunde hålla nollan intakt mot HJK. Hon ser fram emot att spela en toppmatch nu på lördag:

"Vi har kämpat bra hittills denna säsong. Det är inte alltid lätt, men vi jobbar hårt för varandra inom laget. Matchen mot KuPS kommer inte att bli en lätt uppgift för någondera laget. Det att vi får spela den här matchen hemma och inför våra supportrar ger oss så klart en stor fördel. Jag känner mig väldigt trygg och redo att inta planen tillsammans med mitt lag."


Avspark på Wiklöf Holding Arena sker klockan 17.00 nu på lördag 29/8. Vi kan ta in maximalt 500 åskådare och skyddsavstånd kommer att iakttas. Kom i tid och se till att du får en bra plats för denna toppmatch. Nästa gång Åland United spelar hemma är först den 3 juli!


Om man av någon orsak inte kan komma till platsen kan matchen som vanligt ses i direktsändning på Ruutu+.

179 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page