top of page

Spännande återkomst till Myrbacka på lördag

För en par år sedan var matchen som ska spelas på lördag en av årets verkliga höjdpunkter. Att möta PK 35 Vanda borta i Myrbacka har alltid varit ett stort projekt för Åland United. Sedan de rödsvarta steg till högsta ligan har de dominerat stort. 7 ligatitlar blev det fram till 2018. Cupen tog man hem 5 gånger innan den där ödesdigra våren 2019 då man förvägrades ligalicens och fick ta fart i division 1. Förra säsongen var sedan PK 35 Vanda förkrossande överlägsna i sin serie och föga överraskande är man nu tillbaka, i Nationella Ligan. Frågan är dock om man fortfarande är den medaljproducerande maskin man var då man lämnade.


Inledningen av Nationella Ligan har inte gått helt enligt Jari Väisänens plogkäppar, kan man tänka sig. Laget ligger på åttonde plats efter 6 matcher, med 4 poäng efter 3-0 segern mot JyPK i premiären och 0-0 mot HJK för en par veckor sedan. Sammanlagt 4 mål har man fått till hittills. 3 då i premiären (2 mål av Netta Koso och 1 mål av Roosa Bröijer) och sedan har nyförvärvet Oona Sevenius stått för ett mål i 2-1 förlusten mot Honka. Det finns orsak att förvänta sig en viss irritation i laget som är vant att vinna.


Helt samma lag som det som vann Ligan 2018, eller ens det som vann Ettan 2019 är PK 35 Vanda ändå inte. Tränarstaben är dock gammal och god. Jari Väisänen har basat över laget sedan 2014 och de flesta av hans personal har varit med minst lika länge. På spelarsidan känner man, om man minns det gamla stora PK, främst Tia-Maria Jaakonsaari, Sanna Saarinen, Roosa Bröijer, Roosa Toivanen, Elina Salmi, Netta Koso och Velma Oikarinen för att räkna upp dem som spelat mest i år. Den enda spelaren som lämnade laget efter säsongen i fjol var faktiskt Mikaela "Miksu" Frondelius, som tillbringade hösten i Myrbacka som utlånad från Åland United, då hon gick till "PK kollegan" PK 35 Helsingfors. Nya spelare, som har gjort intryck i år är främst Oona Sevenius (NJS), Anna Olmala (ONS), Wilma Forsblom (EBK) och Eerika Appelqvist (Honka B-jun).


Myrbacka Stadion andas framgång och är en marig plats att spela på. Åland United kommer att stiga in som ligatvåor och försöka sätta käppar i hjulet för Väisänens berömda kortpassningsfotboll, samt sträva efter aggressivt anfallsspel och effektivitet i offensivt straffområde. Två serieledarskalper har man i bältet från de två senaste helgerna. Nu gäller det att kunna hålla nivån också mot ett lag lägre ner i tabellen, hur konstigt det än låter då man beskriver PK 35 Vanda.


Några smällar togs det emot bland Åland Uniteds spelare förra veckan, men träningen och det medicinska teamet har hållit truppen oskadd och det är bara Tilde Hellund och Rebecca Björkvall som fortsättningsvis är utom räckhåll för Samuel Fagerholm då det gäller att ta ut startelva.


Tiia Peltonen står inför en spännande situation då hon nu för första gången möter sitt gamla lag som hon vann så många titlar med, och i Myrbacka dessutom:

"Jag spelade länge i PK. Spelarna, tränarna och planen är väldigt bekanta så det kommer nog att kännas konstigt att spela mot mitt gamla lag. PK är ett lag som tycker om att hålla i bollen, så vi måste försvara bra och se till att själva hålla kontroll över bollen."


Åland United jagar fortsatt vittring på tätplaceringar i Myrbacka på lördag, med avspark klockan 14.00. Kan man inte sluta upp på plats och heja fram oss, kan man se matchen i direktsändning på Ruutu+ och eventuellt även höra Ted Martells sammetsstämma kommentera alltihopa på Åland Uniteds Youtubesida.


154 visningar

コメント


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HPS_RGB.jpg
bottom of page