top of page

Solid 2-1 hemma förde upp oss till tvåa

Mitt i serien börjar man prata om rutinmatcher. Det är dock aldrig bara på rutin man vinner i årets Nationella Liga. Åland United lyckades denna fina lördagseftermiddag inför de vanliga 268 åskådarna förvalta en bra inledning till 3 poäng och ligger efter den åttonde spelomgången på andra plats i Ligan, fyra poäng efter TiPS som med ett sent mål betvingade KuPS på hemmaplan trots en spelare mindre på planen.


Hemmalaget tog hand om matchhändelserna från start och redan i den 3e matchminuten vände Ode Fulutudilu och sköt, men skottet blev lågt och Pauliina Nuora kunde plocka det utan större problem. Problem uppstod dock i Honkaboxen då Emelie Johansson slog ett inlägg i den 7e minuten som hamnade hos Monica Hagström. Nuora kom i vägen för Monnis avslut, men returen sattes i nät av lagkaptenen Ashley Riefner och det stod 1-0 i ett tidigt skede.


Hemmalaget hade efter ledningsmålet en god period och Honka hade stora problem att få kontrollerade anfall till stånd. Efter drickapausen, som domare Lina Lehtovaara tillät mitt i halvleken möblerade Rosa Lappi-Seppälä lite om och Honka föll in i en 4-4-2 formation mera lik den man spelat tidigare under säsongen. En del lyckades man styra och störa Åland Uniteds speluppbyggnad, men sanningen att säga var det nog hemmalaget som dikterade matchens gång i detta skede. Dana Leskinen kom åt att avsluta på distans efter dryga halvtimmen, men skottet seglade över mål.


Precis innan halvtidsvila var det igen farligt framför Honkamålet. Efter ett väldigt fint anfall som startats av en lång inspark från Anna Tamminen kom Anni Miettunen fri vid bakre ytan. Nuora kom ut, täckte och drog slutligen ner Anni då hon kommit förbi och därmed var det för Lehtovaara att peka på en solklar straff. Monica Hagström var det som tog den och ingen som helst tvekan rådde då bollen gick i nät och gjorde siffrorna till 2-0. Ännu precis innan halvtidsvisslan ljöd kom Shannon Simon till avslut på ett inlägg från Ode Fulutudilu. Shannon mottade en volley som flög över Honkamålet med rätt liten marginal sett till förhållandena.


I halvtid förklarade Samuel Fagerholm hur Honka hade förändrat sitt spel under första halvlek och presenterade sätt att bättre kunna utnyttja de ytor som nu uppstått.


Andra halvlek i sig blev knappast något jättemycket att berätta för barnbarnen om för neutrala tittare. För hemmasupportrarna blev det en nervbitande kamp att försvara ledningen och ta hem segern. Honka spelade energiskt, utan att dock riktigt komma fram. Åland United försvarade rätt säkert, trots stunder med lite bred eller lång försvarsformation. Eevi Sutela och Dana Leskinen var de bortaspelare som kom närmast, men Anna Tamminen och försvaret, med Anna Westerlund i spetsen stod pall. I andra ändan hade Riefner och Fulutudilu sina chanser, men inget gick i nät bakom Nuora.


Sedan i en väldigt trasslig situation i den 88e minuten dömde Lehtovaara straffspark till Honka. Mittbacken Inka Kaivola steg fram och gjorde matchen lite spännande mot slutet. 2-1 var det och 2-1 slutade det, efter att Åland United stängt matchen med individuella insatser av främst Rosa Maria Herreros Ossorio och Signy Aarna. Hemmapubliken, så fåtalig den än tenderar att vara, kunde lämna WHA med glatt sinne. Åland United har nu gått upp till andra plats i Nationella Ligan. Nästa helg väntar ett stort hegemonimöte i Kuopio då KuPS som sårats av förlusten i cupsemifinalen och i dag tog stryk av TiPS väntar.


Samuel Fagerholm var självklart nöjd med vad han fått se:

" Det här var en stor prestation. Första halvlek var väldigt bra och en stark lagprestation borgade för att vi kunde knyta ihop allt trots svåra stunder i andra halvlek."


Sensommaren fortsätter spännande. KuPS borta som sagt nästa helg. Sen följer TiPS borta, lördagen den 22/8 och sedan först är det hemmamatch igen. Tisdagen den 26/8 kommer TPS till WHA. Då kan läget vara ännu mer jämnt i toppen av Nationella Ligan.188 visningar

Commentaires


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page