top of page

Skarpladdat i Kuopio på lördag

Nu på lördag är det riktig stormatch då Åland United reser hela vägen till Kuopio och Savon Sanomat Areena för att möta KuPS. Klockan 20.00 sparkar matchen av och förutsättningarna är delikata. KuPS och Åland United ligger på samma poäng och dessutom två poäng efter TiPS som innehar bronsposition. TiPS möter under lördagen HJK och går det så att Vandalaget förlorar, då kan både Åland United och KuPS genom en seger ligga tredje i ligan efter lördagskvällens match. Självklart är det tre omgångar kvar att spela ännu efter denna helg, men kampen om tredjeplats kommer att vara oviss och stenhård, samt mycket bero på hur denna lördags resultat faller.


KuPS, som ju uppstod ur Pallokissats ruiner inför säsongen och sent fick en plats i ligan genom administrativa beslut spenderade första halvan av säsongen som överraskare. Nu under hösten överraskar inget mer, utan Ollipekka Ojalas lag aspirerar som nämnt på medalj och helt rättvist. Stora delar av säsongen har diskussionen om KuPS i mycket varit diskussionen om Gentjana Rochi. Den Makedonska landslagsspelaren öste in mål med kraft och precision. Sammanlagt 9 baljor har hon hunnit med, men den senaste fullträffen går faktiskt så långt tillbaka som till den 13e juli. Ojala har jobbat hårt med lagets balans och därmed har även individualisten Rochi fogat sig i ledet och har en mycket mer strukturerad roll som lagspelare. Andra spelare har stigit fram istället, så som Aino Kröger, med fyra mål på de tre senaste matcherna och även gamla ÅU bekantingen Kaisa Kotka som senast mot TiPS stänkte in två mål.


KuPS mittfält är ett av de mest rutinerade i Damernas Liga med Anni-Maija Kauppila och Neea Berg centralt. Ryska landslagsspelaren Marina Kiskonen håller till ute till höger och glimtar till då hon är på spelhumör. Sedan lagen möttes senast har KuPS även förstärkts av landslagsaktuella mittbacken Katarina Naumanen som återvände från Toppligan i Norge.


Åland United har två möten med KuPS bakom sig denna säsong. I våras blev det 1-1 i Eckeröhallen och i juni, två dagar efter cupfinalen blev det en dramatisk förlust i Kuopio då Gentjana Rochi stångade in två mål mot Isabella Mattsons ena. Med det som står på spel nu kan ingen vänta sig annat än en het och tuff tillställning denna gång också.


Åland United har tillbringat veckan på Jomala Konstgräsplan för att vara förberedda på Savon Sanomat Areenas underlag. Förutom lite småsjukdomar har laget tränat bra. Monica Hagström, som förra helgen krockade med Honkamålvakten Milla-Maj Majasaari är med säkerhet utanför matchtruppen. De övriga finns nog tillgängliga för Samuel Fagerholm och hans stab.


Sara Nordin, som jobbade stenhårt på mittfältet fick i förra matchen en kanonträff på övertid och satte sista bollen i Honkanätet med ett långskott i krysset är ivrig inför denna helgs kamp. På sitt kännspaka vis briljerar hon inte retoriskt på samma sätt som hon gör spelmässigt på planen, men budskapet är i varje fall klart:

" Vi behöver fortsätta jobba hårt i försvarsspelet och våga spela ut i anfallsspelet " Så säger Sara. Ja, hon har nog rätt!


Lång resa för Åland United alltså och sen avspark på lördag kväll. Matchen kan ses på Elisa Viihde Sport direkt från starten klockan 20.00. En riktig godbit till lördagskvällen detta!


Bild: Juhani Järvenpää


180 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page