top of page

Sista resan 2022! Kan vi uppnå 9 medaljer på 5 år?

Åland United är ett modernt fenomen inom Åländsk och finländsk fotboll, ja idrott överhuvudtaget. Laget spelade sin första säsong år 2005 och sedan 2009 har man vunnit 15 nationella medaljer (Ligan, Cupen och Ligacupen). Helt exceptionella har de senaste fem säsongerna varit, då man hittills vunnit 8 medaljer, av vilka fyra är guld. Nu på lördag kan man spela till sig ännu en, ett brons i Nationella Ligan.


Faktum här ovan påvisar att Åland United faktiskt är något utom det vanliga. Denna otroliga framgång hade inte kunnat uppnås utan kunnig och effektiv klubb- och lagorganisation, samt goda spelare som samordnat sig under mycket goda tränares direktiv. Med historian i minnet och nutid framför fötterna beger sig årets lag under fredagen iväg mot Myrbacka där kampen om bronset 2022 ska avgöras under lördagskvällen, med start klockan 18.15.


PK-35 Vanda, som även de har en kort men väldigt framgångsrik historia har också en betydelsefull match i lördagens möte. Sedan mästerskapet 2019 har klubben inte tagit medaljer alls och därmed är ett brons för dem rätt likvärt med det bejublade bronset som Åland United firade som en seger i dessa dagar år 2018. Vi kan inte räkna med en lätt match enligt några som helst parametrar. Detta är på sitt eget vis en ny cupfinal.


Hemmalaget, med rutinerade Jari Väisänen i spetsen behöver dock vinna för att ta hem tredjeplatsen. Laget inledde väldigt starkt i år och fanns länge kvar och hotade KuPS ledarposition. Kanske inte direkt till följd av, men ändå tidsmässigt korrelerande med målvakten Velma Oikarinens skada började maskineriet tröttna. Förluster och oavgjorda resultat kom in och för några veckor sedan föll man ner till den fjärde plats man nu huserar på. PK-35 Vanda är ett starkt kollektiv och kanske Nationella Ligans bästa passningslag, om vi bara tittar till mängden passningar mellan spelare i laget. Trots goda offensiva spelare, som tex Wilma Forsblom, Karoliina Autio, Reetta Suomela och så vidare har man haft svårt att riktigt komma till målchanser mot tajta lägre försvar. Förra helgen blixtrade man förstås till och slog HPS med 4-0 på bortaplan, men så värst många mål, sett till poängmängden har det inte blivit. Laget har, som vi nämnt förut mycket rutin startande med tränarstaben, men också spelare som Anna Vlasoff, Roosa Bröijer, Sanna Saarinen, Netta Koso etc har sett och varit med om allt som går att vara med om inom inhemsk toppfotboll. Dessa bildar en stabil ryggrad hemma på Myrbacka Fotbollsstadion.


Just Myrbacka är en traditionellt svår arena för Åland United. Visst har vi vunnit där under åren, inte minst cupfinalen 2019 fast den gick mot TiPS, men ofta har oavgjort eller uddamålsförluster varit fallet. Senast det begav sig slutade det 2-2 i augusti. I maj på Wiklöf Holding Arena segrade Åland United med 1-0. Lagen möttes ju också tidigt i cupens gruppspel och där vann PK-35 Vanda med 3-2 just i Myrbacka, fast i hallen invid stadion för all del. Allt talar för en jämn uppgörelse även denna gång. Lyckas Åland United vinna eller få oavgjort, då kommer medaljerna med hem till Åland.


Steve Beeks och tränarstaben har jobbat med en förhållandevis stor trupp. Alla spelare, förutom då Louise Andersson skall vara tillgängliga på lördag. Lainey Burdett som skadade foten under förra matchen kommer även att kunna spela obehindrat meddelar Fysio Åland. Det gäller nu alltså att rida på vågen. Spelet har funnit sig och tron på att vi kan finns där. Åland United är redo för att ta hem den nionde medaljen på fem år och på samma gång den sextonde medaljen i klubbens 18 åriga historia. Stora saker är i görningen!


Matchen sparkar alltså av i Myrbacka nu på lördag klockan 18.15. Den kan, om man inte kan vara på plats ses i sin helhet på Ruutu+, eller som delar av en specialsändning på Yle 2 och Yle Arenan. Vi hoppas hela Åland och alla Åland Unitedsupportrar runt om i Världen följer oss i tanken och gärna även med att föra oväsen. Vi kan göra något oerhört tillsammans!179 visningar

Comentarios


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
annons_ålandstidningen_ÅU-Ilves-160424 kopiera.jpg
bottom of page