top of page

Semifinaldags på lördag i Helsingfors

Då är vi framme vid helgen före Nationella Ligans premiär. En mycket bättre inramning för genrep kunde det väl inte vara än att spela en avgörande semifinalmatch i cupen där man kan erövra en plats i cupfinalen, som spelas den 2 oktober. Klockan 12.00 spelar HJK den första semifinalen mot Ilves och klockan 14.00 sparkar PK-35 Helsingfors och Åland United av sin match i Talihallen.


Av de fyra semifinallagen är PK-35 Helsingfors det enda som aldrig spelat i en cupfinal förut. Den hittills största framgången för dem uppnåddes i fjol, då de föll ut i kvartsfinalen på Wiklöf Holding Arena mot Åland United vars saldo i denna tävling är rätt mördande vad kommer till de senaste åren. Tre cupfinaler i rad 2019-2021 och två raka cupguld. Nu har man chansen att ta sig till den fjärde finalen på raken. Lyckas man med det är Åland United den tredje klubben i historien som gör det. HerTo och HJK har tidigare mäktat med det samma. HJK innehar dock rekordet med 7 finaler i rad mellan åren 1998 och 2004.


PK-35 Helsingfors har brukat presenteras som det där unga fräscha talangfyllda laget. Fortfarande är man talangfyllda och fast alla spelare, av naturliga orsaker, inte är riktigt helt så unga mera är det ändå en slags hemtrevnadsprofil som kännetecknar laget, som även detta år tränas av Rami Rantanen. Många av spelarna har hållit ihop i många år och flera spelare har varit iväg och vänt, men sedan återvänt till kärngänget från Rönnbacka.


Ska vi tala spelarförluster sett till i fjol kretsar det mest kring målvakten Lotta Rosenström som detta år representerar FC Sport i Vasa. Storstjärnan Amanda Rantanen lämnade ju laget mitt under säsongen i fjol för att spela i Damallsvenskan. Sedan har även Rosa Wikström bytt till en seriekonkurrent i och med sin transfer till nykomlingarna NJS. På plussidan ser vi förstås systrarna Krista och Katja Hakala som återvänt till PK-35 efter ett år i Honka. Det kanske fräschaste nyförvärvet får vara Nora Lehto, som säsongen 2020 var en av TiPS starkaste anfallsvapen. Efter ett mellanår har hon nu tagit upp elitfotboll igen och har visat goda takter under vinterns matcher.


PK-35 har fortsättningsvis ett jämnt och duktigt lag, som kan hota vem som helst i enstaka matcher. Tanja Kotoaro har återtagit positionen som första målvakt. Elisa Ikonen, som spelat stabilt men osynligt på mittfältet väntas detta år blomma ut allt mer och på kanten hotar alltid farliga Marie Mäkinen, för att nämna några namn. Åland United kommer att behöva hålla huvuden fokuserade och kropparna alerta för att ro hem finalplatsen.


Steve Beeks och hans tränarstab har arbetat målmedvetet med laget och kämpasegern mot KuPS i kvartsfinalen ska inte få vara i onödan. Man är fast besluten att åka till Helsingfors denna helg och bärga hem ett resultat som sedan ger åländska supporters orsak att boka en ny resa till huvudstaden i oktober. Genom rätt disponering av lagets starka sidor, samt utnyttjande av motståndarnas svagheter ämnar man resa sig några snäpp från KuPSmatchen helt spelmässigt. Dana Leskinen är fortfarande utanför truppen. Olivia Ulenius, som inte spelade mot KuPS är dock med igen och närapå hela truppen finns till förfogande då laget ska väljas.


Matchen börjar alltså klockan 14.00 denna lördag i Talihallen. Kan man inte vara på plats finns det löften om att matchen eventuellt kan ses på www.facebook.com/pk-35naiset


Hur som helst. Vi kan få ett datum att skriva upp till hösten om allt går väl!243 visningar

Σχόλια


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page