top of page

Semifinal på lördag

De flesta minns förra sommarens rysare, cupsemifinalen på Wiklöf Holding Arena mellan Åland United och KuPS och hur den, efter en stark upphämtning av hemmalaget efter förlängning sedan avgjordes på straffar.


Nu är det dags igen. På lördag med avspark klockan 17.00 spelar Åland United och KuPS semifinal i cupen, igen! Åland United gick ju hela vägen i fjol och vann även finalen, medan KuPS i sin tur har laddat fullt, med ligabronset som kött på benen, för att denna gång få sin revansch. I spekulationerna har just detta semifinalpar benämnts såsom den moraliska finalen och många tror också att just dessa två lag är de främsta kandidaterna att slåss om ligatiteln. Det är med andra ord en högprestigematch vi har på vår hemmaplan denna påsk.


KuPS, som fortfarande leds av Ollipekka Ojala, detta år med Liisa-Maija Rautio vid sin sida, har lyckats hålla fast vid största delen av sin trupp från i fjol. En par utländska förstärkningar har bytts ut och ålandsbekanta Kaisa Kotka har pensionerat sig från spel. I övrigt ser det på många sätt ut som om laget i sig är starkare än förra säsongen.


Försvaret, som många gånger var lagets svaga punkt under 2020 har stagats upp, med främst två amerikanska spelare, Gabriella Cuevas och Taryn Jakubowski tillsammans med svenska Maja Göthberg på högerbacken och en inhemsk mittback, som kan vara en av några olika alternativ har man uppträtt både stabilt och även rättplacerat under vinterns cup- och träningsmatcher i högre grad än vad vi vande oss att se i fjol. Mittfältet är fortfarande starkt, med gamla goda Neea Berg och Anni-Maija Kauppila samt nyförvärvet Emmaliina Tulkki från HJK. Albanska bekantingen Lavdije Begolli kan dyka upp antingen i mittfältsposition, eller som en av tre forwards. Anfallet är som det brukar, sylvasst. Aino Kröger huserar ute till höger med sin vänsterfot och Getjana Rochi känner vi ju som den kanske enskilt avigaste spelaren i hela ligan. KuPS spelar fysiskt och har ett väldigt stort resultatfokus på sitt agerande. Just det sista kan komma att bli stötestenen, då både spelare och ledning kan tendera att bli övertända och ge bort varningar och koncentration genom översvallande känsloyttringar.


KuPS tog sig till semifinalen genom att vinna sin grupp med sammanlagda målskillnaden 15-0. Sedan i kvartsfinalen ställdes man mot Honka på bortaplan och reste sig ur ett underläge till en 2-1 seger efter mål av Tulkki och Rochi på frispark. Mycket kan vi säga om detta, men det är helt klart att KuPS inte kommer att ta några fångar på lördag.


Åland United har kunnat träna bra under de senaste veckorna. Tyvärr har inte träningsmatcher varit möjliga att spela, så mycket har hängt på de interna träningsmöjligheterna. Vi tog ju oss till semifinalen genom att först slå TPS hemma med 7-0, sen Ilves borta med 3-1 och PK-35 med 3-0 i kvartsfinalen hemma på Wiklöf Holding Arena. Det är ett minst sagt hungrigt lag som nu ska få spela en riktigt tuff tävlingsmatch.


Steve Beeks har så gott som hela truppen tillgänglig. Catarina Realista och Mariana Jaleca är inte ännu fria från sin resekarantän och Anni Miettunen har fått en smäll på träning som gör hennes medverkan osäker. De övriga är med och viljan att prestera är hög.


Dana Leskinen, som hittills har gjort 5 mål på de 3 spelade cupmatcherna tycker också att det känns på tiden med en tävlingsmatch:

"Vi har fortsatt att utveckla vårt spelande efter senaste cup matchen och jag känner mig beredd för lördagens match! Själv tycker jag att semifinalen inte kunde vara ett bättre läge än att testa sig mot förra säsongs ligatrea. Det har ju annars inte heller varit alltför mycket, så man är glad för varje match som man spelar nu."


Coronarestriktionerna gör att vi tyvärr inte kan ta in publik på Wiklöf Holding Arena denna gång heller. Matchen kan dock ses direktsänd via Ruutu+ . Vi kommer också att sälja fiktiva biljetter, som kan generera sponsorvinster för köparna. Försäljningen planeras pågå mellan klockan 14 och 18 nu på lördag. Information om hur man gör och vad det kostar kommer på Åland Uniteds Facebooksida https://www.facebook.com/profile.php?id=100063559540796362 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page