top of page

Seger i Tammerfors. Kvartsfinaler nästa

Cupens gruppspel avslutades under lördagen för grupp 1s del i Pirkkahalli i Tammerfors med en 1-3 bortaseger för Åland United. Detta betyder att man i lottningen, som är aviserad till den 8/3 kommer att ställas mot en av de tre grupptvåorna ur grupperna 2, 3 och 4. Själva kvartsfinalen spelas sedan under helgen 20-21/3 antingen på Wiklöf Holding Arena eller på bortaplan.


Inför dagens match kom Åland United utan Pille Raadik och Signy Aarna, som satt hemma på Åland i karantän efter sin hemresa till följd av EM kvalet i Estland. Ilves i sin tur hade största delen av sitt bästa lag på plats, trots att bland annat Sofia Määttä deltog i ungdoms FM i friidrott på ett annat ställe i samma hall vid tidpunkten för matchen.


Det hela började i kraftig medvind för bortalaget, trots att det så klart inte blåste så värst inne i hallen. Monica Hagström fick till ett skott redan i den andra minuten och en par minuter senare serverade Cassandra Korhonen ett helt öppet mål för Ellen Strömborg att näta i. Bollen hamnade dock lite bakom Ellen och hon fick aldrig till ett riktigt avslut. I den 10e minuten skulle det dock bli mål. Sarah Troccoli slog en lång boll framför Korhonen, som 1 mot 1 inte gjorde några misstag, utan satte bollen resolut förbi Loviisa Helminen i Ilvesmålet. 0-1 var det där.


Hemmalaget var dock inte att leka med under de första skedena av matchen. Snart efter Cassandras mål hade Lotta Lähteenmäki kommit i ett friläge, som Matilda Nurmi i ÅU målet räddade till hörna. Hörnan sen sökte sig rakt på Pipsa Saarilahtis skalle och 1-1 blev det bara två minuter efter 0-1 målet. Lite svagt försvarsspel i Åland Uniteds straffområde och något att jobba med under vårens träningar alltså.


Ilves fortsatte att spela energiskt under den första halvtimmen. Hög press gjorde det stundtals svårt för bortalaget att finna lugn i uppspelen och då man kom förbi pressen gjorde man ofta lite felbeslut och gick in på trånga ytor istället för att öppna dem och använda sig av bredden som skulle ha uppstått. Trots detta kom man till några chanser. Korhonen hade en styrning mot Helminens händer och Troccoli krutade på från distans. Allt som allt var det Åland United som förde spelet, men Ilves försvarade aktivt och var snabba med kontringar då tillfälle bjöds.


I den 40e minuten fick Åland United sedan till ett anfall av den klass man vill ha. Troccoli spelade framåt till en rättvänd Selma Viktorsson. Selma spelade sedan i steget till Dana Leskinen just utanför offensivt straffområde. Dana fintade och sköt. Skottet blev ett fantastiskt avslut och otagbart för Helminen i krysset. 1-2 där precis inför pausvilan.


Andra halvlek höll på att bjuda på en utjämning nästan direkt, då Lähteenmäki inte var offside, utan kunde springa in bakom ÅUs just då lite oorganiserade backlinje. Matilda Nurmi fixade det även denna gång, med en fotparad.


Allt eftersom tiden gick blev det mer och mer Åland United över det hela. Ytorna användes bättre nu, efter Steve Beeks pedagogiska föreläsning i halvtid. Man lät inte Ilves vinna bollar på samma områden som i första halvlek och var därmed också bättre strukturerade i defensiven.


Målet kom sedan i den 66e minuten, då Troccolis långa passning som Dana Leskinen förvaltade, kom fri med Helminen rundade henne och satte bollen i tomt nät. 1-3 alltså och sedan var det mer eller mindre bortalaget som höll bollen och Ilves som försvarade kollektivt. Under den sista kvarten kunde Beeks lufta två debutanter, i och med att Minna Kurtén och Vera Hällefors fick göra sina första tävlingsminutr för Åland United.


Man får ge Ilves eloge för att de fortsatte kämpa in i det sista och på övertid prickade Saana Tuomala ribban med ett långskott och returen sköt Lotta Lähteenmäki knappt över. 1-3 slutade matchen och Åland United hade alltså säkrat segern i grupp 1.


Steve Beeks var förstås nöjd över att ha kommit vidare i cupen, men insåg att detta inte var en prestation helt av den klass han hoppas få se laget göra senare under säsongen: " Många lite felaktiga beslut gjorde vi och det blev lite svårare än tänkt. Vi får lyfta på hatten för Ilves som gav ett bra motstånd, men om vi kunnat skapa de ytor som vi velat göra kunde vi ha avgjort matchen redan i första halvlek. Nåja, vi är i kvartsfinal i cupen, så hittills allt väl då."


På grund av rådande samhällssituation kan det väl hända att Åland Uniteds nästa match faktiskt blir den omtalade kvartsfinalen om nästan en månad. Laget tränar på och vidtar så klart alla försiktighetsrekommendationer, men försöker ändå använda tiden till att vara i toppform för cupen, och inte minst Nationella Ligan som börjar om precis 49 dagar.


Åland Uniteds lag: Matilda Nurmi- Louise Andersson, Anna Westerlund, Sanni Ojanen, Anni Miettunen- Ellen Strömborg, Sarah Troccoli, Selma Viktorsson (85e Vera Hällefors), Monica Hagström, Dana Leskinen (78e Minna Kurtén)- Cassandra Korhonen (59e Karen Reyes)377 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page