top of page

Premiär i Nationella Ligan på lördag

Så går tiden och nu är det dags igen. nationella Ligan sparkar igång nu på lördag, den 17 april. Sedan spelar man fram till början av oktober för att avgöra vem som ska bli Finländska mästare för säsongen 2021.


Mästarna 2020, alltså vårat Åland United öppnar ligasäsongen på bortaplan i Myrbacka mot PK-35 Vanda, som ju också kommer att avsluta den nationella säsongen sen i oktober som ÅUs motståndare i cupfinalen. Av många orsaker är detta en stor match.


Den som följt den nationella fotbollen känner så klart till att PK-35 Vanda dominerade den finländska ligan under hela 2010-talet. Mästerskap och cupsegrar, samt avancemang i Champions League radade man upp år efter år. Det visar sig faktiskt att det är precis 10 år sedan (17 april 2013) som Åland United senast besegrade PK-35 Vanda på deras hemmaarena. Även i fjol gick man på pumpen och förlorade 1-0 under de inledande omgångarna. En seger tog dock ÅU över de rödsvarta då vi styrde mot mästerskapet under hösten på Wiklöf Holding Arena.


PK-35 Vandas framgångssaga fick ju ett abrupt uppehåll då laget, som regerande mästare tvingades starta om från nästhögsta serien 2019. I fjol var man dock tillbaka och med ett mycket föryngrat lag placerade man sig i mitten av tabellen. Några faktorer har man, förutom hemmaplanen kvar från guldåren. Huvudtränare är allt jämnt Jari Väisänen, med till stora delar samma ledarstab som bakgrundsorkester. Rutinerade ligaspelare i form av Tia-Maria Jaakonsaari, Velma Oikarinen, Roosa Toivanen, Roosa Bröijer och Anna Vlasoff flankeras av yngre förmågor som Oona Sevenius och Wilma Forsblom. Man har förstärkt laget med lite bredd, där ligakonkurrenterna Ilves och TiPS har bidragit med Tuulia Mikkola och Laura Kölhi.


Väisänens PK-35 vanda är kända för sin tiki taka orientering, trots att den nog lite ändrat karaktär, speciellt efeter återkomsten till Nationella Ligan. Mycket tyder på att de rödsvarta från Myrbacka kan vara på väg tillbaka mot den absoluta toppen och varje lag kommer att få hålla tungan rätt i munnen då man möter dem. En tuff premiär att vänta för Åland United.


Just Åland United har denna vecka gått och blivit fulltalig. Förutom att landslagsspelarna har återvänt till träningstruppen och Anni Miettunen närmar sig matchform har också våra två portugisiska nyförvärv Catarina Realista och Mariana Jaleca haft sin första träningsvecka med laget. Steve Beeks kommer att kunna välja och vraka ordentligt då han ska ta ut strtelvan för lördagen.


Cassandra Korhonen, som dominerat i cupspelet ser fram emot att göra premiär i Nationella Ligan:

"Förväntar mig en tuff och jämn match med mycket vilja från båda lagen. Där vi drar längsta strået och vinner. Även om det är tidigt på säsongen så förväntar jag mig att vi som lag har koll på vad som ska göras och att vi kan följa den game plan vi har."


Hur Åland Uniteds game plan funkar och ser ut får vi veta klockan 14.00 på lördag. Matchen spelas i Myrbacka inför tomma läktare, men kan ses på Ruutu+ i direktsändning.

Nu börjar det!!!270 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page