top of page

På lördag ska JyPK spöket betvingas

Midsommar är firad och Nationella Ligan fortsätter med sin tredje matchomgång. För Åland United innebär detta en resa, som för den neutrale serietabellsnörden inte verkar så speciell, men för dem som deltar är desto mer innehållsrik. För det första utlovas tropisk värme, med temperaturer över 30 grader. Resandet, som bland annat innebär nattbuss i den ljusa juninatten är ett eget kapitel och sen har vi motståndarna också. JyPK och Åland United har mötts i högsta serien 10 gånger. Trots att JyPK varje säsong, förutom 2017, har hamnat under Åland United i den slutliga tabellen har de inbördes matcherna ett saldo på 5 JyPK segrar, 4 oavgjorda och 1 ÅU seger. Speciellt bortamatcherna brukar bli tunga och tuffa tillställningar.


JyPK har inte inlett årets ligaspel så värst vasst. Premiärförlusten 0-3 borta mot PK 35 Vanda följdes upp med en brakförlust hemma mot KuPS med 0-4, däribland en show av klubbens egna succeduo Rochi-Begolli, som dock numera spelar i KuPS färger. Nya tränaren Tuomas Jaakkola har en del att fundera på innan han släpper laget sitt fritt mot Åland United, som precis som alltid, statistiken till trots, målas upp som solklara favoriter.


Förutom på tränarsidan har JyPK förnyats en liten aning sedan i fjol. Nämnda Lavdjie Begolli gick alltså till KuPS. Dessutom får man klara sig utan forwarden och klippan Henna Honkanen fram till att transferfönstret öppnar i juli, eftersom hon drog till Pink Bari i Serie A i Italien (som klubbkompis till Paula Myllyoja) under vintern, men återvänder till JyPK så fort det är lagligt. På plussidan, förutom de egna juniorerna Iida Hautala och Karoliina Sydänmaa samt Henni Rinkinen från FC Hertta får vi framför allt se målvakten Matilda Nurmi som närmast anslutit från ONS. På grund av givna förstamålvakten Pauliina Tähtinens skada har Nurmi fått agera förstaval i de första ligamatcherna och har alltså fått vittja nätet sju gånger så här långt. Tähtinen kommer inte att finnas med heller nu på lördag, enligt JyPKs egna rapporter och därmed kommer mittbackarna Jasmin Miettinen och Outi Salmijärvi att återigen ställas på prov tillsammans med Nurmi om och när Åland United får igång sitt anfallsspel som Samuel Fagerholm vill se det.


Åland United har denna vecka förberett sig på Hammarvallen, eftersom lördagens match på Harju stadion i Jyväskylä går på naturgräs. 4 poäng, ett gjort mål och inga insläppta är ett okej saldo, men nu finns det ambitioner att förutom fortsätta försvara tryggt också bli bättre på spelet med boll och att på riktigt kunna dominera, samt även bli farliga framför motståndarmålet. Tilde Hellund är med IK Myran och Rebecca Björkvall fortsatt långtidsskadad. Isabella Mattsson närmar sig matchform, men är nog inte ännu där denna helg. Däremot ser det bättre ut för Ashley Riefner, som ju redan kunde göra ett inhopp mot TPS. Våra två unga nykontrakterade spelare Milla Rosenberg och Louise Andersson stannar på Åland i helgen och fokuserar på IFK Mariehamns seriepremiär.


Lördagens match är en väldigt viktig en i början av serien, som kan ge oss slagläge inför de så kallade toppmatcherna som kommer senare under sommaren och hösten. Viktigt att få till en stabil insats och även att kunna vinna borta i Jyväskylä. Något som Åland United faktiskt aldrig gjort hittills! Signy Aarna, som gjort lagets enda ligamål så här långt i år är ivrig att spela:

"Det har aldrig varit lätt att spela mot JyPK. Det är ett fysiskt starkt lag, så jag är säker på att det kommer att bli en verklig fajt ute på planen. Det kommer dessutom att vara väldigt hett väder på lördag, så ingen kan utgå från att någonting kommer att vara lätt! Vi har i varje fall fått många träningsdagar att förbereda oss för denna match, så jag är helt säker på att vi kommer att vara beredda då det är dags!"


Matchen sparkar igång klockan 18.00 på lördag. Kan man inte vara i Jyväskylä och stöda laget på plats kan man se matchen direkt på Ruutu+.152 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
annons_ålandstidningen_ÅU-Ilves-160424 kopiera.jpg
bottom of page