top of page

På lördag kör det igång i Vanda!

📷📷📷📷📷📷📷

📷 📷 📷 📷 📷 📷

Nu är det äntligen dags att korka upp Damernas Liga 2019. Åland United inleder ligaspelet borta på lördag mot TiPS. Matchen spelas i PeakFin areena i Vanda med avspark klockan 13.00.

Hemmalaget Tikkurilan Palloseura börjar smått växa in i sin vuxenkostym, efter att i fjol såsom nyupphöjt lag från Ettan mest överraskat och pinat sina motståndare med sitt unga och talangfulla lag. Åland United hade en tuff kamp borta förra våren och det var först på övertid som Mikaela Frondelius den gången kom åt att frälsa oss genom matchens enda mål. TiPS låg länge sist i ligan trots att de i regel tvingade alla topplagen till desperat kamp för seger i de enskilda matcherna. På hösten var man sedan redo och kunde stiga förbi både Pallokissat och ONS i nedre slutserien och därmed undvika kval. Detta år har man satt som sitt klara mål att spela i övre slutserien och inte ens medaljer ser man som omöjligt.

Under vårvintern har ju Cupen avverkats. TiPS besegrade PK-35 Vanda med 2-1 och förlorade med 2-3 borta mot Ilves. Därmed avancerade man till kvartsfinaler och förlorade där, som bekant mot Åland United med 2-3 efter att ha varit i både 1-0 och 2-1 ledning. Laget, som fortsättningsvis tränas av Petteri Kaijasilta är precis som i fjol en samling unga talanger med ofta bägge fötterna inne i olika flicklandslag. Sedan cupmatchen har man värvat tre spelare. 25 åriga Roosa Ariyo, som säsongerna 2012- 2014 spelade för FC Honka och därefter spelat för Jitex i Sverige samt sedan collegefotboll i USA för med sig rutin och även endel fart i offensiven. Två spelare har under den gångna veckan stigit av PK-35 Vanda och låtit sig värvas av Dickursbyföreningen. Målvakten Henriikka Mäkelä och yttern Elli-Noora Kainulainen sänker åtminstone inte lagets kvalitet. TiPS är ett okonventionellt och kaxigt lag som kräver sin mästare att betvinga. Som tränaren Kaijasilta säger: "Då vi har våra bästa dagar kan vi slå precis vem som helst i den här ligan."

Åland United har stoppat skorna i konstgräset efter förra helgens cupsemifinal och tagit sig an uppgiften att få en bra start på årets ligaspel. Medveten om TiPS kvaliteer, främst då det gäller det flexibla anfallsspelet, har man jobbat med uppspel, press och anfallsvarianter. Många spelare börjar vara i matchform nu. Det är endast Olivia Mattsson och Elsa Viktorsson som med säkerhet är ute ur matchtruppen, vad det ser ut under onsdagen. ÅU har presterat goda resultat under försäsongen och i cupen. Nu gäller det, som Samuel Fagerholm säger, att få spelet att sitta på samma nivå, så att resultaten fortsätter vara bra.

Tiia Peltonen hör till spelarna som missat några matcher på senaste tid. Förra helgen var hon redan i matchtruppen, men man kunde spara henne så hon kan få en ordentlig träningsvecka i kroppen innan ligapremiären. Hon ser positivt på sin försäsong i Åland United och på helgens premiär: " De första månaderna här i Åland United har känts riktigt bra gällande allt både på och utanför planen. Det har faktiskt varit bättre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Alla här delar målsättningen att bli bättre fotbollsspelare och att spela bra ihop som lag. Vi har haft lite skador, men nu verkar det som om vi börjar få de flesta i spelskick. Första seriematchen är alltid lite spännande, men vi har förberett oss väl under vintern och är redo att börja matcherna."

En god början är mycket värd. Åland United inleder kampen, som slutar först i oktober. Vi hoppas våra supportrar stöder oss både på plats och kring våra sociala medier. Damernas Liga 2019 börjar nu!


37 visningar

ความคิดเห็น


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page