top of page

På lördag hemmapremiär mot KuPS

På lördagskvällen är det äntligen dags för Åland United att spela sin första hemmamatch i Damernas Liga 2019. Klockan 19.30 sparkas matchen av i Eckeröhallen, som bevisligen tar över 500 personer på sin läktare, så det är bara att laga sig dit för alla!


KuPS är ju den anrika klubben som i år mönstrar sitt första damlag. Man fick möjlighet att agera styvpappa och flyttade Pallokissats representationslag in under de gulsvarta vingarna efter förra säsongen. Då var det meningen att KuPS damerna skulle premiärspela i Damernas Etta efter Pallokissats degradering. Nu blev det annorlunda och efter att PK-35 Vanda inte blivit beviljad ligalicens erbjöds platsen i Damernas Liga i andra hand (efter att PK-35 i Helsingfors tackat nej) till KuPS, som alltså rankades som ligans 10a i fjol. Den stabila föreningen hade inga problem att på nolltid uppfylla licenskraven och därmed blev det under vårvintern att byta fokus och nu satsa på spel i landets högsta serie.


Nygamle tränaren Ollipekka Ojala, som har förflutet i Pallokissat, men de senaste åren fungerat i Ilves organisation, har haft en bråd vinter då det blivit att skapa ett ligalag av det som ansågs vara en stark division 1 trupp. Tack vare de nya resurser KuPS organisationen erbjuder har man haft möjlighet att kontraktera många gamla ligaspelare, som tex ÅU bekantingarna Ella Vanhanen och Kaisa Kotka. Därtill spelar Kuopioikonerna Nea Berg, Anni-Maija Kauppila och Paula Auvinen för att nämna de namnkunnigaste i laget. Vidare har man haft möjlighet att förstärka truppen med utländska spelare. Från Atletico Huila i Colombia har man värvat Costa Ricas landslagsmålvakt Daniela Solera och mittbacken Alexandra Canaquacan. Ingendera av dessa spelade i premiären mot Honka på grund av administrativa orsaker, men vi kan vänta oss att se duon göra debut i Eckeröhallen vad vi kan erfara i skrivande stund. KuPS fortsätter att förstärka laget, men troligtvis hinner man inte få fler spelare in i truppen före lördag.


Förra helgen startade KuPS hemma på Savon Sanomat Areena genom att förlora 0-1 mot Honka efter en match där man både försvarade tajt och kontrade sig till farliga anfall. KuPS är ett lag med traditionell fajtande Kuopiostruktur, som man kan vänta sig vara extra laddat nu då dräkterna är nya och allt är nytt och spännande. Ingen lätt match för den motståndare som ger de gulsvarta ett finger.


Just fingret är det man inte vill ge KuPS i Åland Uniteds läger. Förra helgens 1-1 borta vill man nu gärna byta ut i segersiffror och tre poäng. För att det ska lyckas behöver hemmalaget sätta fart på bollen och framför allt bli farligare i sista tredjedelen. Olika småskador och sjukdomar har grasserat i truppen, men vad vi vet är det just nu endast Selma Viktorsson som med säkerhet inte är spelbar i helgen. Detta på grund av att Selma spelar EM kval med Finlands U17 landslag i Österrike.


Phoenetia Browne kommer att vara spelklar däremot. Hon har nu i lite mer än tre månader bekantat sig med Åland och med den finländska damligan, samt även hunnit med att göra ÅUs enda ligamål så här långt. Pho är beredd på en tuff match och en jämn säsong:

” På basen av dessa första matcher jag spelat mot lag ur Damernas Liga kan jag säga att alla matcher I serien kommer att vara väldigt jämna. Ligan kommer att avgöras genom vilket lag som kan hålla sin nivå tillräckligt hög och jämn från vecka till vecka. Vi har förberett oss väl de senaste månaderna och vi är beredda att prestera 110% i varje match. Kan vi göra det, då är jag bergsäker på att vi kommer att få goda resultat med oss!”


Åland United-KuPS spelas alltså på lördag i Eckeröhalen klockan 19.30. Varmt välkomna!

171 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HPS_RGB.jpg
bottom of page