top of page

På lördag blir det AIKare i Eckeröhallen igen

Åland United fortsätter sin strävan genom vintern. Cupmatcherna läggs nu tillfälligt åt sidan och medan semifinalmotståndet avgörs i Esbo tar sig ÅU an AIK från Solna i vår Eckeröhall på lördag klockan 15.00.

AIK har varit ett slags stammotstånd under försäsongen de senaste åren. I år blir laget om möjligt ännu mer intressant för den åländska publiken, då gamla Åland Unitedprofilen Caroline Sjöblom nu gör sin första säsong som tränare i de svartgulas A-lag.

AIK har hittills denna vinter spelat två träningsmatcher. Man förlorade 1-3 i januari mot Sverigen FU19 landslag och sedan i början av februari nådde man 2-2 mot Elitettankollegan IK Uppsala Fotboll. Därefter har man, likt lördagens hemmalag spelat gruppspel i Cupen. Storstryk blev det i och med 1-5 på bortaplan mot svenska mästarinnorna Piteå IF. I söndags tog man sig dock en trepoängare inför över 700 åskådare då man, likväl på bortaplan besegrade Hammarby med 3-0. I laget finns spelare även med anknytning till vår egen liga. Eva Nyström slog i fjol igenom på PK-35 Vandas mittfält. I AIKs laguppställning noteras hon dock som back. Emelie Smirnoff, från Vasa provspelade för Åland United inför säsongen 2017, men valde då att stanna i Vasa och gick senare under säsongen till AIK där hon fortsatt är en aktiv del av spelartruppen.

En spelare som i sin tur valt att komma till Åland United från just AIK är våran Emelie Johansson. Emelie gör sin andra säsong med oss, men har förstås lite speciella känslor angående lördagens match: "Självklart är det lite extra kul att spela mot mitt gamla lag där jag känner både spelare och tränare. Förhoppningsvis blir det en jämn match vilket både är roligast och mest utvecklande att spela. Det återstår bara några få matcher innan ligan startar så på lördag är det hög tid för oss att verkligen visa vad vi går för. Jag känner nämligen att det finns mer att hämta i laget i år, än vad vi lyckats åstadkomma än. Det säger jag inte med missnöje eller tvivel. Jag menar istället att jag är taggad på hur vi kommer utvecklas under säsongen och hur jag själv kan få bidra längs vägen."

Åland United har en fortsatt tunn, men kvalitativ trupp. Rebecca Björkvall, Tiia Peltonen och Maryette Karring samt Elsa Viktorsson är fortsättningsvis på sidan och en viss rotation av några spelare med små känningar från de bägge cupmatcherna kombinerat med försäsongsträningen kan bli av nöden. Samuel Fagerholm och hela tränarstaben ser dock lördagens match som en viktig del av förberedelserna för den långa säsongen och inte minst för den kommande semifinalen i cupen.

Samuel Fagerholm plockar fram några tyngdpunktsområden: "AIK spelar på basen av deras senaste cupmatch, som faktiskt gick på TV väldigt snarlikt Honka. Därmed är det ju en synnerligen god möjlighet att träna dels grundspel och dels presspel mot ett bra lag som faktiskt kan ge oss praktisk nytta även på kort sikt, ifall det nu blir Honka i semifinalen då. Trots att det låtit ganska kritiskt på sista tiden från mig och spelarna vill jag framhålla att det inte alls ser så illa ut. Vi spelar riktigt bra och har fått resultaten med oss. Vi har lagt ribban högt och bedömer oss själva genom det. Resultaten är sedan en jämförelse med de motståndare vi har för dagen. Hoppas lördagen blir en god tillställning. Här har jag faktiskt en lite extra stor vilja att fokusera på siffrorna faktiskt, då kusin Caroline står vid andra bänken. Släktfejd är det minsann!"

Åland United-AIK i Eckeröhallen klockan 15.00 nu på lördag alltså. Efter det återstår den endast cupsemifinalen och en sista träningsmatch, då ÅU möter JIKs P04 lag i Eckerö den 16/3 klockan 15. Sen sparkar Damernas Liga igång. Kom och se, samt för att stöda oss!


5 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page