top of page

På lördag börjar det igen

Nästan en månad efter den dramatiska helgen med cupfinal och knapp bortaförlust i Kuopio är det äntligen dags för Åland United att ta tag i händelserna igen i form av Ligaspel. Det har spelats landskamper för såväl Finland som Estland, det har semestrats några dagar och sedan har det tränats. På samma gång har väl de allra flesta av oss alla följt VM. Nu ska det alltså spelas om poäng igen. På lördag klockan 17.00 sparkar hemmamatchen mot Oulu Nice Soccer av på WHA.


ONS är en klubb med sådan potential att det förefaller lite märkligt att laget så gott som alltid figurerar i nedre delen av ligatabellen. Man har en god ungdomsverksamhet och som regel bosätter man sig rätt väl i de yngre flicklandslagen. Sedan sker då lite förskingring i äldre ålder. Dock finns det en hel del spelare med bakgrund i Uleåborgsklubben på olika håll i fotbollsfinland. Även i år har det, trots en ganska lovande inledning, gått motigt för Jussi Madetojas lag. Inför lördagens match ligger ONS sist i tabellen och har faktiskt 5 raka förluster med målskillnaden 0-14 bakom sig. Senast man vann en match var den 4e maj då man hemmaslog TPS med 1-0.


Laget har haft otur och drabbats av flera korsbandsskador under vintern och våren. Dock har man lyckats förstärka laget genom inte bara mesta målskytten Marie Levasseur, utan senare även hennes syster Catherine som bidrar med styrka på mittfältet. En amerikansk anfallare från San Diego, 21 åriga Summer Mason, som uppges vara både snabb och målfarlig har enligt uppgifter inte ännu anslutit till truppen. Få se om hon gör en "Rochi" och helt enkelt bara dyker upp i startelvan på lördag utan förvarning.


I övrigt är ONS som vanligt en samling duktiga inhemska förmågor. Målet vaktas av Matilda Nurmi som av förekommen anledning fått arbeta mycket i år, men ändå visat kvaliteer. Namn som Satu Rousti, Heini Toivonen och Ida Ruuskanen är förstås bekanta för dem som följer med. Då ONS får till det är de väldigt svårslagna. Åland United har under de senaste åren haft just sådana möten mot Uleåborgskorna. Förluster och oavgjorda resultat har varit vanligare än segrar faktiskt. I våras, borta i Uleåborg fick vi resa oss ur underläge för att slutligen segra med 3-2 i en match som Samuel Fagerholm annars kategoriserade som vår bästa dittills.


Än en gång är det tungan rätt i mun som gäller för hemmalaget, som sett till för en månad sedan nu spelar utan Olivia Mattsson som åkt till USA, Elsa Viktorsson som spelar sina matcher för IFK Mariehamn och Mikaela Frondelius som är på lån i PK-35 Vanda. Från den befintliga truppen saknas ytterligare Maryette Karring och Isabella Mattsson ur helgens matchtrupp. Resten av laget är redo att köra fullt dock.


Samuel Fagerholm medger att vi inte riktigt ligger till som vi skulle vilja, men att avsikten nu är att ta tag i

det hela och helt enkelt förbättra resultaten:

" Vi ligger helt i fas med våra målsättningar gällande allt annat än matchernas resultat. Vi behöver helt enkelt vara farligare framför mål och därmed börja vinna. Det tänker vi göra nu. Hoppas alla är redo att spänna fast säkerhetsbältena och följa oss i vår jakt på medalj nu under den andra delen av säsongen. På lördag är en bra dag att börja."


På lördag är en bra dag att komma och se Åland United. Klockan 17.00 sparkar vi alltså av på WHA. Kom i tid så du får plats!131 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page