top of page

På fredag är det dags för den historiska finalen

Fredag kväll, den 7/6 2019 klockan 18.00 sparkas en historisk fotbollsmatch av på Telia 5G Arena i Helsingfors. Åland United spelar då sin första final i den anrika Finlands Cup. Motståndarna HJK har en lång historia inom tävlingen och därför kan man säga att det är den gamla mot den unga som möts.


Över huvudtaget har HJK dominerat säsongen hittills. 9 raka segrar i ligaspelet bröts först denna veckas måndag då TiPS fick 1-1 på hemmaplan. I cupspelet under vintern och tidiga våren tog sig HJK fram genom 5-0 mot JyPKs B flickor och 2-2 mot Honka i gruppspelet. Därefter blev det en rysare och efter förlängning i kvartsfinalerna kunde man besegra PK 35 Vanda på hemmaplan med 3-2. Semifinalen blev sedan en lite klarare historia då man betvingade JyPK med 4-1.


Åland Uniteds väg till finalen , förutom 16-0 segern mot Tervakosken Pato i augusti 2018, bestod av 3-0 borta mot TPS och 2-0 hemma mot PK 35 Helsingfors. Sedan, i kvartsfinalerna tog man sig an TiPS borta och lyckades två gånger stiga ur underläge till en 3-2 seger. Semifinalen borta mot Honka blev sedan 1-0 efter ett mål av Monica Hagström. Således har man nu sett fram emot finalen i en par månader.


HJK hugger ur överläge. De har som nämnt dominerat ligaspelet så här långt. Jutta Rantala har varit i magisk målform och över lag har Joonas Rantanens lag visat både bredd och klass. I förra ligamatchen chansade man dock genom att vila nyckelspelarna Linda Ruutu och Essi Sainio från start. Säkert inte bara därför, men ändå som en påminnelse om dessa två spelares vikt för Klubi höll man ju inte, utan tappade sina första poäng, trots att Sainio byttes in mot slutet då man försökte jaga en seger. En annan sak som sätter HJK lite i obalans är faktum att två andra av lagets viktigaste spelare, Mimmi Nurmela och Ashley Riefner inte får spela i finalen, eftersom de redan under våren representerat PK 35 Vanda i cupen. Bägge spelare var på planen i rödsvart uniform då man föll ut mot just HJK i kvartsfinalerna. HJK har en bred och stark trupp, men lite svajigt kommer det nog att vara även för dem i detta skede.


Åland United har förberett finalen med flaggan i topp på WHAs konstgräs. Fortfarande är det bara Maryette Karring som fattas ur den spelande truppen. Både Sara Nordin och Anna Westerlund som bägge var utanför matchtruppen i helgen, samt även Olivia Mattsson som fick en smäll mot knät under senaste matchen har tränat med laget och stämningen är på topp.


Lagets kapten Bri Campos är ingen ovanlig fotbollsspelare då hon talar om cupfinalen med den romantiska blicken i ögat varje involverad person får just då det är tal om cupspel:

"De senaste 4 åren har jag sett fram emot att spela en match som denna. Det känns fint att se hur vår klubb jobbat sig tillbaka i en position som innebar att vi spelade om medaljer förra säsongen och får spela en cupfinal i denna. Detta speglar klubbens och lagets identitet och kulturen kring laget och våra supportrar. HJK är ett bra lag, ett väldigt bra lag faktiskt. Då vi mötte dem i april var de mycket bättre än vi och på många sätt är de säkert det fortfarande. Det jag älskar med fotboll är att du har möjligheten att vilken dag som helst slå även riktigt stora och starka lag. Jag tror att många kallar oss "underdogs" i denna match och med all rätt. I denna match kommer dock gamla resultat inte att ha någon som helst betydelse. Det är fråga om vem som är redo att ta hem det just DEN dagen. Så att, "underdog" eller inte. Det känns som om jag har förberett mig för denna chans i hela mitt liv och på fredag planerar jag att stiga in och ta den!"


Vi ska minnas att även i Åland United finns spelare som varit med om att vinna cuper och mästerskap. Paula Myllyoja, Anna Westerlund, Tiia Peltonen och Pille Raadik är några. Även rutinerade spelare som Rebecca Björkvall kan stöda upp laget om det blåser, för att nämna några enstaka. Alla spelare och ledare är beredda på en historisk fajt i Helsingfors!


Har man inte möjlighet att åka och stöda laget på plats kan man följa med matchen direktsänd på JIM kanalen på TV.


Efter cupfinalen har Åland United ännu en ligamatch, på söndag borta mot KuPS, innan man går på en liten sommarledighet, som dock inleds med landslagsspel.283 visningar

Comentarios


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page