top of page

Onsdag i Kuopio på kommande

Det känns inte som så länge sedan KuPS besökte Mariehamn i sen maj och delade på poängen. Nu är det dags igen, men på de gulsvartas hemmaarena i Kuopio. På onsdag klockan 18.30 sparkas matchen, som egentligen var schemalagd till den 21 augusti, men som flyttats på grund av Åland Uniteds spel i UWCL, av. Upplägget är delikat. KuPS leder efter 10 matcher hela Nationella Ligan med 8 poäng mer än trean Åland United. Den enda poängförlusten för onsdagens hemmalag denna säsong har kommit mot just ÅU, samma lag som två år på raken fällt ut KuPS ur cupen i semifinalskedet. Detta har i Kuopio bland supportrar och andra byggts upp till ett spöke som behöver betvingas. Dock är den senaste segern för KuPS mot Åland United inte äldre än lite över två år. Den 9 juni 2019 vann hemmalaget den motsvarande matchen med 2-1. Tufft och dramatiskt är det dock nästan alltid då dessa två drabbar samman och ingen tror nåt annat om denna onsdag heller.


Ollipekka Ojala har drivit sitt lag mot större stabilitet i såväl försvarsspel som i kontinuitet gällande anfall och dominans av bollinnehav. Duktiga spelare som hela backlinjen, mittfältets Peuhkurinen, Kauppila, Berg och även Begolli om hon spelar i den rollen är dynamiskt och kan bjuda på saker i bägge riktning. Sen är ju offensiven ökänd. Aino Kröger börjar ha ett rykte om sig även utanför de allra mest initierade damfotbollskretsarna. Unga Anni Hartikainen stiger fram mer och mer och tjusade Helsingforspubliken med en volt efter ett stiligt mål i helgen. Så finns där ju också Gentjana Rochi då. Hon som gjort 15 ligamål på 10 matcher hittills i år. Hon sparades i helgen, men kom in lagom för att ta en straff på övertid. Rochi är känd för att ösa in mål mot lite sämre försvarande lag, medan hon sedan, givetvis har det tuffare mot de bättre lagen. Senast mot Åland United blev det inget alls. Mycket hänger på hur hon får till det och hur bortalaget kan försvara mot henne. Sammantaget är onsdagens match en stor match, som till och med blir lite större för KuPS, som ser detta som ett steg närmare mästerskapet ifall av tre poäng och sedan då det där spöket de uppfattar att de behöver slå. Är KuPS berett att lyckas i en stor högadrenalinstinn viktig match nu? Åland Uniteds målsättning är att så inte ska ske.


Själva veckan blir blytung för Åland United. Först match i hett sommarväder på lördag. Efter bara en par träningspass inleds resan till Kuopio under tisdagseftermiddagen och hemma igen är man torsdag eftermiddag då förberedelser för att spela ny match på lördag är i fokus. Detta är dock som sagt en stor match och Steve Beeks med hjälp av sitt team har lyckats så väl att alla 17 A lagsspelare är friska och beredda att spela om de kallas. Senast mot PK-35 Vanda fick man resultatet med sig genom en stabil laginsats. Det samma är meningen nu. Inga stilpoäng delas ut i fotboll. KuPS är de som kommer in med press och förväntningar. Åland United ska spela cyniskt och blixtra till i vackra aktioner som ger oss segern. Så är tanken.


För dem som inte kan resa till Kuopio kan matchen ses direkt på Ruutu+. I Mariehamn arrangeras också sändning på storbildsskärm, så man kan samlas och stöda Åland United i större grupp om man vill. 18.30 i Kuopio alltså! Nu på onsdag!159 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page