Oavgjort mot HJK på Wiklöf Holding Arena

HJK lyckades inte bryta Åland Uniteds snart 14 månader långa förlustfria svit på Wiklöf Holding Arena. Åland United lyckades dock inte heller ta hem alla tre poäng denna augustikväll. Oavgjort blev det då tvåan och fyran i Nationella Ligan drabbade samman.

Matchen inleddes i ganska jämna tecken och i ett högt tempo. Trots att Åland United hotade genom snabba anfall, med bollar till Cassandra Korhonen och på fot till Dana Leskinen var det HJK som hade den största balansen i sitt spel och därmed höll mest boll. En par skott försökte man med, men varken Roosa Tuominen eller Katariina Kosola kunde överlista Christina Dineson i ÅU målet. Spelet böljade som sagt och även Annika Laihanen i HJK buren fick jobba, närmast med att plocka ner eller blockera farliga inlägg.

Då matchklockan, som för dagen inte fungerade på Wiklöf Holding Arena, hade hunnit till den 22a minuten foulades Linda Sällström innanför straffområdet. Domaren Lotta Vuorio hade ingen annan möjlighet än att peka på straffpunkten. HJKs nya straffspecialist Maaria Roth steg fram och lurade Dineson till höger medan hon sköt in 0-1 målet i vänstra hörnet.

Det tog dock inte länge innan hemmalaget repade sig och visade att de faktiskt ville vinna den här matchen. I 35e minuten blev det 1-1 då Anna Westerlund gjorde sitt sjunde mål för säsongen genom att nicka in en klockren hörna från Monica Hagström. Direkt efter målet kom Åland United igång ordentligt då man målade upp farliga målchanser med en minuts mellanrum. Först var det Sarah Troccoli som avslutade ett inlägg av Anni Miettunen tätt utanför stolpen efter ett fint anfall. Sedan, i den 37e minuten serverade Dana Leskinen ett nästan perfekt inlägg mot bakre stolpen som Cassandra Korhonen var två tiondelssekunder sen till. Slutet av halvleken var stor hemmadominans. Närmaste hot från HJK kom Nea Lehtola med då hon sköt förbi från distans i den 42a minuten.

Halvtidssiffrorna skrevs 1-1 och Steve Beeks manade på laget att inte släppa initiativet, samt förberedde på hur agera då man gick till ledning.

Andra halvlek blev sedan väldigt svängig. Än hotar Dana Leskinen och Sarah Troccoli i ena ändan, än än skjuter Kosola och Roth mot Dinesons mål i den andra. Halvleken blev en svängig historia med HJK som försökte att inte tappa poänget, men ändå gärna göra ett till och Åland United som mera var ute efter en seger, men motarbetades av ett uppoffrande försvarande HJK. Kosola, Vilma Hakala och Essi Sainio hade sina chanser på samma gång som Ellen Strömborg kom till två riktigt bra avslutslägen under slutminuterna. Det blev inte flere mål. Åland Uniteds försvar var för dagen bättre än HJKs anfall och Åland United hade mindre flyt med de chanser man skapade. 1-1 slutade det hela och bortalaget såg med all relevans gladare ut efteråt.

Steve Beeks ville fort vända blickarna framåt efter matchen:

"Det var ett högt tempo och vi fick oss en god genomkörare inför nästa projekt. På onsdag kan det bli precis så här och då måste vi vara beredda på förlängning och straffsparkar till på det."

Både Åland United och HJK håller sina positioner i Nationella Ligans tabell. Dock ska vi minnas att Åland United hade spelat en match mera. Denna skillnad kommer att utjämnas nästa helg, då Åland United själv spelar Womens´Champions League. UWCL börjar faktiskt redan på onsdag, mot Olimpia Cluj klockan 20.00. På lördagen är det placeringsmatch och till Nationella Ligan och dess grundserie återkommer man lördagen den 28/8 mot Honka hemma på Wiklöf Holding Arena.

ÅUs lag: Christina Dineson- Anni Miettunen, Anna Westerlund, Pille Raadik, Monica Hagström- Sarah Troccoli, Selma Viktorsson (78e Ellen Strömborg), Catarina Realista- Mariana Jaleca, Cassandra Korhonen, Dana Leskinen