top of page

Nu gäller stora ting på lördag!

Sommaren är som somrigast just nu! Mariehamn är som folktätast och Damernas Liga i ett brytningsskede! HJK, som gästar WHA på lördag har under säsongen skaffat sig ett till synes ointagligt försprång. Man leder ligan med 35 poäng och målskillnaden 33-10 på 13 matcher. Honka, som ligger tvåa är 9 poäng efter. Skulle det inte vara för att HJKs tre senaste matcher har slutat 1-1 (TiPS borta), 0-1 (seger mot IK Myran borta efter trögt spel av bortalaget) och 1-1 (Honka hemma), samt att Åland United har spelat de två senaste matcherna utan insläppta mål, gjort 3 samt skapat chanser utöver och är på 3 poängs avstånd från bronsplats, då skulle nog genomsnittssupportern klappa så där lite halventusiastiskt och hoppas på fint väder som första prioritet. Nu är det stora saker i görningen. HJK behöver kämpa för att inte tappa den självklara ledningen som gjort dem bekväma under sommarens gång och Åland United har rest sig för att på riktigt göra skillnad i höstens medaljjakt. Kort sagt. Lördagens match, som börjar klockan 17.00 på WHA kan bli en thriller!!!


Joonas Rantanens HJK har alltså gått in i säsongen med högt huvud. Klubben har inte vunnit ett mästerskap sedan 2004 och på senare tid har den stora målsättningen varit att råda bot på detta. Förra årets silver ska nu bli guld, menar man. Både värvningar och interna handlingar i klubben, där damlaget getts större prioritet än tidigare, talar för detta. Nu är man dock i en resultatmässig svacka och det är en tidsfråga innan den första förlusten kommer.


Åland United har mött HJK två gånger tidigare denna säsong. I Ligan i våras var HJK klart bättre i en 2-0 match på Telia 5G Arena och sedan i cupfinalen i juni på samma plats lyckades man vinna efter en frisparkskombination och ett avslut av Emmaliina Tulkki. Förutom ett väldigt kompetent försvarsspel som leds av Anna Auvinen och hennes trebackslinje ackompanjerad av unga ambitiösa målvakten Anna Koivunen har man ett synnerligen komplext mittfält där Linda Ruutu styr och ställer. På kanterna lever Essi Saino och Ashley Riefner om och på topp sliter Hanna Ruohomaa tillsammans med ligans skyttedrottning för tillfället, Jutta Rantala (12 ligamål hittills i år). Utöver detta har man en avbytarbänk fylld med förmågor som kan förändra spelet. Till exempel Vilma Hakala brukar komma in och göra omformeringar möjliga. Dessa har sedan hjälpt HJK att ro hem otaliga segrar detta år. Även fasta situtationer får man ta fasta på. Förra helgen knorrade Rantala in en hörna och många är de frisparkar som gett segermål eller åtminstone farliga situationer. Det enda vi kan vara säkra på gällande HJKs frisparkar är att de kommer att ha nya varianter som ingen av oss sett förut. Så har det åtminstone funkat hittills. Gäller att vara på tårna.


Åland United har efter segerresan till Åbo återvänt till träningsplanen på Hammarvallen och kommer att stå redo för hård kamp på WHAs gräs på lördag. Samuel Fagerholm och tränarstaben hans har ett närmast lika intakt lag att ta ut som förra helgen. Några spelare som då inte var helt repade från mindre skador har nu kunnat gå för fullt. Endast Maryette Karring och Rebecca Björkvall beräknas vara ute ur lördagens trupp.


Tiia Peltonen, som igen förra helgen spelade en bra match ser fram emot toppkampen på lördag:

"Det här kommer att bli en bra match. Vi möter ligaledarna och har själva två viktiga segrar i bagaget. Vårt eget spel har också blivit bättre. På lördag ges vi en bra chans att fortsätta vår segersvit och att spela en underhållande match."


Det vankas alltså toppfotboll på lördag. Ett välfyllt WHA skulle ge det hela en värdig inramning och Åland United hoppas att så många som möjligt vill vara med och bidra till detta. Avspark klockan 17.00 alltså.
126 visningar

Comentários


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page