top of page

Nu blev det mål! 4-0 till Åland United i Nedervetil

I sommarvärme och fina omständigheter spelade IK Myran sin första ligamatch på sin hemmaarena, Sportplanen i Nedervetil. 709 personer kom till platsen för att bevittna denna historiska match och det är ju en synnerligen god siffra. Rekordpubliken i Damernas Liga är 1592 st från den avgörande sista matchen i ligaspelet 2014, mellan Åland United och PK-35 Vanda. IK Myrans siffror är dock väldigt höga för en "vanlig match" mitt i säsongen. Vi hoppas alla fortsätter att komma och att trenden sprider sig till de andra klubbarna också.


Hemmalaget, som haft problem med försvarsspelet de senaste veckorna inledde väldigt kompakt och spelade ett lågt 5-4-1 spel. Åland United fick alltså hålla boll. Man lyckades inte få hål på den massiva defensiven och IK Myran lyckades under den första halvleken i mycket frysa bortalagets spel, so de ville. Passningstempot blev för lågt och öppningarna infann sig inte. I den 37e minuten kunde Bri Campos dock ändra karaktär på hela matchen då hon snappade upp bollen från Myranförsvret och straffade direkt genom att skjuta in bollen i Jillian McVickers bakre hörn. 0-1 till Åland United och andra halvlek skulle därmed bli annorlunda.


Till andra halvan av matchen hade hemmalaget bestämt sig för att bjuda upp till dans. Fortsättningsvis hade Åland United störst bollinnehav och man spelade mycket på Myrans planhalva, men nu fanns det kontringar och försök att skapa framåt i repertoaren också. I samband med att Bri Campos skadades och tvingades bytas ut vid dryga timmen spelat hade IK Myran en 10 minuters momentum. Man hade en par skott som Paula Myllyoja i ÅU målet fick rädda till hörna och en farlig nick som smet precis utanför bakre stolpen. Likväl hade hemmalaget också en chans då man snodde bollen av det för tillfället ofokuserade bortaförsvaret. Inget mål blev det dock.


I den 74e minuten kändes det som om den värsta offensiven lagt sig hos Myran och Åland United började få till lite längre passningskedjor och även djupledsspel i ytorna som börjat öppna sig. Isabella Mattsson satte bollen i nät efter en fin kombination med bland annat Rosa Maria Herreros Ossorio, men dömdes bort för offside. Strax efter kom Signy Aarna i friläge bakom backlinjen, men skottet räddades av McVicker. Sedan, till slut i den 80e minuten var det just Aarna som fick öppna ketchupflaskan. Igen i ett friläge bröt hon sig fram, rundade McVicker och satte bollen i nät och till 0-2.


Detta öppnade lite slussarna och under de sista minuterna kunde Åland United sedan stundtals spela ett riktigt praktfullt anfallsspel. Man radade upp ett antal målchanser, men det var Monica Hagström, som i den 84e minuten nickade in ett högerinlägg som fick lyckas. 0-3 där och sedan blev det också 0-4 på övertid då Sara Nordin avslutade Rosa Maria Herreros Ossorios långa frisparksinlägg med matchens sista bollberöring. Seger för Åland United och den jämna ligan fortsätter. Nästa helg är det Ilves hemma på WHA.


Samuel Fagerholm var så klart glad över resultatet och realistisk över resten:

"Jaa, det här var väl den största ligasegern under min tid, så det vore ju konstigt om man inte var nöjd över det. Egentligen var det nog lite så att vi inte kunde spela ut före riktigt i slutet. Våra goda stunder var vi riktigt bra. De övriga stunderna gick det lite för långsamt. men väl så här just i dag."


Åland Uniteds lag: Paula Myllyoja- Tiia Peltonen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Phoenetia Browne (55e Isabella Mattsson), Bri Campos (60e Olivia Mattsson), Sara Nordin, Emelie Johansson- Monica Hagström, Signy Aarna (89e Rebecca Björkvall), Rosa Maria Herreros Ossorio


Dagens målgörare från vänster: Sara Nordin, Signy Aarna, Bri Campos och Monica Hagström

174 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page