top of page

Nu avgörs grundserien

Nu på lördag, den 18/8 klockan 17.00 spelas den sista omgången av Grundserien för Damernas Liga. Det finns mycket på spel just denna lördag då alla matchers slutresultat kan påverka hur slutseriernas schema blir. Åland United har säkrat deltagandet i den övre slutserien, men placeringen och därmed lottningen är ännu helt oklar. Laget ligger inför den 18e matchen på tredje plats och genom en poäng minst kan man säkra en slutplacering i topp 3 som i sin tur skulle ge tre hemmamatcher under hösten, istället för två ifall man hamnar på fjärde plats, vilket är det lägsta man kan hamna.
PK-35 Vanda, som står för motståndet är en klassisk motståndare i avgörande kamper på WHA. I år har laget jobbat sig genom varierande skeden och ligger inför denna sista omgång på andra plats, en poäng före Åland United och en poäng efter ledande HJK. Det två huvudstadsregionlagen har alltså redan säkrat en topp 3 placering och det står mellan Åland United och Honka, som möter Pallokissat borta, vem som kniper den tredje hemmaplansfavörsplatsen.

I våras kämpade Åland United starkt och höll på att avgå med seger borta i Myrbacka. På övertid lyckades den gången inhopparen Ronja Ikonen utjämna och en 1-1 match står det nu i listorna att det var. PK-35 Vanda har förändrats en liten aning under sommaren. Främst kommer man att tänka på Iina Salmi som har flyttat till Holland och representarar Ajax. På målvaktssidan har en rätt jämn fördelning mellan unga landslagsmålvakten Emma Immonen och återvändaren Henriikka Mäkelä ägt rum. Tongivande spelare som Tia-Maria Jaakonsaari och Kaisa Collin har inte spelat på någon vecka och deras situation inför lördagen är oklar. Filippa Kilponen och Jasmin Leppioja väntas debutera för Pallokissat denna helg. Däremot har rutinerade Sanna Saarinen fått ta stor roll på mittfältet och nya förmågor som Eva Nyström och Mette Barck har på sistone stigit in allt mer i den spelande elvan. Backlinjen är i stort intakt, med säkra spelare som Elina Salmi, Tiia Peltonen, Roosa Toivanen och Mimmi Nurmela. I de offensiva lagdelarna finns förstås Heidi Kollanen, som hunnit med 8 mål denna säsong, men också flexibla Roosa Bröijer och effektiva Ashley Riefner gäller det att ha koll på. Allt som allt är Jari Väisänens PK-35 Vanda ett lag vars spelstil man känner igen från många år, men en del av aktörerna är nya.

Åland United vet vad man har att vänta. En djupdykning förra helgen borta mot JyPK borgar för en koncentrerad träningsvecka. Maryette Karring och Ann-Sofie Gripenberg kommer troligen inte att kunna medverka och Isabella Mattsson är osäker, men troligen spelklar då hon får hela slutet av veckan att förbereda sig.

Samuel Fagerholm inser situationens allvar, på samma gång som han också ser det för vad det är. Fotboll: "Vi kommer från vår resultatmässigt sämsta match hittills. Det var nödvändigtvis inte vår sämsta insats men det kan ändå påverka självförtroendet för ett lag. Där av har vi en härlig utmaning i att visa att vi reser oss snabbt och sätter fokus på det vi kan påverka. PK är ett starkt lag med en tydlig filosofi. Nu är det dags att gå ut och visa att vi kan hantera den utmaningen och se till att göra vår bästa match hittills. En spännande avslutning på grundserien helt klart!"

Spännande är alltså förnamnet! Vi hoppas få se hundratals supportrar fylla WHAs läktare denna lördag! Förutom matchsponsorn PAF är vår samarbetspartner Mariehamns Stad speciellt inbjuden till matchen och även Riksdagsmannen Mats Löfström har lovat förgylla tillställningen med sin närvaro! Det är dock på planen det ska hända! Kom och se Åland United klockan 17.00 nu på lördag!

9 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page