top of page

Nu är det Cupfinal

Damernas finländska Cupfinal har nu igen hittat hem till cupfinalernas riktiga hem, det vill säga Olympiastadion i Helsingfors! På samma gång som nationella mästerskapsspel för damer fyller 50 år, så fyller faktiskt cupen för damer 40 i år. 1981 spelades den första finalen. Då vann HJK mot Kemin Into med 4-3 efter straffavgörande, då matchen stod 0-0 efter ordinarie speltid.


Åland United hade inte ett särdeles gott saldo i cupspelet före man nådde sin första final 2019. Då blev det förlust med 0-1 mot HJK. I fjol var det final igen och som vi minns tog klubben sin första cuptitel i fjol, den 4 oktober 2020 genom att besegra TiPS med 2-1 i Myrbacka. Nu är det alltså dags för vår tredje cupfinal. Nu alltså på helig mark i form av Olympiastadion och mot PK-35 Vanda, som är landets näst framgångsrikaste cuplag genom tiderna.


PK-35 Vanda har vunnit cupen fyra gånger, åren 2011, 2012, 2013 och 2016. Därutöver har man spelat som förlorande part i cupfinalen 2017 då man förlorade 1-0 mot HJK. Det är alltså en segervan klubb vi möter, trots att det varit lite svagare i Ligan på senare tid. Tränaren Jari Väisänen och hans stab har nog dock minnen och vinnarkultur i blodet, så matchen på lördag kommer att bli en stor match med alla mätare. Sett till laget som spelat mot Åland United i Nationella Ligan i år har egentligen en större ändring skett då målvakten Velma Oikarinen olyckligt skadades just mot Åland United i Mariehamn och har varit tvungen att bryta säsongen. Som hennes ersättare har man värvat in Pauliina Tähtinen från JyPK/2 som faktiskt även tidigare har gjort låneinhopp, inte minst i Champions League för PK-35 Vanda.


Olympiastadions gräsunderlag gör matchen lite annorlunda än ligamatcherna som har gått på konstgräs, men de rödsvarta är kända för sitt kortpassningsspel och sina unga forwards, främst Oona Sevenius och Wilma Forsblom som kan stöka till det i motståndarförsvaret.


Åland United har en sista kvällen med gänget upplevelse då säsongen 2021 formellt avslutas här och nu på lördag. Slitna och småskadade spelare gör allt de kan för att bli aktuella för finalen. Sarah Troccoli steg av förra veckan med en fotskada, men hon är själv förvissad om att hon ska kunna spela. Selma Viktorssons fotskada i sin tur har också rehabiliterats så att hon nog kommer att vara aktuell för matchtruppen. Det samma gäller Mariana Jaleca, som har gjort några normala träningspass denna vecka. Olivia Ulenius ser däremot ut att vara den som kanske inte kan vara aktuell för spel i och med sin knäskada från träning. Både de spelare som lämnar klubben efter säsongen och de som stannar kvar vill inget hellre än att avsluta året 2021 med en titel, ett förnyat Cupmästerskap!


Åland United kommer att ha stöd på läktarna. En fullastad supporterbuss och många andra både nära ifrån och mera långväga kommer att finnas på Olympiastadion. Matchen sparkas av klockan 13.00 på lördag och kan man inte komma till platsen går den att ses på Ruutu+ eller JIM kanalen.227 visningar

Kommentare


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page