top of page

Nu är det Cupfinal!

Vad man än säger och hur nykter och fullvuxen man än vill vara, en Cupfinal är det mest romantiska man kan vara med om i fotboll. För andra året i rad är Åland United välsignat med medverkan i Damernas Finlands Cup. I fjol räckte vi inte helt till mot HJK utan fick mottaga silvermedaljer efter en 1-0 förlust. I år ska det dock hända, har laget tänkt. Klockan 13.00 i Myrbacka, Vanda sparkar finalen mot TiPS av.


Som alla som följer fotboll vet är gamla meriter inte mycket att ha i cupsammanhang. Det är här och nu som gäller. Pang, bom och ett resultat står på tavlan efter matchen. Den som vunnit tar allt och den som inte vunnit har förlorat. Enkelt. Årets final spelas i vilket fal som helst mellan två av landets bästa lag även sett till ligasäsongen. Åland United leder Nationella Ligan och TiPS ligger tvåa för tillfället, så något av ett mästarmöte är detta, trots att just ligan inte betyder något alls i denna söndags drabbning. Lagen har dock mötts två gånger i just ligan och i juni spelade man 0-0 på WHA, medan man i augusti slutade i en 3-0 seger för Åland United i Dickursby.


TiPS är även de i sin andra cupfinal i klubbhistorian. Ingen av de nuvarande spelarna deltog dock i den förra. Alla var inte ens födda. 1995 förlorade TiPS nämligen mot KontU med 3-0 senast det begav sig. Lagets tränare Pauliina Miettinen har dock tre cupsegrar i bältet som tränare och några till som spelare. Tränarcupgulden kom under hennes sejour i PK 35 Vanda, som detta år blev utslagna i semifinalen av just TiPS.


TiPS är, som vi nämnt tidigare under året, ett ungt och entusiastiskt samt väldigt skickligt lag som kanske blivit aningen rätlinjigare denna säsong än vad de varit förut. De stora profilerna, i skadade Roosa Ariyos frånfälle är systrarna Oona och Emmi Sirén, Annika Haanpää på mittfältet, offensiva yttrarna (eller var de nu spelar på söndag) Jenna Topra och Nora Lehto, samt nyförvärvet som efter en litet tung start nu fått fart på både benen och målskyttet, Vanessa Kara. TiPS har en vana att rida ut stormar och kan hålla bollen inom alla lagdelar. ger man dem en tumme kan hela handen lätt slukas. Akilleshälen i söndagens final är troligen det samma som ofta är lagets starkaste vapen. Nämligen den ungdomliga entusiasmen. För många av TiPS spelare är detta den största matchen någonsin och huruvida lagets nerver håller återstår att se.


Det går inte att sticka under stol med att matchen är stor även för Åland United. Finalförlusten från i fjol finns i många spelares färska minne och man kan säga att söndagen är efterlängtad bland spelare och ledare. För att förbereda sig på det litet annorlunda konstgräsunderlaget i Myrbacka har laget haft några pass på Jomala Konstgräs, som närmast motsvarar matchmattan under veckan. Ivern är stor och förutom Rebecca Björkvall som ses träna mer och mer fotbollsspecifikt, är alla i truppen tillgängliga och vi kan vänta oss ett hungrigt lag på söndag. Inte minst den bejublade semifinalsegern i augusti mot KuPS på WHA då laget utjämnade ett 0-2 underläge och tvingade fram en förlängning på övertid och sedan vann på straffar ger råg i ryggen och självförtroende åt helgens bortalag.


Monica Hagström är en av spelarna som upplevde förlusten förra året och nu ser fram emot den stora matchen:

"Nu är äntligen stunden vi har väntat på här. Det blir ingen lätt match. TiPS kommer helt säkert att ge hårt motstånd. Om vi spelar med våra egna styrkor och som ett lag, då kommer vi att vinna. Precis som Rosita sade ”Stora finaler är till för att vinnas, inte bara för att spelas". Det är dags att ta hem det första Cupguldet till Åland United."


Matchen spelas som sagt i Myrbacka och administreras av Finlands Bollförbund. Vi vet om att supportrar för bägge lag kommer att finnas på plats. Kan man inte ta sig till arenan går matchen dock att se i direktsändning, från och med 12.30 på Nelonen (Finlands TV 4) eller Ruutu+. Vi utgår från att Ted Martell inte kommer att kunna genomföra en Youtubesändning då hans röst kommer att eka på Myrbacka Stadions läktare istället. Nu är det då alltså dags! 13.00 på söndag sparkar det av!!!268 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page