top of page

Nationella Cupen börjar på lördag hemma på Wiklöf Holding Arena

Så var det dags för lite officiellare fotboll. Nationella Cupen är en ny försäsongstävling som skapats på basen av önskemål från klubbar ur de två högsta serierna. Deltagandet är frivilligt, men kan ge stor nytta för säsongen eftersom de fyra bästa lagen i tävlingen tjänar in två cupomgångar i den "riktiga cupen" och får börja från omgång 5 som spelas i juli, istället för omgång 3 som går i maj. Precis detta, att gå in i topp 4 är Åland Uniteds praktiska målsättning för deltagandet och om man ändå går så långt kan man ju försöka gå till final också och sedan, ja ni vet... Framför allt är tävlingen tänkt som ett sätt att garantera träningsmatcher under försäsongen och tre goda sådana får Åland United redan i gruppspelet. Först, nu på lördag PK-35 hemma, sen HJK borta den 4 mars och till slut HPS hemma den 11 mars. Går det hela väl kan vi ha kvartsfinal, semifinal och även final de tre helgerna direkt efter gruppspelet. Sen är det påsk och därefter startar ligaspelet.


Reglerna i Nationella Cupen är lite lösare än i andra tävlingar. 7 spelarbyten per match är tillåtna, förutom i Finalen och så kallade testspelare får användas just för att ge lagen möjlighet att idka försäsongsmatchning på samma gång som tävlingsmomentet finns där.


Nu på lördag är det alltså dags för Åland United att gå in i tävlingen. PK-35 från Helsingfors kommer till Wiklöf Holding Arena för en 17.00 kick off. Rami Rantanens lag, som i fjol spelade positivt och landade som femma i Nationella Ligan har under vintern tappat två tongivande spelare i Elisa Ikonen och Emilia Kupsanen som båda gått till HJK. På plussidan har man knutit till sig, förutom de bägge egna produkterna Steffi Hassinen och Aada Leppänen NJS trion Nanna Niva, Heidi Räisänen och Peppi Pisilä samt Jenni Kantanen från Ilves. Även Inka Martikainen från östra Helsingfors och Valtti samt Hertta Laurinkoski från EPS, som för övrigt provspelade med Åland United förra hösten, ser man i truppen.


Det är ju som vi vet tidigt på året och försäsongsträningen är i full gång. PK-35 mötte förra helgen Honka i en träningsmatch och spelade 1-1 efter mål av Laurinkoski. Vi har under åren lärt känna PK-35 som ett lag som gärna spelar "bra fotboll" och har en stark sammanhållning. Profiler som Tanja Kotoaro, Minea Lassas, Olivia Kåhre och några till finns kvar och borgar för en stabil fortsättning för laget.


Åland United har som känt tränat och matchat under försäsongen. 0-3 förlust mot Hammarby, samt en par inofficiella matcher mot IFK Mariehamns P08 lag har spelats och grunder i försvar och anfall har lagts under träningspassen. Steve Beeks har ju en mycket yngre trupp än till exempel i fjol, men på samma gång en väldigt ivrig och hungrig sådan med mycket kvalitet och utvecklingspotential.


Förutom långtidsskadade Louise Andersson och Tilda Råtts som flyttar till Åland senare under våren har man troligen en fulltalig trupp att mönstra. Olivia Ulenius hinner hem från landskamperna i Portugal och Jacqui Hand börjar närma sig matchform. Även Aada Törrönen som haft lite skavanker löper på för fullt på träningarna och ett delvis nykomponerat, delvis gammalt och bekant Åland United kommer att få visa upp sig för hemmapubliken på lördag. En trepoängare kan betyda mycket i jakten på kvartsfinalplats.


Klockan 17.00 sparkas det alltså av på Wiklöf Holding Arena. Tyvärr kan matchen bara ses på plats, då ingen streamingtjänst är tillgänglig vid Åland Uniteds hemmamatcher i Nationella Cupen denna vinter. Kom dit alltså! Låt oss starta säsongen med glädje!238 visningar

Comentarios


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page