top of page

Medaljjakten fortsätter hemma på Åland

Tre omgångar återstår av Damernas Liga säsongen 2019. Åland United har spelat upp sig på tredje plats, en poäng före fyran TiPS och tre poäng före femman KuPS. För att hållas i förarsätet i denna medaljjakt är det högst viktigt att hålla den goda formen intakt nu då serien kommer hem till WHA. Med ett gott resultat på lördag mot JyPK styr fortfarande Åland United över sitt eget öde inför de två sista omgångarna som spelas efter FIFA uppehållet i oktober. Inte ens JyPK är i teorin helt utanför medaljkampen, men väl nog i praktiken. Någon lätt motståndare är de grönsvarta eller för dagen helvita från Jyväskylä inte.


Åland United och JyPK har mötts hittills två gånger i årets ligaspel. I maj, då den plötsliga snöstormen tvingade matchen till Eckeröhallen överraskade JyPK genom att ta hem tre poäng efter Henna Honkanens mål som blev den kvällens enda. I somras fick ingendera hål på motståndarförsvaret i en 0-0 drabbning, så Åland United har faktiskt vare sig vunnit eller gjort mål mot JyPK under denna säsong.


Mikko Manninen, som tog över tränaransvaret inför säsongen har trots några korrigeringar i lagets spelstil matchat ett ganska typiskt JyPK. Fysiskt starka och aggressiva spelare som har en rätt hög högsta nivå, men även en överraskande låg lägsta nivå. Honkanen har haft mest flyt med målskyttet i och med 12 träffar., följd av luriga mittfältaren Lavijde Begolli som gjort 6 mål i årets ligaspel. I övrigt består laget av helt hyfsade ligaspelare, vissa erfarna som Pauliina Tähtinen i mål, vissa unga och hungriga som Kia Voutilainen som tävlar om forwardspositionen bredvid Honkanen med Kanadensiska Joelle Gosselin som mäktat med en hattrick i sin debutmatch i juli och därefter ingenting alls. En sak är säker. Det kommer att studsa och skaka en del. Speciellt om hemmalaget inte kommer åt att föra boll.


Just att vara bollförande, på samma gång som aggressivt pressande är något som Åland Unitred strävar att vara på lördag. Den tidigare måltorkan har nu, under övre slutseriens två första matcher bytts ut till 7 gjorda mål. Isabella Mattsson har med sina 6 mål visat stor form, men de senaste matcherna har visat att det finns både målgörare, framspelare och bollvinnare i alla lagdelar. Samuel Fagerholm har ett inspirerat lag att ta ut till helgen. Bara Monica Hagström är med säkerhet inte tillgänglig.


Anna Tamminen har spelat säkert som sista utpost under även hela denna säsong. Hon hoppas att laget ska kunna fortsätta den goda driven man haft de senaste veckorna:

" Vi har goda förutsättningar inför lördagens JyPK match. I övre slutserien har vi äntligen nått upp till vår egen höga nivå. Det har också varit roligt att spela och det har synts i både prestationen och resultaten. Trots detta behöver vi vara ödmjuka och göra hela dagsverket för att hålla vår nivå på denna höga, eller varför inte ännu högre nivå. Personligen ser jag också fram emot att för första gången på länge få spela på hemmaplan inför våra egna supportrar. JyPK är en fysisk motståndare så det blir säkert en intressant match. "


Avsparken sker på WHA klockan 17.00 inkommande lördag. Om man inte är på Åland, eller inte kan ta sig till WHA kan man följa matchen via Elisa Viihde Sport. Nu behövs hela Åland för att hjälpa Åland United att hålla sig kvar på medaljplats!

88 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page