top of page

Mästarna fälldes med avvärjningsseger på WHA

De 309 åskådare som tog sig till WHA denna soliga lördag fick se ett verkligt drama då Åland United besegrade regerande mästarna HJK efter många skeden. Inledningsvis skadade sig Kristina O´Donnell under uppvärmningen och HJK fick lägga in Elina Myllymäki från start istället.


Efter att ha pushat på och ägt bollen de två första matchminuterna smällde det sedan till i bortalagets ända. Ode Fulutudilu spurtade helt sonika ifrån Maaria Roth och spelade från kortlinjen snett inåt bakåt och fann Monica Hagström, som i sin tur skickligt placerade bollen förbi Anna Koivunen i HJK målet ur en ganska snäv vinkel. 1-0 var det i alla fall och HJK fick sig en mardrömsstart.


Det tog bara 7 minuter till nästa mål Rosa Maria Herreros Ossorio slog in en lång lyra i straffområdet där Emelie Johansson tog kontroll över kulan, vände och sköt in den i krysset helt otagbart för Koivunen. Målet och avslutet påminde faktiskt lite om Emelies strut mot HJK i precis samma bur i oktober. 2-0 var det i alla fall och en riktigt storminledning av Åland United. I 17e minuten var bollen igen i Koivunens nät då Anna Westerlund spelade färdigt en situation som uppkommit till följd av Anni Miettunens frispark. Assisterande domaren Alexander Rosenström flaggade dock offside och huvuddomaren Ifeoma Kulmala godtog detta och underkände målet, som nog långt hade avgjort matchen redan där och då.


Nu blev det dock en lång och tuff kamp. Ännu i den 23e minuten var Fulutudilu fri och valde att skjuta trots liten vinkel. Koivunen gjorde sig stor och det blev hörna. Sedan kom hemmalaget in i en tuff period då HJK inbjöds att föra sitt bollhållande spel allt längre in på hemmalagets planhalva. Shannon Simon trampade fel och såg ut som att hon måste bryta matchen. Fysio Åland i form av Maryette Karring och Anton Koli klarade dock av att plåstra ihop henne och efter 7 minuter kunde hon återvända i spel. Under tiden som Shannon blivit omplåstrade hade HJK forcerat framåt och trots att de inte hade fått till mer än ett farligt inlägg av Katariina Kosola hade Åland United tvingats spela väldigt djupt nere i en tajt försvarsformation som sedan gjorde allt annat än kontringar svåra att använda som anfallsvapen.


I den 42a minuten kom bortalaget till sitt första skott på mål då Essi Sainio avfyrade utanför straffområdet. Anna Tamminen kastade sig dock rätt och det hela blev hörna. Sedan hade Fulutudilu ännu ett stort läge på övertid, då Kulmala hade gett tre minuter stopptid. Anna Westerlund och Shannon Simon kombinerade fram en boll på ytan till Ode som kom i skottläge, men missade bakre stolpen och inget mål blev det den gången heller.


2-0 till hemmalaget i halvtid och som Samuel Fagerholm konstaterade gällde det att spela på resultat. "Är det så att vi tvingas försvara i 45 minuter, då gör vi det" sade han till laget. Dock framhöll man från hela tränarteamet vikten av att kunna hålla i bollen, samt spela lite längre från eget mål, samt så klart gå på avslut och penetration när det bjuds.


Det blev väl lite så där med detta. Andra halvlek blev i sin helhet en stor uppvisning i avvärjningsstrid som inte ens de finländska vinterkrigsveteranerna kunde fnysa åt. HJK höll bollen, fyllde på längs kanterna, kombinerade i mitten, men kom sällan till riktigt vassa avslut eftersom Åland United försvarade som ett lag med enormt hjärta. Chanser genom skott och nickar hade bland annat Linda Ruutu, Emmaliina Tulkki, Nea Lehtola och Annika Huhta. Just Annika Huhta var det som sedan i den 64e minuten fick en träff som förde bollen i krysset och till 2-1.


En tuff sista halvtimme blev det för Åland United, som faktiskt hade en riktigt stor möjlighet till ett tredje mål i den 72a minuten då Fulutudilu erövrade bollen av Maaria Roth och i trängt läge avslutade förbi Koivunen, men i stolpen. Således var det många hjärtan i halsgropen och många heroiska glidtacklingar och kastanden framför bollen innan det hela var klart. Åland United hade svårigheter denna dag med att lugnt kunna hålla i bollen längre tider och därför blev det att försvara uppoffrande istället.


Det hela höll och publiken, som vaknade till ordentligt under de fem sista minuterna fick se hemmalaget åsamka HJK sin första förlust i årets ligaspel, samt ta sig till andra plats i tabellen, en poäng efter TiPS.


Samuel Fagerholm var tagen, men så klart lycklig över slutresultatet:

" Det här var en stor kamp. Vi började starkt, tappade initiativet, men kämpade oss igenom detta. Det är något att vara stolt över."


Nationella Ligan fortsätter för Åland Uniteds del nästa helg på klassisk mark. Det forna storlaget PK 35 Vanda tar emot oss på sin stadion i Myrbacka lördagen den 25/7 klockan 14.00. Kan man inte vara med ser man ju matchen på Ruutu. Helgen efter det. Då är det semifinal i cupen hemma på WHA. Mina damer och herrar. Detta är en stor fotbollssommar! Vem hade trott det i maj nån gång?!291 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page