top of page

Ligatoppen igen mot Åland United på lördag

Den oerhört jämna inledningen av Nationella Ligan gör att Åland United, som igen ligger en poäng efter, får möta en ligaledare på lördag. Denna gång är det självaste regerande dubbelmästarna HJK från Helsingfors som gäller. Det är också hemmaplan och en fast ambition att göra mål på nya WHA som är i fokus.


Oavsett när vi nämner dem så är de lite speciella. HJK är alltid en stor klubb och ett stort lag i Finland. Nu hade man ju en lång lång tid utan mästerskap innan man förra hösten kunde bli ligasegrare igen. Dessutom tog man ju hem cupen, som vi i Åland United minns speciellt väl. Dock är årets HJK en aning annorlunda än det lag som tog denna dubbel i fjol.


Ny tränare till att börjas med. Jonne Kunnas heter mannen som numera coachar HJKs damer. Laget i sig får därmed, lite i samklang med Kunnas egna referenser, ett lite mer ungdomligt inslag. Från i fjol har spelare som Lotta Rosenström (PK 35 Helsingfors), Vilma Hakala (Honka), Tessa Auvinen (HPS) och förstås Ashley Riefner (Åland United) lämnat. I gengäld har unga förmågor som Ella Burton (PK 35 Helsingfors)t, Wilma Sjöholm (Djurgårdens IF), Fanni Pietikäinen (Assi IF), Katariina Kosola (HFA Märsky) och en hel drös egna B-juniorer tillfogats truppen. Även två helt nya amerikanskor, som varit strandade på andra sida Atlanten under våren är nu spelklara. Kristina O´Donnell debuterade förra helgen mot TPS som mittback och forwarden Kaylee Dao är hittills oprövad, måhända för att kastas in på WHA denna lördag.


Visst finns det kvar av förra årets kvalitet också i laget. Målvakten Anna Koivunen har nu ett år till av erfarenhet. Mimmi Nurmela finns fortsättningsvis kvar bakom mittfältet som styrs upp av Linda Ruutu, med profiler som Emmaliina Tulkki, Essi Sainio och Eveliina Parikka omkring eller framför. Den stora truppen har möjliggjort stor variation på startelvor hittills, men på topp finns raka och tuffa Hanna Ruohomaa att tillgå. Svårt är det ändå att förutspå hur Jonne Kunnas ställer upp laget, som alltså efter fem matcher ligger etta i tabellen, precis framför TiPS och Åland United, genom segrar mot Ilves, KuPS och TPS, samt oavgjort mot både PK 35 Helsingfors och PK 35 Vanda.


Åland United reste sig som känt förra helgen efter den snöpliga hemmaförlusten mot Ilves och slog dåvarande ligaledarna PK 35 Helsingfors med 2-0 borta. Hittills har hemmalaget inte lyckats näta på hemmaplan ännu i år, men nu ska man råda bot på det. Alla variabler finns för att upprepa bragden från oktober och låta HJK få smaka på årets första förlust i ligaspelet. Vi måste minnas bland annat att vi denna gång har Ashley Riefner i vår tröja.


Tilde Hellund spelar division 1 spel med IK Myran över sommaren, Rebecca Björkvall rehabtränar och någon lite smäll här och där kan påverka Samuel Fagerholms laguttagning, men i övrigt är det ett hungrigt och inspirerat Åland United som springer ut på det fina konstgräset på lördagen. Ode Fulutudilu är tillgänglig igen och Isabella Mattsson hoppade ju redan in förra helgen efter sin skada, så offensiven får ännu fler alternativ att komplettera den hittills väldigt trygga defensiven i laget.


Samuel Fagerholm ser, med all rätt, fram emot matchen på lördag:

"Vi kommer med en stigande prestationskurva och är förstås taggade på att få möta fjolårsmästarna HJK på hemmaplan. De brukar ofta bli ett taktiskt jämnt spel och fina individuella aktioner från spelare när vi möts. Så jag ser framför mig en match med hög kvalitet där vi tillslut står som vinnare."


Avspark på WHA sker klockan 17.00 på lördag. Är man inte på Åland kan man se matchen direkt på Ruutu+. Är man dock här och dessutom äger ett medlemskort till Avancia, då kommer man in för specialpris mot uppvisande av just det kortet. En het sommartillställning av högsta nationella nivå kommer vi att bjuda på i alla fall!168 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page