top of page

Ligatåget går till Uleåborg

Åland United är samlat igen efter landslagsuppehållet och slutet av veckan går ut på att förbereda den tuffa bortamatchen mot Oulu Nice Soccer i Uleåborg. På lördag klockan 16.00 ska laget ha tagit sig till Uleåborg med nattåg och vara redo för 90 minuter fotboll. Efter återkomsten till Damernas Liga har ONS varit en riktigt svår motståndare för Åland United och till exempel i fjol förlorade ÅU hemma på WHA efter ett snöpligt 2-3 mål i sista minuten. På bortaplan i Uleåborg fick man med sig en poäng.


Jussi Madetoja som tog över huvudtränaransvaret i ONS lagom inför ligakvalet förra hösten, där han lyckades hålla laget kvar i högsta serien genom att besegra PK-35 i ett dubbelmöte, har nu sin första hela säsong vid rodret. Som vanligt består ONS av unga och skickliga spelare där många har erfarenhet av de yngre flicklandslagen. En del nya spelare har kommit in, företrädesvis från lagets B-flickor, men även nyförvärv som Lotta Niemelä från GBK och Helda Kuustie från RoPS förstärker truppen. Framför allt bör vi dock nämna forwarden Marie Levasseur som representerat Kanada, bland annat i hemma VM för U20 damer 2014, som redan hunnit visa upp sig som en spelskicklig och stark samt målfarlig spelare. Maries syster Cathrine har även värvats till laget, men hon anländer inte i tid för att hinna spela i denna inkommande match.

En par tunga förluster har man åkt på redan då nyckelspelarna Emma Peuhkurinen och Aada Törrönen bägge är ute ur spel för hela säsongen i och med skador.


ONS har inlett ligasäsongen med två raka förluster, först hemma mot HJK (2-5) och sedan 1-2 borta mot Honka. Laget är ändå ett lurigt ett som kan spela riktigt teknisk fotboll om man ger dem chansen. Man försvarar tätt och håller gärna i bollen. Lördagens match kommer dock knappast att bjuda på så många finheter ute på Castréns konstgräsmatta i vinterväder.


Åland United har som sagt under de senaste åren haft det väldigt tungt mot just ONS. Den vanliga mantran om att vi måste höja oss till vår egen nivå, spela bollen snabbt och förvalta målchanserna kommer mer än någonsin att gälla även inkommande helg. Av våra landslagsspelare är det bara Anna Westerlund och Pille Raadik som spelat mycket den senaste veckan, så resten ska förhoppningsvis vara ivriga och pigga trots det myckna resandet. Vad det verkar är det endast Elsa Viktorsson, Mikaela Frondelius och eventuellt Sofia Lindström som inte är aktuella i matchtruppen.


Samuel Fagerholm är ivrig att komma igång igen efter landslagsuppehållet:

" En helgs vila räcker gott och väl för att inse hur mycket man uppskattar matchdagar. Äntligen dags att tävla igen och förstås är målet ställt på att vi ska vinna denna helg. Alla i laget är sugna på att få göra en riktig topp prestation och jag räknar med att vi gör vår bästa match hittills! "


Emelie Johansson har denna säsong inlett i en position dit hon planterades in under förra säsongen. Den gamla, trots sina unga år, mittfältskämpen har nu fått rumstera om ute på en kant. Detta är intressant och utmanande anser hon:

" Den här säsongen har inneburit mycket lärdom för mig. Jag har ställts inför många nya situationer på plan, med både bättre och sämre resultat. Med tiden har i alla fall fler bitar fallit på plats. Jag är tacksam över att ha kunnat och fått förtroende att spela alla matcher, men känner att jag har mer att ge än det jag har presterat hittills. Matchen mot ONS blir förmodligen en tuff kamp. Förra året hade vi svårt mot just dem, så jag känner en väldig revanschlust. "


Åland United jagar årets första ligaseger i Uleåborg på lördag med avspark klockan 16.00. ONS i sin tur jagar sina första poäng. Ta inget för givet, men tro på framgång. Således ska vi också tro att snön smälter så WHA är färdig och fin för hemmamatch påskmåndagen den 22/4. Men först nu då alltså ONS borta!


Bild: Sofia Södergårdh

152 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page