top of page

Ligaledarna sänktes. Bra match borta i Rönnbacka

Inför säsongen hade nog inte många förutspått denna rubrik efter just denna match. PK 35 Helsingfors är att ungt nykomlingslag. Dock kunde man nog se varför de ledde ligan inför lördagens match på MagneCit Areena i Rönnbacka, Helsingfors. PK 35 Helsingfors är ett bra fotbollslag som kommer att skaka om många i Nationella Ligan ännu detta år och under åren som följer.


Åland United gick in i matchen på den regnvåta konstgräsmattan med hög energi. Redan i den andra minuten Var Rosa Maria Herreros Ossorio i framme och kunde tåa bollen mot mål till följd av hårt och bra presspel. Fyra minuter senare fullföljdes bortalagets inledningsflow just på förarbete av Rosa, vars låga inspel attackerades av Ashley Riefner och två hemmaförsvarare. Slutligen hamnade bollen i PK 35 målet instyrd av en egen spelare och Åland United kunde få den tidiga ledningen man inte fick till förra veckan hemma mot Ilves.


Spelet höll ett gott tempo och växlade från sida till sida under hela den första halvtimmen. Åland United höll mest i taktpinnen men småningom kom också hemmalaget att kunna blixtra till. I den 32a minuten kom PK 35s bästa målchans i första halvlek då Anna Tamminen tvingats boxa undan ett inlägg från Inka Hiltunen och returen hamnade hos Marie Mäkinen som sköt över mål.


Den sista delen av första halvlek var sedan Åland Uniteds dominans på nytt. Många farliga inlägg och vassa kombinationer fick man se i regnet, där 275 åskådare hade anlänt för att se denna premiärmatch på den nyrenoverade arenan. Emelie Johansson hade två chanser i de sista minuterna på sina energiska löpningar, men Lotta Rosenström i PK 35 målet höll. Ashley Riefner matade även hon in bollar och ett hårt tryck kom man att etablera mot hemmamålet. Domaren Minka Vekkeli blåste dock av matchen i ställningen 0-1 och till halvtidsvila bar det.


Åland United inledde även andra halvlek starkt. Shannon Simon och Anni Miettunen kombinerade ihop en kort hörnvariant som sedan serverade Rosa Herreros huvud framför mål och 0-2 var sanning i den 50e minuten. De tio nästföljande minuterna visade bortalaget sedan upp prov på magnifikt anfallsspel, med kombinationer, rörlighet och mycket löpning. Olivia Mattsson i sin tur slet hårt på mittfältet för att fånga upp hemmalagets motangrepp och kunde gång på gång vinna bollar framför de välplacerade mittbackarna Anna Westerlund och Tiia Peltonen.


PK 35 Helsingfors är som sagt inget dåligt lag och Amanda Rantanens skott i den 62a minuten var riktigt farligt. En blockerande försvarare kunde dock styra ut bollen till hörna. PK 35 tränaren Rami Rantanen försökte resa sitt lag genom spelarbyten och omformering till 3-5-2. Man lyckades dock inte ända fram och Åland Unieds välorganiserade och uppoffrande försvarsspel höll målet och faktiskt oftast även hela straffområdet rent. 0-2 blev det och bland många goda saker i denna match kan vi konstatera att Isabella Mattsson är tillbaka på planen. Hon debuterade i Nationella Ligan denna eftermiddag då hon i den 79e minuten ersatte Rosa.


Samuel Fagerholm var självklart nöjd med dagens insats:

"Vi öppnade starkt igen. Dessutom kom vi också starkt tillbaka efter den första svackan. Där är skillnaden från tidigare matcher. Det här var en väldigt bra match mellan två bra lag och vi kunde föra den dit vi ville som helhet."


Seger alltså och ett avancemang från fjärde till tredje plats i ligatabellen. Nästa lördag blir det en ny ligaledare att slåss emot. HJK , som ligger en poäng före i denna oerhört jämna ligaöppning kommer till WHA den 18/7. Matchen börjar då klockan 17.00 och är som vanligt då dessa lag möts en verklig höjdare att se fram emot.
245 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HPS_RGB.jpg
bottom of page