top of page

KuPS borta blev för svårt även i år.

Kuopion Palloseura stärkte sin ledning i Nationella Ligan genom en övertygande insats på lördagskvällen. Åland United, som en vecka tidigare fått smaka på nederlag mot samma lag hemma på Wiklöf Holding Arena gick in för att pressa högre och hålla laget tajt, samt försöka hålla bollen i längre sekvenser.


Under stora delar av matchen lyckades Åland United rätt hyfsat med många av de bitar man eftersträvade. Man stressade ofta KuPS till lätta misstag och bollinnehavet samt uppspelen var av god kvalitet, fram till längre fram i banan då man alltför ymnigt gav bort bollen med slarviga passningar. Dessutom var det sällan man hotade ordentligt framåt. KuPS var laget som förde spelet mot Åland Uniteds straffområde. Därför var det i allmänhet just hemmalaget som hade de målchanser som uppkom.


Under matchens 20 första minuter var det Oona Sirén, Aino Kröger, Emmi Sirén och Lavdije Begolli som hotade Jessica Kiviahos mål mest. Jessica stod dock stark och ibland hamnade avsluten lite utanför målramen. Även Åland United kom sig att hota på KuPS sista tredjedel efter en halvtimmes spel. Olivia Ulenius inlägg, som ifall Fanny Söderström inte hade stött ut till hörna kunde ha hamnat rakt på framrusande Anni Hakasalo och då hade matchen sett annorlunda ut. Anna Nurmi klämde också till med ett distansskott över mål i den 34e minuten.


Sedan blev det då mål och i sanningens namn ska sägas att de skotten hade gått in även om de avslutats i den pågående VM turneringen. Först var det Emmi Sirén som klämde till med vänstern i den 38e minuten efter finurligt förarbete av Kröger och Begolli. Skottet gick stenhårt i underkanten av ribban och studsade ner och in i målet. 1-0 där och ingenting Jassica hade en chans att rädda. Fyra minuter senare kom ett annat vänsterskott, denna gång av Yuuka Kurosaki framspelad av Begolli. Skottet var hårt och välriktat in i främre hörnet. Igen ett höglassigt avslut och 2-0 stod där på resultattavlan någon minut innan halvtid.


Då andra halvlek tog vid ökade KuPS på tempot och anfallen böljade tätt. Senja Salo och Sanni Ojanen slogs i mittförsvaret och Dana Leskinen gjorde ett jättejobb högre upp i banan både uppåt och nedåt. Åland United hade svårt att komma i farliga anfall. Ofta blev Tilda Råtts, som fick några bollar att jobba med väldigt ensam mot det snabbt samlade KuPS försvaret.


KuPS spelade mångsidigt och använde hela planens bredd. Begolli och Hartikainen kom åt att testa Jessica en par gånger under inledningen av halvleken. Sedan i den 61a minuten var det Hartikainen som spelade in en boll mellan backlinjen och målvakten. Roosa Ariyo avslutade som en målgörare tillstår och 3-0 var det där. Ett välgjort mål igen. Inte mycket att säga.


Andra halvleken fortsatte i KuPS tecken. Åland United gav inte upp, utan försökte tappert spela hela vägen. Sedan i den 86e minuten small det igen då inhopparen Gentjana Rochi fick vända och vrida i straffområdet. Skottet gick, trots tre pressande Åland Unitedförsvarare i mål och slutsiffrorna 4-0 var därmed klara.


Efter matchen har Åland United övernattat i Vikingline Buss på väg till Åbo. Under söndagseftermiddagen väntas laget hem till Mariehamn och så börjar förberedelserna för nästa match, som är viktig och kan hålla oss kvar på silverposition. Matchen går redan på tisdag, klockan 18.30 och hela Åland behövs nu för att stöda laget som spelat sig till denna medaljchans ännu ett år.


Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Sanni Ojanen, Senja Salo, Anni Miettunen (87e Maryette Karring)- Tilda Råtts, Riikka Lilja (73e Pille Raadik), Silja Tuominen, Anni Hakasalo (62a Elin Lindström)- Dana Leskinen, Olivia Ulenius


Foto Sascha Zachhuber


133 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page