top of page

Kan vi knäcka JyPK nöten även detta år

Vissa motståndare har av olika anledningar varit speciellt svåra för Åland United under åren som gått. En av dessa har varit Jyväskylän Palloseura. Förra året var faktiskt första gången som vi lyckades vinna över dem på bortaplan, då islossning upplevdes med kalassiffrorna 6-2 i juli. Även hemma fick Åland United då till en seger med klara 3-0. Dock har de tidigare åren alltid bjudit på tuffa tillställningar och ofta ett icke helt optimalt slutresultat. Denna lördag, den 1 maj strävar Åland United att fortsätta den positiva trenden från i fjol med att betvinga JyPK.


JyPK, som förra året hade en tuff säsong och sedermera säkrade sitt fortsatta spel i Nationella Ligan först efter kvalmatcher mot Vasa IFK har haft en likaså jobbig vinter. Coronarestriktioner har ställt till det med träningsmöjligheter då även fotbollshallens tak rasade. Man sökte också länge efter en ny huvudtränare då Tuomas Jaakkola slutade efter säsongen. Den 18 januari inledde sedan Vesa Stenroos sin andra sejour som huvudtränare för klubben. Förra gången han coachade JyPK var 2008-2015. Sedan har man snabbt sytt ihop en spelartrupp som har en del förändringar sedan i fjol.


De tre mest iögonenfallande spelarförlusterna för JyPK är Matilda Nurmi, som ju spelar för Åland United i år samt Niia Salminen som gått till Honka och starka målsprutan Henna Honkanen som numera spelar för Samuel Fagerholms Umeå IK. Sedan har ju Pauliina Tähtinen pensionerat sig som målvakt också. På plussidan kan vi bland annat nämna VIFK målvakten Fanny Söderström, ÅU bekantingen från 2018 Tiia Hirvonen, som i fjol spelade för TPS, Fanny Lindholm från IK Myran samt de två senaste. amerikanskan Claire Oates och färska cypriotiska Elena Aristodimou som förra veckan anslöt från Eskilstuna United. I övrigt är JyPK ett ganska stabilt och till och med hårdfört lag med duktiga offensiva spelare som Kia Voutilainen och Riikka Lilja som dock inte spelade mot Honka, samt starka mittfältaren Tiina Tiainen och tuffa Alma Forstén som hellre tar strid än fångar.


Under de två första omgångarna har JyPK haft en tuff skola, men stått upp förhållandevis bra. Riikka Lilja gjorde mål mot HJK, som först på slutet kunde rymma till en 4-1 seger och förra helgen förlorade man 0-1 hemma mot Honka, som gjorde sitt mål på straffspark. Mot ett lag som JyPK gäller det att ta tag i taktpinnen direkt om man inte vill bjuda in dem i matchen. Gör man det kan det bli en lång och seg upplevelse.


Åland United har tränat bra denna vecka efter segern mot Ilves förra helgen. Steve Beeks har fortsättningsvis en full trupp att ta ut laget ur och även prioriteringar gällande eget spel och viss rotation är möjlig.


Matilda Nurmi, som i fjol spelade för just JyPK ser fram emot matchen:

"Framför allt ska det bli roligt med att spela den första hemmamatchen nu på lördag. Så klart är det lite extra för mig att stå mot mina gamla lagkamrater, men huvudfokus ligger nog på att ladda för en bra matchprestation."


Även Karen Reyes, som förra helgen gjorde sitt första mål för Åland United är med på noterna:

"Vi har haft en bra säsong så här långt. Vi fortsätter att jobba hårt varje dag och strävar hela tiden efter att bli allt bättre. Mina förväntningar inför lördagens hemmamatch är att vi ska kunna fortsätta såsom obesegrade i ligan och även att vinna på vår hemmaplan!"


Matchen sparkas av klockan 17.00 på lördag. Tyvärr kan vi fortfarande inte ta in åskådare, så man får se till att se matchen direktsänd på Ruutu+. Åland United jobbar för att haka på i täten!
210 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page