Inledningens tokoffensiv gav 1-1 mot Ilves på WHA

Åland United red sannerligen vidare på flowvågen under lördagens ligamatch mot Ilves. Trots att människor fortfarande prioriterar amatörernas VM turnering för män i ishockey framför Damernas Liga i fotboll, förutom de 145 personer som ställde upp och högljutt stödde hemmalaget kunde Åland United inte förvalta energin i tre poäng.

Matchens 20 första minuter var total dominans av hemmalaget. Åland United högg högt och skoningslöst på det unga Tammerforslagets uppspel. Redan i den 5e minuten stod det 1-0 då Monica Hagström elegant förvaltade Pille Raadiks tidiga inlägg. Monni styrde sig i skottposition med sin första beröring och satte sedan bollen i nät efter att ha rundat debuterande, men resliga målvakten Kiira Kaivola.

Målet ledde till allt aggressivare och aktivare spel från Åland United. I den 9e minuten kom Phoenetia Browne fri efter en lång öppnande passning från Anna Westerlund. Phos första beröring gick åt rätt håll, men blev just så mycket för lång så att Kaivola hann emot och nådde bollen precis på samma gång som Browne. En krock, men inget mål alltså. Sen satte ÅU bollen i mål två gånger faktiskt. Både Signy Aarna och Sara Nordin gjorde varsitt vackert mål genom att vara framfusiga på inlägg. Bägge mål underkändes dock i och med att de konstaterades vara offside.

Sen kom kallduschen i den 24e minuten. Direkt efter en ÅU hörna kom Roosa Toivonen i en kontring. Toivonen rann igenom hela det för tillfället tunna ÅU försvaret, kom fri med Anna Tamminen och satte bollen i mål till 1-1. Trots att Åland Uniteds energi höll i sig hela första halvlek och många tuffa situationer uppstod på planen blev det Ilves som hade en stor målchans i slutet av halvleken. I den 43e minuten kom Rosa-Maria Siren att avsluta på mål efter duktiga forwarden Jenni Kantanens förarbete. Anna Tamminen var dock med på noterna och inga mål blev till där.

I halvtid försökte Samuel Fagerholm finna en sammanfattning inför andra halvlek som inkluderade bibehållen energi, lite längre anfall och därmed lite mera sparande på energi. Resultatet blev igen ett alltför passivt Åland United som inte riktigt hotade framåt och försvarade lite väl långt ifrån bollhållaren. Trots detta var det nog hemmalaget som hade de flesta målchanserna under matchens andra halva. Närmast mål kom nog Emelie Johansson i den 57e minuten då hon med sitt skott från rätt liten vinkel träffade Signy Aarna som låg precis framför mållinjen.

I den 59e och den 73e minuten bytte Samuel Fagerholm in Isabella Mattsson och Rebecca Björkvall. Bägge dessa inhoppare spelade stor roll då Åland United fortsatte kämpa med lite förnyade krafter i slutskedena av andra halvlek. Visst hade Rosa-Maria Siren och Anniina Lintilä haft sina chanser, som bägge blockats av uppoffrande försvarare i form av Pille Raadik och Tiia Peltonen. Slutet av matchen var nog dock en jakt på lednings- och segermål av Åland United. Signy Aarna hade liksom både Rebecca Björkvall och Isabella Mattsson riktigt fantastiskt goda chanser att avgöra matchen. En kombination av otur och lite förhastade beslut kom att leda till att Åland United fick lov att dela poängen med Ilves denna lördagskväll.

Ilves är ett duktigt ungt lag och Åland United fick göra sitt allra bästa för att kunna hålla ens denna ena poäng hemma på Åland. Samuel Fagerholm är ledsen att kampen inte gav mera:

"Egentligen ska vi vara nöjda över vad vi presterade i dag. Offensiven var bra, energin var bra, attityden var bra. Egentligen har jag inga större saker att klaga på i dag. Vi bara inte får in bollen tillräckligt. I dag räckte det inte till. Vi får helt enkelt lov att se till att det vi gör räcker till på torsdag."

På torsdag är det då dags för TiPS hemma. En strid om tredje plats i denna pågående liga alltså. Alla 145 som trotsade ishockeyn i dag. Ta med 2-3 kompisar på torsdag så kommer vi undan skämskudden. Klockan 17.00 på torsdag alltså på WHA.

Ilves lag: Kiira Kaivola- Jade Bergius, Sanni Ojanen, Julie Forss, Isa Tuominen- Tuuli Enkkilä, Aino Rasinen, Rosa-Maria Siren (69e Iida Laakkonen)-Roosa Tuominen, Jenni Kantanen (74 min Anniina Lintilä), Noora Hämäläinen (66e Pipsa Saarilahti)

ÅUs lag: Anna Tamminen- Tiia Peltonen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Phoenetia Browne, Bri Campos, Sara Nordin, Emelie Johansson- Rosa Maria Herreros Ossorio (59e Isabella Mattsson), Monica Hagström (76e Rebecca Björkvall)

Monni sätter 1-0 i den 5e matchminuten.