top of page

Ilves borta på lördag

Nationella Ligan kommer in på sin sjunde omgång denna helg. Åland United åker till Tammerfors och reservarenan Kauppi, då huvudarenan Tammela ännu också restaureras, för att försöka få till en första bortaseger för säsongen 2022.


Ilves är av tradition ett ganska svårt motstånd för Åland United. Ibland har siffrorna blivit hyfsade, men vid få tillfällen har det varit lätt att kvittera ut de tre poängen mot de gulgröna, som även denna säsong sades gå mot bättre tider. Ilves är ett lag som alltid målas upp som ungt och talangfullt. Så gott som alltid anses man dessutom underprestera då man i alla fall hamnar mitt i, eller i slutet av tabellen. Ett av svaren kan vara att man ofta blir av med sina bättre spelare då de kommer upp i sina bästa år. I så gott som alla andra lag finns det spelare med Ilvesbakgrund i stora roller. Så även i Åland United, där Sanni Ojanen värvades just därifrån efter att hon varit lagkapten för Tammerforsklubben.


Detta år startar Ilves med en ny tränare, igen. I Juha-Pekka Bergs lag finns, såsom Ilves tradition bjuder en hel hoper spelare med framtiden framför sig och även en viss erfarenhet från ungdomslandslag i bagaget. Man blev bland annat av med sitt rutinerade par Johanna Salmijärvi och Eini Vesaniemi inför säsongen då de bägge avslutade sina karriärer. Ett stort tillägg fick man dock i hemvändande Emmaliina Tulkki som hunnit spela både i Sverige, i HJK och senast i KuPS innan hon valde att hämta ny fart i moderklubben. Betydande nyförvärv är också målvakten Meri Hämäläinen från TPS och Anna Olmala, som förra året spelade för PK-35 Vanda och alltså senast stod mot Åland United i cupfinalen i oktober.


Ilves har inlett säsongen så där som de brukar. Klara förluster mot såväl KuPS som PK-35 Vanda och en lite tajtare förlust mot PK-35 har sedan uppvägts av oavgjort mot NJS och segrar mot Honka samt nu senast borta mot ONS. Laget har hittills gjort 8 mål, utspritt på 7 olika målskyttar och försvararen Saana Tuomala ståtar som måldrottning hittills med 2 gjorda baljor. Segt har det stundtals varit och framför allt i hemmamatchen mot NJS hade Ilves oerhört svårt att få in bollen, trots stor dominans och många lägen. Det gäller ändå att vara på tårna i defensiven då spelarna har en hyfsad teknisk nivå och kan överraska när som helst.


Åland United kom alltså mer upp på banan förra helgen med segern över PK-35 och jagar nu en trepoängare till för att hållas i medaljstridens kölvatten inför de stora matcherna i juni. Grundspelet sitter allt mera och Steve Beeks idéer om att spelare ska kunna spela på sina styrkor börjar synas mer och mer. Lite grumlas atmosfären av Monica Hagströms skada, som troligen håller henne borta från träning och matcher i över en månad. Även Louise Andersson har på träning åkt på en otäck knäskada som hotar att bli långvarig. Dom Bond-Flasza är ej heller ännu i matchform, så valbarheten inför helgen är aningen begränsad. Dock har Netta Hanhimäki och Jacqui Hand som anslöt till sist, men har hunnit bli naturliga delar av laget, ökat konkurrensen i laget och erbjuder tränarteamet goda möjligheter att variera spelet efter matchens krav och behov.


Det är dags att leverera på bortaplan alltså och Åland United löper på lördagen in på Kauppis konstgräs fyllda av självförtroende, men också medvetna om att det, förutom bra spel även vore önskvärt med mål och poäng. Matchen sparkar av i Tammerfors klockan 15.00 och kan man inte ta sig dit går den att följa som vanligt i Ruutu+, eller denna gång även i Riks-TV. Yle2 sänder Ilves-Åland United direkt med start klockan 14.50.119 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page