top of page

HPS borta på lördag

Efter att ha vunnit de första poängen, samt fått igång målskyttet förra helgen och i ett huj flugit upp på femte plats i tabellen ställs Åland United nu inför en bortamatch inkommande lördag. Klockan 14.00 på HofS Areena i Svedängen, Helsingfors sparkar matchen mot Helsingin Palloseura (HPS) av.


HPS var i fjol nykomlingar i Nationella Ligan och kom, efter en tung start att etablera sig och gjorde livet surt för många topplag. Bland annat just Åland United fick anstränga sig fullt ut för att ta hem en 2-1 seger efter ett sent segermål av Sarah Troccoli på bortaplan i juli. Det blev ändå sedan ligakval och däri var man klart bättre än NJS och försvarade således sin plats i finrummet. NJS steg ju sedan på annat sätt som de initierade väl känner till.


Inför årets säsong har HPS förberett sig såsom lite mer rutinerade och lite mer realistiska. Man vet att man med hårt arbete och stort hjärta kan pina de stora och även att man med det så kallade egna spelet kan vinna matcher. Således vill man i år undvika kval och kunna avsluta säsongen efter de ordinarie omgångarna. Nya tränaren Mari Savolainen har satsat på att göra lagets vardag allt mer professionell och fotbollsanpassad. Att detta faller i god jord har även nyförvärvet Elisa Lemettinen från KuPS vittnat om.


En liten del har laget förändrats även i övrigt från i fjol. Erika Story, Anna Eld-Kopytov, Mette Barck, Ida-Sofia Helppikangas, Emilia Ukkonen, Alina Kosunen, Alisa Hokkanen, Ada Torala är några som lämnat. Dessutom är mammalediga Dali Meller på sidan om planen under inledningen av säsongen. Nya spelare har tillkommit ur Helsingforsregionens ungdomslag och akademier. De spelare med rutin från Nationella Ligan, förutom nämnda Lemettinen som tillkommit är Suvihelmi Oksanen från TiPS och Josefine Ndombele från PK-35. HPS är ett lag med en stark identitet och spelare som målvakten Jessica Kiviaho och klubblegendarerna Aino Lehtinen och Piipa Kämppi står för kontinuiteten och passionen som gör laget väldigt svårslaget på sin hemmaplan.


Efter tidig sorti i cupen har HPS inlett med två oavgjorda matcher (3-3 mot NJS och 1-1 mot PK-35) innan man fick det lite väl tufft förra helgen borta mot HJK och förlorade 1-5.


Det har rört på sig lite i Åland United de senaste veckorna. Förra helgen fick man alltså öppning gällande målskyttet och tre spelare debuterade i Nationella Ligan. Inför denna helg är även Jacqui Hand klar att spela, liksom Dana Leskinen som under veckan gjort träningar som gör att hon är tillgänglig om Steve Beeks vill ha henne i matchtruppen. Dom Bond-Flasza är även hon på bättringsvägen men inte riktigt där ännu, precis som Louise Andersson. Pille Raadik har haft lite problem under veckan och utgår troligen ur matchtruppen även hon.


För Åland United finns det inget annat än att gå för seger. Laget är ändå medvetet om att HPS ingalunda är en enkel munsbit, utan såväl det egna anfallsspelet, både gällande uppbyggnad och i sista tredjedelen, som försvarsspelet, både gällande presspel och boxförsvar måste sitta för att resultatet ska bli det önskade.


Matchen börjar alltså kl 14.00 denna lördag den 23/4. Alla som vill och kan är välkomna att heja fram bortalaget i Helsingfors. Kan man inte det, då kan man heja i alla fall, hemma framför Ruutu+ sändningen som likt vanligt är direkt.122 visningar

 köp stödbiljett: 

thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
bottom of page