top of page

Honka fick ge sig! Tre poäng i Hagalund!

Det sista av årets spöken betvingades under den vackra höstsöndagen i Haglund, Esbo. Honka lyckades inte bli det enda laget som inte tappat poäng mot Åland United 2021. Matchen kom kanske inte upp till extremnivå då det gäller dramatik och skönspel, men Åland Uniteds andra halvlek blev tillräckligt bra för att säkra hem de tre poängen till Åland.


Det var inte det att man inte hade målchanser. Under matchens 10 första minuter kom Åland United i tre lägen att gå till ledningen i matchen. Cassandra Korhonen sköt förbi mål i andra minuten. Monica Hagström krutade en retur på en frispark mot Pauliina Nuora i Honkamålet i den fjärde minuten och sedan kom Dana Leskinen åt att chippa farligt i den åttonde minuten såpass att Nuora fick sträcka sig och rädda bollen till hörna.


Småningom Började Åland Uniteds rätlinjiga spel gå över i mer slarv och hemmalaget kom att bjudas in i matchen lite i onödan. Tiia Savolainen hade en par målchanser, som bägge räddades av Matilda Nurmi som denna eftermiddag hade en bra match mellan ÅU stolparna. Resten av halvleken präglades av hafsigt spel, lite brådskande djupledsbollar och felbeslut av bortalaget och i sin tur ganska tamt anfallsspel av Honka. Signy Aarnas skott i den 33e minuten och Jasmin Leppiojas avslut i den 37 fick bli de största chanserna och bägge gick på respektive målvakt och helt rättvist stod det 0-0 på tavlan då domaren Minka Vekkeli blåste för halvtid.


I paus betonade Steve Beeks vikten av att ha tålamod och att skapa ytor, samt välja när man går framåt. Spelarna verkar ha tagit till sig budskapet utmärkt för då andra halvlek inleddes var det ett skärpt och pånyttfött Åland United som steg in och dominerade matchen. Dana Leskinen hade redan haft två chanser till följd av vaket och skärpt anfallsspel i den 49e minuten då Cassandra Korhonen styrde in en hörna slagen av Hagström. 0-1 till bortalaget och spelet såg helt annorlunda ut än under den första matchhalvan.


Då andra halvlek fortsatte kunde Åland United behärska bollinnehahavet och de flesta ytor, mot Honka som nog jobbade hårt för ännu en poängstöld mot förra årets mästare. Närmast mål kom man genom Sarah Troccolis nick på hörna, vars efterspel sedan kunde rensas av Honkaförsvaret först på mållinjen, och för Honkas del fick Leppioja till ett farligt skott som tog i just hårt jobbande Troccoli samt tvingade Nurmi till en räddning.


Sista kvarten, samt de hela 7 övertidsminuterna blev sedan mera spännande för publiken då Honka på allvar jagade kvittering. Närmast kom man i 90e minuten då en hörna kunde klareras från mållinjen av Åland Unitedförsvaret. Även Karen Reyes som tätt inför matchen fått besked att hon i varje fall kunde spela, kunde komma in på slutet mot alla förhandsinfon.


Till slut blåste Vekkeli i pipan och tre poäng åker denna kväll Viking Line hem till Åland. Honka slutar sjätte i årets Nationella Liga och Åland United tar, som bekant brons. En omgång återstår och inkommande lördag står HJK för motståndet hemma på Wiklöf Holding Arena klockan 16.30.


Steve Beeks var nöjd med andra halvlek denna dag:

"Alla samma ytor fanns där även under första halvlek, men i den andra utnyttjade vi dem och kunde hålla bollen bättre inom laget. Ska vi säga som det är så borde vi ha kunnat avgöra den här matchen redan mycket tidigare än vi gjorde. En bra insats ändå och vi vann, vilket är bra, för jag hatar att förlora."


Åland Uniteds lag:

Matilda Nurmi- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pile Raadik- Sarah Troccoli, Catarina Realista- Monica Hagström, Signy Aarna (75e Karen Reyes), Dana Leskinen- Cassandra Korhonen (90+2 Louise Andersson)172 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page