top of page

HJK borta på lördag

"HJK borta" är ett klassiskt uttryck inom finländsk fotboll som brukar betyda extremt tuff match mot ett topplag. Så är nog fallet i år också, fast Åland United just nu ligger två pinnhål över HJK i ligatabellen efter 6 spelade matcher. Finlands genom tiderna mest framgångsrika klubb har inlett Nationella Ligan detta år med att vinna mot JyPK, TiPS och PK-35 Helsingfors, förlora mot KuPS samt spela oavgjort mot först PK-35 Vanda och nu senast mot Honka.


Jonne Kunnas, vars HJK alltid jagar titlar hamnade utanför medaljplaceringar i fjol och har inget annat än en come back att satsa på. Då man även föll ut i cupen, mot PK-35 Vanda i semifinalen, är det bara Nationella Ligan kvar på schemat och hittills har man blandat och gett. Sedan i fjol har laget förändrats en del. De mest tongivande spelarförlusterna kan anses vara målvakten Anna Koivunen, som gått till Linköpings FC och sedan även Emmaliina Tulkki som flyttade över till KuPS, samt forwardsparet Eveliina Parikka och Hanna Ruohomaa som numera spelar för Honka. På plussidan ser man en lång lista spelare ur det egna B-juniorlaget, samt från ungdomsakademin HFA Märsky. Från andra ligalag har man värvat Vilma Hakala tillbaka från Honka och sedan trion Annika Laihanen, Tuuli Enkkilä och Roosa Tuominen från Ilves.


Inför säsongen talades det mycket om unga Ria Karjalainen som öste in mål under försäsongen och i cupen. Nu har hon på 6 matcher i nationella Ligan hittat rätt 3 gånger och får nog anses vara den farligaste anfallsspelaren i HJK, åtminstone just nu då laget är inne i en ofattbar skaderuljans. Tongivande spelare, som nämnda Tuominen, tillsammans med Essi Sainio tillsammans med Wilma Sjöholm har ännu inte spelat alls. Därtill har Annika Huhta inte setts till i den spelande uppställningen sedan den 23 april och Nea Lehtola har också dragits med bekymmer, som gjorde att hon inte startade senast mot Honka. Tuuli Enkkilä debuterade för HJK i måndags genom ett inhopp och som socker på moset måste målvakten Laihanen utgå i halvtid just i samma match, mot Honka och hennes spel i helgen är således osäker. HJK förfogar ju dock över en väldigt bred spelartrupp och starka kort som Maaria Roth, Mimmi Nurmela, Linda Ruutu och Katariina Kosola finns i full form att tillgå. Nya fräscha ungdomar som fått stiga fram och ta ansvar under de första omgångarna är till exempel 16 åriga Ilona Walta och Daniela Tolonen som vardera fått många minuter och spelat i varje match hittills.


Åland United hade en målrik helg och ligger nu alltså tvåa i Nationella Ligan. Spelet har ibland sökt sig själv, men det viktigaste, alltså resultaten har infunnit sig. Hälsotillståndet i den smala, men starka truppen är fortfarande gott. Sarah Troccoli närmar sig allt mer full matchform och fysioteamet kommer att hjälpa tränarmotsvarigheten att fatta beslut om hur mycket, om något alls, av lördagens match hon kommer att kunna spela. I övrigt är stämningen hög och faktum att vi faktiskt har bara tre matcher kvar innan serien vänder (HJK borta, KuPS hemma och Honka borta) gör att ivern och koncentrationen hålls på topp.


Anna Westerlund som sett och varit med om allt ser också hon nyktert, men förväntansfullt på den kommande matchen på Bolt Arena:

"Vi kommer från en vecka med 3 matcher. Två senaste med 10-1 i målskillnad men vi kan inte tro att det kommer bli en walk in the park mot HJK. De är ett bra och tufft motstånd att möta. De har, så som vi ett ganska nytt lag. Tuff kamp kommer det att bli men vi vill ha 3 poäng.


Säsongen har gått lite upp och ner. Även om vi vunnit matcher är vårt spel inte alltid så bra som vi hoppats, finns alltid förbättringspunkter och mot HJK har kommer vi inte att ha råd med en svacka, som vi haft i vissa andra matcher. Men säsongen är lång, vi lär oss varje dag och varje match så ser framemot en till en ny match nu till helgen."


HJK-Åland United sparkar av i Helsingfors klockan 14.00 denna lördag 22 maj. Matchen, som spelas inför stängda läktare kan ses direkt på Ruutu+.
143 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page