top of page

Het lördagkväll i Kuopio

I boxning brukar man ibland organisera så en riktigt stor match kan få gå i retur, så förloraren ska få sin chans på revansch. Den största matchen hittills denna säsong, både i Nationella Ligan och i Fotbolls Finland överlag var cupsemifinalen på WHA mellan Åland United och KuPS för två veckor sedan. Som vi minns blev det förlängning, straffar och en hemmaseger. Nu möts lagen igen, i ligan och i Kuopio.


KuPS som har stigit in i säsongen med buller och bång, samt till och med i vissa kretsar ansetts som en mästarkandidat har presterat ett väldigt sevärt spel där det smäller och blixtrar. Många mål blir det i allmänhet då de gulsvarta spelar och i vilket fall som helst är det svårt att vara oberörd. Gentjana Rochi leder Nationella Ligans målbörs med sina 8 mål och Aino Kröger, som gjorde 1-0 både i Mariehamn för två veckor sedan och även förra helgen i Dickursby jagar henne med 6 gjorda mål hittills. Laget har faktiskt inte vunnit sedan den 18e juli då man krossade PK 35 Vanda på hemmaplan med 3-0. Sedan dess har man haft 0-0 mot PK 35 Helsingfors, förlorat cupsemin mot Åland United och förra helgen på ett ytterst bittert sätt tagit 1-2 i baken borta mot TiPS efter ett hemmamål i 5e övertidsminuten.


I stort blir det säkert samma KuPS vi får se på lördag som vi såg i Mariehamn, Dock får Kuopiolaget klara sig utan mittbacken Mckenzie Grossman som skadade knät och tyvärr är ute hela säsongen. Man har dock fått tillbaka svenska ytterbacken Maja Göthberg i spel och bara man får kontroll på sitt mittförsvar kommer KuPS att vara precis så tuffa, buffliga och även färggrant farliga som vi har fått se dem hittills. Tränaren Ollipekka Ojala beskrev cupsemifinalen i Mariehamn som den "tuffaste, fartfylldaste och mest högklassiga matchen för damer" han någonsin medverkat i. Förhoppningarna på lördagkvällens ligamatch är alltså höga.


Åland United höll sitt flyt levande även förra helgen genom en 2-1 seger mot Honka och ligger nu tvåa i tabellen, tre poäng före KuPS som är på femte plats. Tilde Hellund är ännu en vecka med IK Myran och Rebecca Björkvall, som på onsdagen fyllde 30 år, rehabtränar ännu. Cornelia Baldi Sundelius har lite småskavanker, precis som Isabella Mattsson som dock närmar sig full matchform. I övrigt har Samuel Fagerholm hela truppen att tillgå och dagsformen samt taktiska prioriteringar kan komma att avgöra hur startelvan ser ut.


Shannon Simon, som nu kommit in i säsongen är ivrig och spänd på lördagens uppgift:

"Den kommande matchen mot KuPS kommer att bli väldigt utmanande. Jag är säker på att våra motståndare kommer att ha en del extra motivation och vill ha revansch efter förlusten i cupens semifinal men vi har förberett oss både fysiskt och psykiskt och vi är beredda. Detta är en stor chans för oss att visa hur starka vi är som ett lag i denna liga. Varje match skapar nya utmaningar och jag är alltid ivrig att spela tillsammans med mina fantastiska lagkamrater och att representera denna klubb."


Skulle Åland United klara av att gå segrande ur även denna kamp skulle vi ha fått häng på ledande TiPS precis innan vi ska möta just TiPS om en vecka i Dickursby. Viktiga poäng och en stor match att se fram emot på lördag. Avspark i Kuopio klockan 18.30 och är man inte där kan man se den direktsänd på Ruutu+. Ted Martell får meddela separat om han sänder med sitt väloljade munläder på Youtube för att ge er svenskspråkig kommentar, eller om han inte gör det.152 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page