top of page

Hemmaförlust i tudelad match

Det ska inte vara lätt. Via Dolorosa är en bekant känsla för både aktörer och supportrar i fotboll. Åland United kunde ha avgjort hemmamatchen mot Ilves under lördagskvällen i första halvlek, men fick se sig snuvade genom ett sent bortamål. Tufft och fotboll.

Åland United kom igång med ett sprudlande anfallsspel över hela banan, alltifrån att komma igenom den höga Ilvespressen, sedan ut på kanterna, samt efter hand bakom linjen, redan tidigt i första halvlek. Shannon Simon hade ett tidigt läge efter Ashley Riefners förarbete, men avslutet kom av sig. Sedan i den 11e minuten skedde en kontroversiell situation då Rosa Maria Herreros Ossorio frispelats av Monica Hagström, men revs omkull som sista spelare av Sanni Ojanen. Domaren Sini Hakala lät dock bli att blåsa av samt utvisa Ojanen, såsom reglerna säger, utan såg en fördelssituation som Riefner jobbade fram till hörna. Tyvärr var kamerabevakningen inte igång ännu vid denna tidpunkt till följd av tekniska problem, så denna situation blir en sådan som vi bara kan begrunda i våra hjärtan framöver.

Hela den första halvtimmen var i mycket en stor uppvisning av hemmalaget. Riefner hade själv två goda chanser och spelade dessutom energiskt fram till andra. Olivia Mattsson sköt över mål och Signy Aarna kom precis fri med Ilvesmålvakten Annika Laihanen i den 19e minuten då Shannon Simon frispelat henne med en elegant chip över Ilves backlinje. Laihanen agerade dock stort och lyckades få kroppsdelar bakom bollen.

I den 28e minuten kom Ilves för första gång i skottläge, men Tuuli Enkkiläs avslut var löst och inga problem alls för Anna Tamminen att plocka upp i Åland Unitedmålet. Senare kom Saana Tuomala en par gånger till att testa Tamminen med distansskott, men inget som inte bra placering kan åtgärda fick hon till stånd.

Efter Shannon Simons skott över mål gick man till halvtidsvila i ställningen 0-0. Det var i mycket fråga om hur man skulle kunna göra det egna spelet ännu effektivare. Åland United hade ägt första halvlek.

Den andra halvleken blev sedan tuff. De 288 åskådarna fick först se Ilves fortsätta med sitt aggressiva presspel och sedan även Ilvestränaren Mika Lahtinen göra dubbelbyten och förse sitt lag med pigga fötter av tillräcklig kvalitet för att kunna hålla tempot matchen igenom. Anni Miettunen fick till en farlig frispark i den 56e minuten efter att Hagström foulats lite utanför straffområdet. 5 minuter senare höll Rosa på att överraska Laihanen genom en styrning med ryggen mot mål efter en hörna, men bollen gick knappt utanför.

Ilves fortsatte alltså spela aggressivt och kompakt, samt störa högt uppe. Man fick till några bollerövringar mitt i banan och blev farliga även mot Åland Uniteds mål till. Saana Tuomala, Roosa Tuominen och även Aino Rasinen hade avslut precis utanför mål, eller sådana att Tamminen fick dem greppade.

Den allra bästa chansen kom dock till hemmalaget. Emelie Johansson jobbade sig fram till kortlinjen på Anni Miettunens djupledspassning. Inlägget studsade från en Ilvesförsvarare rakt framför Monica Hagström, som klippte till för fullt. Ett hårt och bra skott och utan en väldigt bra aktion från Annika Laihanen hade Åland United gått till ledning där.

Ilves fortsatte att ösa på och hemmalaget fick jobba hårt. Även kvaliteten på passningsspelet, som under första halvlek varit ypperligt blev sämre och till alla hemmasupportrars stora besvikelse slutade det hela med ett bortamål i den 90e minuten då Roosa Tuominen fick styra in ett skott som reflekterats av försvaret. Ridå och slut tre minuter senare. Årets första förlust i ligan och vi har ännu inte gjort ett tävlingsmål på nya WHA.

Samuel Fagerholm hade inte så mycket att säga efter matchen:

"Detta känns ju helt förkrossande just nu. Vi hade full kontroll på matchen och tappade den. Det goda i sammanhange är att det finns många matcher kvar. Vi lär oss av detta och ser framåt."

Åland United ligger för tillfället fjärde i Nationella Ligans serietabell, en poäng efter ledande lag. Mycket är som sagt kvar och redan nästa lördag får vi möjlighet att röra om då vi möter ligaledande nykomlingarna PK 35 Helsingfors borta i Rönnbacka.